PVV stemde ‘per ongeluk’ tegen openbaarmaking ACTA

Overweldigende meerderheid in Europees parlement

Atze de Vrieze ,

Het Europees Parlement stemde deze week met grote meerderheid voor openbaarmaking van de ACTA-onderhandelingen. Opvallend genoeg stemden drie PVV'ers tegen, maar dat bleek niet de bedoeling. “Er is een fout gemaakt op het stemformulier.”

Overweldigende meerderheid in Europees parlement

De Britse Pirate Party nagelde de PVV al aan de schandpaal. Drie Europarlementariërs stemden deze week tegen openbaarmaking van het controversiële handelsverdrag ACTA. Slechts 13 leden stemden tegen openbaarmaking, 636 waren voor. Maar volgens persvoorlichter Laurens van Delft berust het bericht op een misverstand. De drie PVV’ers – Laurence Stassen, Louis Bontes en Daniël van der Stoep – stemden in eerste instantie per ongeluk tegen in plaats van voor. “Er is een fout gemaakt op het stemformulier”, aldus Van Delft. “Dit mag natuurlijk niet gebeuren, maar gelukkig is het snel hersteld.”

Een tegenstem van de PVV zou vreemd geweest zijn. Tweede Kamerlid Hero Brinkman liet zich eerder deze week al in felle bewoordingen uit tegen de geheime onderhandelingen. Een dag voor de stemming haalde Europarlementariër Laurence Stassen in het Europees Parlement ook hard uit naar de gang van zaken, die volgens haar in gaat tegen het grondbeginsel van Europa. “Velen in mijn land vroegen zich af waarom de Partij voor de Vrijheid in het Europees Parlement gekozen moest worden, en dit is dus de reden. Het bestrijden van de Europese keuken die achter gesloten deuren allerlei onsmakelijke brouwsels zit klaar te maken, zonder dat de burger er iets over te zeggen heeft.”

Europa onderhandelt op dit moment met onder meer de Verenigde Staten, een aantal grote Aziatische landen en Australië over ACTA, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het verdrag moet onder meer illegale handel in namaakartikelen tegengaan, maar uit gelekte documenten blijkt dat er ook gesproken wordt over bestrijding van internetpiraterij. Over de precieze inhoud is weinig bekend, maar tegenstanders vrezen dat de entertainmentindustrie via dit controversiële verdrag overheden en internet service providers wil dwingen mee te werken aan strenge handhaving, onder meer door middel van filtering en de three strikes out policy (afsluiten van internet na meerdere overtredingen).

Met name D66 en GroenLinks maken zich al langer hard voor transparantie in de onderhandelingen. De laatste tijd is ACTA steeds hoger op de Brusselse agenda terecht gekomen. Het parlement benadrukte met de stemming dat privacy van burgers belangrijk is. D66-politicus Sophie in ’t Veld zei tegen Webwereld: “Dit raakt fundamentele rechten van de burger en dus moet die weten wat er nu allemaal speelt.” Net als VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert dringt zij er bij de Europese Commissie op aan dat ook Eurocommissaris Viviane Reding, die burgerrechten onder haar hoede heeft, in het proces betrokken wordt. “Zij was vooralsnog helemaal niet in beeld.”