Op zondag fungeert poppodium P3 voortaan als geloofshuis. Het Purmerendse podium verhuurt het complex aan de Purmersteenweg aan de Kerk van de Nazarener. De verhuur is een direct gevolg van de forse gemeentelijke subsidiekorting op P3. "We moeten drastisch inleveren en dus alle mogelijkheden aanpakken", legt directeur Paulus Brugman uit. "We hebben te maken met een halvering van het exploitatiebudget, dat vang je niet zomaar op."
Waar Paradiso van een kerk transformeerde tot poppodium, bewandelt P3 nu de omgekeerde weg. "Dat is de omgekeerde wereld ja", erkent Brugman. Wrang wil de directeur het niet noemen. "Ik kan het me niet veroorloven er zo naar te kijken. Ik heb een organisatie om overeind te houden en dat vraagt geen reorganisatie maar een complete transformatie. Dat betekent dat we heel erg kien moeten zijn op de exploitatie." De bezuinigingen van de gemeente dwingen P3 tot 'een transformatie van volwaardig pop- en cultuurpodium tot multifunctioneel zalencentrum waar pop- en cultuur deel van uitmaakt', vertelde Brugman in het Noord-Hollands Dagblad.
In februari constateerde Brugman al dat met het vertrek van de programmeur ook een groot deel van de identiteit verloren ging. Omdat de Noord-Hollandse gemeente besloot de subsidie aan het podium per 2012 te halveren, is het voor P3 bittere noodzaak de exploitatiebegroting zoveel mogelijk aan te vullen door verhuur. Dus toen de Nazarener Kerk P3 benaderde met het verzoek tot verhuur, hoefde Brugman daar niet lang over te denken. En zo vond afgelopen zondag om 10.30 uur de eerste dienst van het evangelische kerkgenootschap plaats. Brugman: "Je moet je core business niet loslaten, maar zondagochtend is bepaald geen prime time voor cultuur en wel voor religieuze zaken. Ik moet inkomen genereren om de cultuur te kunnen betalen."
Het bijt elkaar niet, wil Brugman maar zeggen. De kerkdienst vond zondag plaats in de grote zaal van P3, die bij concerten een capaciteit van 850 bezoekers heeft. In principe huurt de kerk de kleinere theaterzaal met plek voor 80 tot 134 zitplaatsen, maar die was verhuurd voor een theatervoorstelling. En dus werden voor de dienst tweehonderd stoelen neergezet in de grote zaal, die zes uur eerder nog in gebruik was voor een dansavond. "Dat vraagt qua logistiek nogal wat van ons. Als je tot vier uur 's ochtends een grote productie hebt en het moet zondag weer schoon en begaanbaar zijn; dat is een hele klus."
Volgens de directeur stelt het kerkgenootschap geen kritische vragen over de programmering van eventuele blasfemische metalbands of dance-feesten. Andersom heeft hij ook geen protestsignalen ontvangen uit de muziekhoek. "Ik ga ervan uit dat het geen enkele band zou beletten om in P3 te spelen, net zo min als het bands kan schelen dat in De Vorstin de tv-opnames voor The Voice Of Holland plaatsvinden."
Brugman is erg tevreden over de huurder en de eerste dienst. "Het is zonder meer een succes. Het is een nieuw kerkgenootschap, dat goed wordt bezocht en groeiende is onder jongeren en jonge gezinnen." Voor het komende half jaar liggen de zondagochtenden in P3 vast en als het aan Brugman ligt, wordt de huurovereenkomst daarna gecontinueerd. "Na een half jaar gaan we kijken of het van beide kanten bevalt en ik ga ervan uit dat we daarna doorgaan."
P3 huisvest nu ook kerkdiensten
Purmerends podium moet exploitatie aanvullen met verhuur
Op zondag fungeert poppodium P3 voortaan als geloofshuis. Het Purmerendse podium verhuurt haar complex aan de Kerk van de Nazarener. De verhuur is een direct gevolg van de subsidiekorting op P3. "We moeten drastisch inleveren en dus alle mogelijkheden aanpakken", legt directeur Paulus Brugman uit. "We hebben te maken met een halvering van het exploitatiebudget, dat vang je niet zomaar op."