Van Murray Street naar Hoofdplaat

Of hoe een Zeeuws-Vlaams aardbeienveld de wereld over ging

Tekst: Tonnie Dieleman ,

In de nieuwe rubriek Zeeuwse voetnoten gaan we op zoek naar kleine stukjes popgeschiedenis die op een of andere manier links hebben met Zeeland. We bijten de spits af met een mooi dorp tussen Terneuzen en Breskens.

Hoofdplaat is een dorp achter de dijk in Zeeuws Vlaanderen. In een ver verleden heb ik er wel eens gewerkt, tuinen aanleggen in een misplaatst vakantiepark. Ook reed ik er sporadisch doorheen, op de fiets naar Groede, of als sluiproute onderweg naar de boot van Breskens. Nu hou ik erg van mijn Zeeuwse Landschap maar echt reden om er langer te vertoeven heb ik nooit gehad. Al is de Schelde waar Hoofdplaat aan ligt natuurlijk van een grote schoonheid.

Wat later in mijn leven kom ik Hoofdplaat weer tegen, nu op een onverwachtse plek. Al struinend bij de Waterput (voorloper van Spin in Middelburg) zie ik tot mijn verbazing "Hoofdplaat" staan in de linernotes van het Sonic Youth album "Murray Street". Sonic Youth is een legendarische New Yorkse avantgarde rock band die jaren lang hun studio hadden aan Murray street, niet ver van waar nu Ground Zero is. Het is natuurlijk een heel eind van Murray Street naar Hoofdplaat. Sonic Youth? Hoofdplaat? Als ik de foto nogmaals bekijk zie ik het meteen, knotwilgen op de voorkant, Zeeuws-Vlaamse knotwilgen. En een goed onderhouden aardbeienveldje met twee plukkende kinderen er in.

In de hoes vinden wie de foto heeft gemaakt en wie er op staan “Cover photo: Monique Voorhout, "Stella and Coco in Hoofdplaat, 2001". Wikipedia leert al snel dat een van de kinderen de dochter is van Thurston Moore en Kim Gordon. Dat wil dus zeggen dat het geen willekeurige foto is maar dat de New Yorkse band hoogstwaarschijnlijk zelf wel eens in Hoofdplaat is geweest. Daar willen we van 3voor12zeeland wel eens het fijne van weten. Via via komen we terecht bij Carlos van Hijfte, ooit programmeur van de Effenaar, tegenwoordig manager van Sonic Youth. Hij blijkt een geboren Zeeuws Vlaming. Het aardbeienveld op de foto is van de vader van Carlos die daar een boerderij had. Tussen twee optredens in de Vooruit in Gent kwam Coco, de dochter van Kim Gordon en Thurston Moore naar Hoofdplaat om met de dochter van Carlos te spelen. Omdat ze elkaar niet konden verstaan bedacht opa de activiteit "samen aardbeien plukken". Dus kropen de meisjes onder het blauwe net wat je op de foto ziet om de aardbeien te plukken. Monique Voorhout, de partner van Carlos maakte de foto en toen Thurston Moore jarig was stuurden ze de foto op.

Een aantal maanden later stemde Carlos in met dat de foto gebruikt zou worden voor hoes van de nieuwe plaat. Pas toen hij de hoes in zn handen kreeg zag hij dat het ook daadwerkelijk de voorkant was geworden van "Murray Street". Nog bijzonderder werd het toen de volgende tour van Sonic Youth begon en dochter Stella èn het Hoofdplaatse aardbeienveld van haar opa in alle grote steden van Europa op de posters prijkte.

Stella is ondertussen 15 en nog steeds erg trots op de foto. Ze checkt in platenzaken altijd even de Sonic Youth bak om te kijken of haar foto toch wel tussen de platen staat. Ook Hoofdplaat mag trots zijn op deze claim to fame. De Hoofdplaatse dorpsraad zoekt nog steeds naar een goede manier om deze voetnoot uit de muziekgeschiedenis toeristisch uit te buiten. Een mooie plaquette of een terugkerend noise festival ter ere van de band zijn al ter tafel gekomen. Hoe dan ook, wees niet verbaasd dat als je ooit door Hoofdplaat fietst je een stel New Yorkse noise-rockers aardbeien ziet plukken.