Vanaf 15 september kan iedere samplegebruiker bij 3VOOR12 online graaien in een hele grote bak met exclusieve samples van unieke instrumenten uit het Haags Gemeentemuseum. Bij de lancering staan geluiden van ongeveer vijftig instrumenten online, totaal goed voor ruim 200 klanken. De hele groep instrumenten uit het Japanse Kabuki theater zijn al gesampled, er wordt op dit moment hard gewerkt om de Balinese Gamelan digitaal te vangen.
En dat is pas het begin. “We zijn zeker wel een jaar bezig,” gokt Onno Mensink, conservator van het Haags gemeentemuseum. Hij is verantwoordelijk voor het opnemen van de instrumenten. Toen hij dik een jaar geleden de opdracht kreeg de grootse collectie muziekinstrumenten die Nederland rijk is maar even te sampelen, viel hij nog net niet van zijn stoel. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het project enorm spannend. Maar de manier waarop het bij ons op het bord kwam te liggen, was wel heel direct.”
Het is ook niet niks. Een adjunct directeur van een museum en een denker van de VPRO verzinnen een groots plan en laten dat vervolgens op de werkvloer vallen. Wat is het probleem denk je als hobbysampler die gewend is met een md wat straatgeluiden te scoren en aan de slag te gaan. Dat kan Mensink ook. Als hij het over zijn hart zou kunnen krijgen tenminste: “Natuurlijk, we kunnen nu het museum inwandelen, zo’n Biwa pakken en elke snaar even aanslaan. Elke noot op het instrument desnoods. Maar dat is zinloos. Dan heb je geen Biwa gesampled, die zo rijk aan kleur is. Je hebt dan… nee, dat is gewoon zinloos.”
“Pak de Balinese Gamelan. Dat is een paarsgewijs instrumentengroep met heel veel losse percussie-instrumenten. Het zijn dus twee identieke sets, maar net even anders gestemd. De vrouwelijke set klinkt een fractie lager. Sla je elk onderdeel individueel aan en sample je dat, dan heb je heel veel klanken. Maar je hebt niet het rijke geluid dat de gamelan in zich heeft. Daarvoor moet je beide sets door gamelanspelers laten bespelen. Pas dan krijg je de frictie tussen beide, die zorgt voor een uniek soort zweving. Die is niet vals, maar, maar...” Ja, dat moet je dus horen.
Tegelijk met de sitelancering start het Haags Gemeentemuseum een voor de museumwereld even uniek project: de opening van een nieuwe blijvende tentoonstelling in het museum: de Wonderkamers. Drie van deze kamers ontwikkelde het museum samen met 3VOOR12. In deze muziekkabinetten Sample/Track/Perform kun je in een studio-omgeving zélf muziek maken, met geluiden die je opneemt en met samples van muziekinstrumenten uit de collectie van het museum. Vervolgens kun je ze bewerken, om uiteindelijk iedereen je creatie te laten horen.
Een directe vertaling van wat de website ook aanbiedt. En net zo spannend, vindt ook Mensink: “Het is mooi om te zien hoe in het jaar dat we ermee bezig zijn twee werelden toch bij elkaar komen. Onze primaire taak is conserveren. Maar dit is heel opwindend. Oude klanken nieuw leven inblazen, Zo voelt het. Ik hoop dat de bezoekers ook echt geïnteresseerd zijn in informatie over herkomst en achtergrond van een klank? Zullen ze niet alleen maar het geluidje downloaden…?”
Die vraag is aan jullie om te beantwoorden. De wonderkamers gaan op 17 september open. De speciale site “3VOOR12 Plundert Musea” is vanaf 15 september online te vinden via 3VOOR12. Naast de sampledownloads biedt de site ook ruimte om je eigen mix, al dan niet met gebruik van samples uit het museum, te uploaden. Die mixen zijn niet alleen voor iedereen te beluisteren, ze dingen ook mee naar een releaseprijs: elk kwartaal kiest een deskundige jury een mix uit die op vinyl wordt geperst in een oplage van 250 stuks.
3VOOR12 samplet oude instrumenten en biedt ze online aan
Nieuw project met Haags Gemeentemuseum en Rotterdams Wereldmuseum
Op vijftien september start 3VOOR12 in samenwerking met twee musea een nieuw project waarbij samples van unieke instrumenten worden aangeboden. 3VOOR12 wil op deze manier een schat aan geluiden beschikbaar maken voor de DIY-muzikanten en ze een platform bieden muziek te verspreiden, de musea hopen op interesse van die muzikanten voor de kennis die zij in huis hebben.