De Kuip kan popconcerten gewoon aan

Berichten over instortingsgevaar complete onzin

Renee Hartog ,

Stadion De Kuip in Rotterdam staat niet op het punt om binnenkort te bezwijken onder het geweld van eventueel te programmeren popconcerten. Eedere berichten hierover eerder vandaag in onder meer De Telegraaf zijn 'volstrekt overtrokken', zo zegt stadiondirecteur Jan van Merwijk. Ook onderzoeksinstituut TNO, verantwoordelijk voor geluidsmetingen tijdens concerten in De Kuip, stelt dat de onderzoeksgegevens op hun website 'totaal verkeerd' geinterpreteerd zijn.

Berichten over instortingsgevaar complete onzin

De Rotterdamse Kuip kampt niet met instortingsgevaar en blijft gewoon popconcerten programmeren. De ophef naar aanleiding van berichten hierover in onder meer De Telegraaf blijkt voor niets. Het klopt dat het geluidsniveau -dat overigens al sinds jaar en dag- uit veiligheidsoverwegingen in de gaten wordt gehouden en zo nodig omlaag wordt gedraaid, maar juist daarom is het 71 jaar oude stadion ook veilig als het muziekpubliek massaal los gaat.

Reden voor alle opschudding is een artikel in het decembernummer van TNO-magazine 'Bouw en Ondergrond'. Hierin staat dat het geluid in De Kuip bij een concert van Marco Borsato tijdens zijn grootste hit ‘Dromen zijn Bedrog’ wel eens is teruggedraaid van 100 decibel tot een minimale 24 decibel.  Genoeg aanleiding voor onder meer De Telegraaf om eerder vandaag te berichten dat dit regelmatig zou gebeuren om beschadiging en zelfs (gedeeltelijk) instorten te voorkomen.

Oorspronkelijk  was het TNO-artikel eigenlijk gewoon een positief bericht in het kader van ‘de tevreden klant’, zegt TNO woordvoerder Maarten Lörtzer. “Dit is wat wij doen als onderzoeksinstituut, zo'n artikel gaat over ons werk voor verschillende bedrijven. En dat was dit keer De Kuip. Wij verzinnen de krantenkoppen niet.”

‘Volstrekt overtrokken’, noemt De Kuip directeur Jan van Merwijk deze berichten dan ook. Het systeem waarmee het risico van een synchroon meedeinende massa kan worden gemeten, legde TNO al na de eerste concerten eind jaren zeventig aan. Alleen als het écht nodig is, wordt het geluid tijdelijk zachter gezet om ervoor te zorgen dat het publiek het stadion niet gevaarlijk laat wiebelen. En wat U2, David Bowie en The Stones niet voor elkaar kregen, lukte de Nederlandse volkshelden wel. “In al die jaren is het slechts drie keer nodig geweest om het geluid omlaag te draaien”, zegt Van Merwijk, “bij Borsato in 2002 en 2004 en bij René Froger in 1995”.

Desondanks staan er voorlopig nog geen concerten geprogrammeerd in De Kuip. Van Merwijk doet hierover verder geen medelingen, maar benadrukt dat dit niets met het mogelijke wiebelen van de tweede ring te maken heeft. “De Kuip is absoluut veilig en concerten zullen blijven komen.”