Internetproviders hoeven niet te filteren op inbreuk van auteursrecht en illegaal downloaden, zo oordeelt het Europese Hof van Justitie in de zaak die door het Belgische Sabam (een auteursrechtenorganisatie vergelijkbaar met de Nederlandse Buma/Stemra) werd aangespannen tegen internetprovider Scarlet. Het blokkeren van het inbreukmakende verkeer heeft te veel gevolgen voor zowel internetserviceproviders als internetgebruikers. Dat bericht Tweakers.net vandaag.
Volgens het Europese Hof zou de door Sabam geëiste maatregel betekenen dat Scarlet een complex en te kostbaar filtersysteem in het leven moet roepen, dat Scarlet in haar werkzaamheden zou beperken. Ook zou het systeem inbreuk maken op de rechten van internetgebruikers. Tegen dit alles wegen de rechten van auteursrechthouders niet op, en daardoor is de geëiste maatregel in strijd met EU-regels, zo oordeelt het Europese Hof.
In een persbericht spreekt D66 over "een baanbrekende uitspraak". Europarlementariër Marietje Schaake: "Dit is een grote overwinning voor internetvrijheid en fundamentele rechten in Europa. De rechter heeft een duidelijk signaal gegeven dat de entertainmentindustrie moet innoveren en niet krampachtig moet vasthouden aan oude businessmodellen, omdat dit ten koste gaat van de rechten van hun fans."
Het Europese Hof is de hoogste rechtsprekende instantie in de Europese Unie, en daarmee kan de uitspraak grote gevolgen hebben: rechters in EU-lidstaten zouden de uitspraak van het Hof in het achterhoofd houden. Het oordeel zou dus ook invloed kunnen hebben op de rechtszaak van Stichting BREIN tegen Ziggo en Xs4all, aldus Tweakers.net. Brein wil dat de internetserviceproviders The Pirate Bay blokkeren via dns- en ip-blokkades.
Europese Hof: Internetproviders hoeven niet op inbreuk auteursrecht te filteren
D66: "Een baanbrekende uitspraak"
Internetproviders hoeven niet te filteren op inbreuk van auteursrecht en illegaal downloaden, zo oordeelt het Europese Hof van Justitie in de zaak die door het Belgische Sabam (een auteursrechtenorganisatie vergelijkbaar met de Nederlandse Stichting BREIN) werd aangespannen tegen internetprovider Scarlet. Het blokkeren van het inbreukmakende verkeer heeft te veel gevolgen voor zowel internetserviceproviders als internetgebruikers. Dat bericht Tweakers.net vandaag.