Ze hebben als de opperduivels van de doom metal, noise en drones, als in monnikspijen gehulde aanbidders van decibelmuren, welhaast mythische proporties aangenomen. Roadburn haalde Sunn O))) graag binnen als curator voor de vrijdag. 3VOOR12 belt met Stephen O'Malley, de ene helft van Sunn O))) over cureren, keuzes als Caspar Brötzmann, Earth en het Nederlandse Beaver en de kracht van Roadburn.
Gitarist/producer Stephen O'Malley is 36 jaar, komt uit Seattle, Washington en woont sinds vijf jaar in Parijs. Hij nam deel aan diverse met drone, doom en death metal experimenterende groepen en is naast Sunn vooral bekend van Thorr's Hammer (later Burning Witch), Khanate en KTL. Met Greg Anderson vormt hij de harde kern van Sunn O))). Ze stonden in 2005 en 2007 al op Roadburn (luister rechts) en O'Malley weet dus dondersgoed wat ze kunnen verwachten en wat de uitdagingen zijn.
'Roadburn is anders: mellow en persoonlijker'
In 2008 was O'Malley terug en sloot hij met Æthenor het festival af. "Dat was het jaar dat David Tibet van Current 93 de eerste curator van Roadburn was. We speelden na Current op het hoofdpodium, een geweldige eer. Elke keer dat ik op Roadburn speelde was eigenlijk speciaal. Zeker in 2007 toen we op de Afterburner speelden met Bohren & der Club of Gore, een van mijn favoriete bands." Tom Gabriel Warrior, de curator van 2010, raadde Roadburn aan om Sunn te vragen als opvolger. O'Malley: "Echt? Dat wist ik niet. Een enorme eer natuurlijk. Tom vroeg ons vorig jaar om met onze eerste band Thorr's Hammer op te treden. We hadden hem al ontmoet toen we met zijn band Celtic Frost tourden, maar hij was toen heel teruggetrokken. Op Roadburn bleek hij een fantastische gastheer: bescheiden, betrokken en opgewonden over de optredens."
O'Malley blijkt een vriendelijke spraakwaterval, die nog precies weet met welke band hij wanneer en waar optrad. En wanneer hij Walter Hoeijmakers, de man achter Roadburn, voor het eerst ontmoette. "We speelden met Goatsnake en Orange Goblin in 2000 in de Melkweg en Walter was daar voor het Roadburn webzine. Ik werd aan hem voorgesteld en in 2005 werden we voor het eerst uitgenodigd voor het festival. Spelen op Roadburn was nogal anders; erg mellow en persoonlijker. Het is bijna als een clubshow, een groot contrast met outdoor festivals."
Onze gig wordt 'over the top & amazing'
Roadburn staat voor O'Malley ook voor de kans om als artiest rond te hangen en sociaal te doen met andere bands. "Daarom hou ik ervan om daar te spelen. Nog afgezien van altijd erg goede line-up, is het gewoon cool om er te zijn." Festivalshows zijn normaliter een nachtmerrie voor de absolute perfectionisten van Sunn. "Op Hellfest in Frankrijk hadden we tien minuten om op te bouwen en problemen met de crew. We hebben nogal een reputatie als live-act en dan is het moeilijk als mensen ons niet aanvoelen. Bij Roadburn was het contact meteen warm en dat heeft veel te maken met Walter. Line-checken is cool op Roadburn. De geluidstechnici weten waar we heen willen en dat kan ervoor zorgen dat onze gig 'over the top & amazing' wordt. Juist omdat onze technische eisen waanzinnig zijn."
Cureren is een grote eer, maar ook zwaarder dan O'Malley verwacht had. "We hadden zoveel toffe bands in gedachten, dat ik wilde dat we het hele festival mochten cureren, maar dat zou te zwaar zijn. Walter is er niet voor niets het hele jaar mee bezig. Maar het is een geschenk om acts te inviteren die wij goed vinden. Veel acts spelen voor de eerste keer op het festival en ik hoop dat het ze net zo bevalt als ons." Het selecteren en vooral het terugbrengen van de wensenlijst, viel hem het zwaarst. Een aantal bands hielp mee door het aanbod af te wijzen. Zo speelt Bolt Thrower momenteel amper, kampt Greg's favoriet Pelican met 'familiezaken', was Swans al geboekt voor de zaterdag en ging ook Boris niet door.
Geen Altar met Boris, wel veel Southern Lord
De Japanse band Boris stond bovenaan de verlanglijst. Sunn O))) voerde samen met Boris op ATP New York het gezamenlijke album Altar live uit en dat had O'Malley ook graag als headliner op Roadburn gedaan. "Maar Boris heeft andere verplichtingen, ik meen dat ze op Coachella staan. Volgens mij willen ze in juni in Europa touren, maar dat moet ik nog zien met alle gebeurtenissen in hun vaderland nu. Jammer, want het was perfect geweest. Wel lastig, want er spelen nogal wat muzikanten mee op Altar. Nogal een wonder dat het lukte, we speelden uiteindelijk met dertien man op ATP."
