Dance organisatie ID&T onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een rechtszaak te starten over de verdeling van politiekosten. Gisteren kondigde minister Opstelten van Justitie en Veiligheid aan dat muziekevenementen (een deel van) de kosten voor politie-inzet zelf moeten betalen. Organisatoren van sportevenementen – waaronder voetbal – hoeven dat niet. “Ik vind dat niet terecht”, zegt de dance-organisator. “Ik wil een beroep doen op het gelijkheidsprincipe. Voetbal is in de populistische hoek terecht gekomen. We moeten PSV helpen, grond kopen voor voetbalclub, en erop bezuinigen is niet populair.”
Dat vindt Stutterheim niet eerlijk, omdat juist voetbalhooligans om de meeste politie-inzet vragen. “Het gaat om hooligans, punt. Waarom zouden voetbalclubs de kosten niet kunnen dragen en wij wel? Dan zetten ze maar een speler minder op het veld. Er wordt in de media wel gesuggereerd dat voetbalhooligans zich richting dance-feesten verplaatsen, maar dat is klinkklare onzin. Het is een keer voorgekomen – in Hoek van Holland – omdat de politie niet ingreep. Op Sensation hebben wij nooit grootschalige vechtpartijen gehad waarvoor politie nodig was. Ik was onlangs bij ons festival Indian Summer. Daar zag ik vijf ME-busjes backstage staan. De agenten hebben de hele dag rustig koffie zitten drinken. Als de bedoeling is dat ik daar voor ga betalen, dan hebben we nog een aardige strijd te gaan.”
ID&T was de laatste maanden ook betrokken bij een rechtszaak over de verhoging van de BTW op podiumkunsten. Sportevenementen en het circus mogen het lage tarief blijven hanteren. Die rechtszaak werd in het voordeel van het kabinet beslist. Bij de meeste ID&T evenementen wordt overigens niet veel politie ingezet. Het overgrote deel van de handhaving neemt de organisatie zelf voor zijn rekening. Bij Sensation zijn dat zo’n 300 security medewerkers, een van de vijf grootste kostenposten voor het bedrijf. “Wij zijn het gewend om daar veel kosten voor te maken”, zegt Stutterheim. “Het probleem is dat het maatregel op maatregel is. Subsidie krijgen wij niet, maar we hadden eerder ook al de BTW-verhoging. Onze tickets zitten in het hogere segment, er moet gewoon tien euro op de ticketprijs. Je ziet nu al dat mensen keuzes maken. Ze kunnen hun geld maar één keer uitgeven.”
Stutterheim verwacht dat de nieuwe maatregelen voor de grote festivals (bijvoorbeeld Lowlands, MysteryLand) geen radicale gevolgen zullen hebben, maar dat met name evenementen in het middensegment het lastig zullen krijgen. De maatregel staat – net als de verhoging van de BTW – haaks op de doelstelling van het kabinet om ondernemerschap in de cultuursector te stimuleren, vindt Stutterheim. “Wij organiseren zo’n zestig evenementen per jaar. We hebben ervoor gekozen In Qontrol in de Rai dit jaar niet door te laten gaan, omdat de kosten te hoog worden. Het is opvallend dat de meeste initiatieven nu van de VVD komen, die voorheen altijd ondernemers steunde. Het was het CDA dat ons jarenlang op de huid zat. Maar de VVD onderschat de spin-off die een festival heeft. Wij ontvangen dit weekend op Sensation 12.000 buitenlandse bezoekers. Die gaan niet alleen naar het evenement, ze gaan ook eten in de stad, ze kopen er kleren en nemen ’s nachts een taxi naar hun hotel.”
Duncan Stutterheim (ID&T): “Rechtszaak over oneerlijke verdeling politiekosten”
Dan zetten ze maar een speler minder op het veld
Dance organisatie ID&T onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een rechtszaak te starten over de verdeling van politiekosten. Gisteren kondigde minister Opstelten van Justitie en Veiligheid aan dat muziekevenementen (een deel van) de kosten voor politie-inzet zelf moeten betalen. Organisatoren van sportevenementen – waaronder voetbal – hoeven dat niet.