PopAanZee terug op het Domburgse strand

Feest bij paviljoen Noordduine

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

PopAanZee bij het strandpaviljoen Noordduine, vlakbij Domburg, was vorig jaar een groot succes. De organisatie heeft de lastige taak dit gedenkwaardige feest van een herhaling te voorzien.

Feest bij paviljoen Noordduine

De duinen eenmaal beklommen, wordt het snel duidelijk dat op het strand bij paviljoen Noordduine iets bijzonders staat te gebeuren. De inmiddels bekende PopAanZee tent opgezet, omringt met kisten en kussens voor zitgemak, een mobiele bar: Domburg en omstreken zijn klaar voor een herhaling van misschien wel het leukste evenement in Zeeland van vorig jaar.

Aan de aftrap staat Awkward i, de band rond singer-songwriter Djurre de Haan. Wat eerst een stille soloact was, is uitgegroeid tot een show met een volledige bezetting. De zalvende folkliedjes zijn ook wat rijker geworden in geluid, in vergelijking met het succesvolle debuutalbum I Really Should Whisper. Toch weet hij vanmiddag niet direct te overtuigen. Misschien door het slecht gebalanceerde geluid, misschien gewoon omdat Awkward i gewoon beter in een stille huiskamer past.

De hoop wordt daarom op Houses gevestigd. Na de hitgevoelige ep End Of Story werd de jonge band uit Amsterdam en omstreken onder meer in het zonnetje gezet door 3FM, De Wereld Draait Door en VPRO’s 3VOOR12. Vandaag blijft de zon zich echter achter de bewolking verschuilen, zowel letterlijk als figuurlijk. Houses heeft te weinig een eigen geluid om het hele optreden te blijven boeien. Hun combinatie van slepende indierock met opbouwende passages komt hier in ieder geval niet uit de verf. Dat zouden ze goed kunnen maken met een wervelende, energieke show, maar ook die blijft uit. Gelukkig is de sfeer prima te noemen.

Ook het vermelden waard: tussen de bandjes door verzorgt Zeeland’s meest beruchte dj duo Betonnie & Bartcore voor nog meer exotica. Ook met hun bijzondere vinylverzameling, met hits uit alle werelddelen.

Het eveneens van Zeeuwse bodem afkomstige Capital Sentimental zorgt voor wat meer power op het strand. Sinds de band voor het eerst van zich liet horen zijn er aardig wat live optredens afgewerkt, en dat is te merken. De psychedelische stonerrock van de vier heren is volwassenen en steviger geworden. Helaas hebben ook zij last van het slechte geluid, waardoor de bijzondere saxofoonuithalen nauwelijks te horen zijn. Frontman Rene Everts kan echter ook met zijn stem uit de voeten (al dan niet met megafoon) en schreeuwt met gemak boven de aanwakkerende wind uit. Capital Sentimental zal misschien niet in ieders straatje passen, maar schudt het strand goed los voor de finale.

Op het moment dat de Fair Ohs de instrumenten oppakken breekt de zon door en dat had niet op een beter moment kunnen komen. De springerige “summerpunk” van de heren uit Londen is geïnfecteerd met Oosterse en tropische invloeden en dat heeft z’n weerslag op het publiek. Al snel ontstaat er voor de tent iets wat voor een blij Afrikaans dansfeest zou kunnen doorgaan. Een betere afsluiter hadden we niet kunnen wensen. Vreugde, plezier en energie in het zand. PopAanZee heeft het weer geflikt.