Niettemin heeft de curator een programma met zeventien bands samengesteld voor de drie zalen van 013 en dan speelt Sunn zelf uiteraard ook. Niet alle keuzes waren even lastig, want Greg Anderson runt het label Southern Lord. Die leveren de nieuwste aanwinst Summon The Crows, Trap Them, Earth en The Secret. De Hongaarse black metalzanger Attila Csihar (live ook bij Sunn O))) present) speelt met zijn Void Ov Voices en met de satanische noiserockers Aluk Todolo deelt O'Malley een oefenruimte in Parijs. "En Aaron van Mamiffer en zijn vrouw Faith zijn vrienden van ons uit Seattle."
Nederlander TOS Nieuwenhuizen speelt mee
De curator heeft ook een favoriete Nederlandse band geboekt. De stonerband Beaver (of 13eaver) bevat de Parijse bassist Guy Pinhas, die met Anderson in Goatsnake speelt. "En gitarist en 'amp wizard' TOS Nieuwenhuizen was de reden dat Sunn in Europa kon spelen. Hij speelt ook op Altar en op Roadburn met ons mee." Ook de komst van folkrockers Jesse Sykes and the Sweet Hereafter is geen grote verrassing, want Sykes komt uit dezelfde Seattle scene. De Duitse gitarist Caspar Brötzmann dan? "Hij tourde veel in de jaren negentig en zijn gitaarspel 'blew my mind', ik ben blij dat hij sinds twee jaar weer speelt als Caspar Brötzmann Massaker."
"Greg en ik zijn ook heel blij dat we Earth kunnen inviteren. Gitarist Dylan Carlson is eigenlijk de oom van onze muziek. We hebben een grote tour met Earth gedaan in 2000. We zijn bevriend geraakt en ik vind elke stap die zij muzikaal zetten fascinerend." De legendarische doom-pioniers van Winter hebben een hele belangrijke invloed op Sunn O))) gehad. "Vooral toen Greg en ik begonnen met gitaar spelen. We hebben ze vroeger nooit live gezien en het is denk ik de eerste keer in twintig jaar dat ze hier spelen. Ze zijn daarmeee waarschijnlijk de act waar het meest naar uitgekeken wordt."
Wat te verwachten van Sunn O)))?
Wat Sunn zelf gaat doen is nog niet helemaal duidelijk volgens O'Malley. "Onze shows zijn altijd anders, maar we gebruiken veel visuals. Greg, ik en TOS spelen en Attila doet de helft van de set mee. De setlist is nog een mythe. We oefenen donderdag en dan krijgt die z'n vorm. We spelen om 22.00 uur en dan sluit Scorn af met een 'psychedelic nightshow'. Dat leek ons wel goed, want het is altijd lastig om na Sunn te spelen, omdat we fysiek en massief zijn."
Op een nieuwe plaat hoeven we nog niet direct te rekenen. "We zijn drie jaar bezig geweest met het maken van Monoliths & Dimensions en hebben vorig jaar tachtig show gedaan. Daarom hebben we in februari een pauze ingelast. We zijn al sinds 1998 bezig en hebben altijd die cycli gehad: de laatste periode was zo intens, dramatisch en succesvol dat het daarna erg prettig is om in alle rust te ontwaken. Zo fijn, dat ik benieuwd ben wat er gebeurt als we vrijdag weer spelen."
Sunn O))) cureert op de vrijdag (15 april) van Roadburn de drie zalen van 013. Er zijn nog enkele tientallen kaarten voor de zondagse Afterburner. Verder is het festival in Tilburg helemaal uitverkocht. 3VOOR12/Tilburg doet vier dagen lang verslag en daarvoor bezoek je de festivalsite. Daar vind je ook de speciale Roadburn Luisterpaal met ook de laatste cd van Sunn O))): Monoliths & Dimensions.
Sunn O))): "Roadburn is anders; warm en speciaal"
Stephen O'Malley over zijn rol als festivalcurator
Ze hebben als de opperduivels van de doom metal, noise en drones, als in monnikspijen gehulde aanbidders van decibelmuren, welhaast mythische proporties aangenomen. Roadburn haalde Sunn O))) graag binnen als curator voor de vrijdag. 3VOOR12 belt met Stephen O'Malley, de ene helft van Sunn O))) over cureren, keuzes als Caspar Brötzmann, Earth en het Nederlandse Beaver en de kracht van Roadburn.