RoXY feuilleton deel 2: Verschroeiend eresaluut

“Als je het andere mensen laat doen gaat het mis, je kunt het beter zelf doen”

Atze de Vrieze ,

Zondag 21 juni is het precies tien jaar geleden dat de beroemde Amsterdamse club RoXY afbrandde. Het was een bizar einde van een vreemde dag, waarop de RoXY een van zijn oprichters en geestelijk vaders, Peter Giele, begroef. Vandaag deel 2.

“Als je het andere mensen laat doen gaat het mis, je kunt het beter zelf doen”

Zondag 21 juni is het precies tien jaar geleden dat de beroemde Amsterdamse club RoXY afbrandde. Aan het begin van de avond sloegen de vlammen uit het dak, een paar uur later werd de zaak onherstelbaar verwoest verklaard. Het was een bizar einde van een vreemde dag, waarop de RoXY een van zijn oprichters en geestelijk vaders, Peter Giele, begroef. Het tienjarig jubileum van dat merkwaardige einde wordt uitbundig gevierd, met twee RoXY-avonden in Paradiso, een extreem luxe uitgevoerd flyerboek en diverse exposities. Geheel in de stijl van de Amsterdamse club loopt ook een eenvoudige poging om de laatste dag van de RoXY te reconstrueren uit op een feuilleton, een opera in drie delen. Vandaag deel 2.

“Het moment dat die vlammenwerpers een laatste saluut gaven, was voor mij een emotioneel breekpunt”, zegt ontwerper Chap Commandeur. Hij was als goede vriend van Giele een van de dragers van de kist. “Ik vind het nog steeds ontroerend als ik die beelden terug zie. Iedereen was de hele week praktisch bezig geweest om alles voor elkaar te krijgen. Dat was het moment dat iedereen ineens stond te huilen, al was het maar van de hitte van die vlammen. Ik herinner me verder vooral dat het enorm zwaar was om het graf te bereiken. Die kist woog een ton. Ronaldo, een van de portiers, heeft nog bijgesprongen.”

Het feitelijke begraven gaat niet zonder slag of stoot. Geheel in Giele stijl is het gat te klein, of de kist te groot. “Ik weet niet wat er precies mis was gegaan”, zegt Inez Giele, “maar het paste gewoon niet. We hebben de kist nog één keer open moeten doen. Ik heb gezegd: Peet, we hebben nog heel even je breekijzer nodig. Om het gat groter te maken, moesten we de stutten aan de zijkant weghalen. Toen we vervolgens de kist lieten zakken, brokkelde de rand af en gleed een van de dragers, portier Ronaldo, in het gat. Hij kreeg de kist half op zich.” Het incident werd tot ongenoegen van Inez Giele een klassieker in de 'Meest Sensationele Begrafenissen' op de commerciële tv. “Ik word er te pas en te onpas mee geconfronteerd. Ik vind het nogal respectloos, maar je doet er weinig aan.” “Het was natuurlijk hilarisch op zo'n serieus moment”, zegt Chap Commandeur. “Ik bedacht me dat Peter altijd zei: 'Als je het andere mensen laat doen gaat het mis, je kunt het beter zelf doen.'”

Na de begrafenis trekt de vloot terug naar het centrum van Amsterdam, waar de RoXY de logische locatie is voor een herdenkingsbijeenkomst. Visual kunstenaar Gerald van der Kaap projecteert daar archiefbeelden van Giele en diverse mensen verzorgen speeches en acts. “We hadden altijd heel theatrale acts in de RoXY”, vertelt Joost van Bellen. “Met naakte jongens die naar beneden kwamen zeilen vanuit de nok, of een man die een waterfontein uit zijn kont liet spuiten. Het was niet zozeer kinky seks, eerder kunst. Die avond was er onder meer een act van een man in een drie meter groot penispak. Als ik me goed herinner deed hij dat op Kiss Kiss van de Turkse zanger Tarkan, een liedje dat Giele op dat moment leuk vond. Op het hoogtepunt spoot die penis slierten serpentines over het publiek.”

RoXY mag bekend dan staan als bakermat van de house in Nederland, het laatste nummer dat ooit op de dansvloer geklonken heeft is volgens de overlevering Miss You, uit de discoperiode van de Rolling Stones. “DJ Ardy B had net die plaat opgezet, toen er rook uit de airco kwam. Ik heb die jongen van de penisact later nog op straat zien staan in zijn handdoekje. Hij was zich net gaan douchen toen het mis ging.”

Morgen deel 3 van het RoXY feuilleton. De brand in de RoXY wordt zaterdag 20 en zondag 21 juni herdacht met twee feesten in Paradiso. Ontwerper Chap Commandeur maakte een luxe uitgevoerd flyerboek. Huisfotograaf Cleo Campert exposeert vanaf 18 juni in Gebouw Het Sieraad in Amsterdam. Op Holland Doc zijn van 19 tot en met 25 juni drie films over Peter Giele te zien.