Op wereldreis met Emil Landman

Een ode aan gangmaker Hans Walrave

Joris van Moort ,

Buiten op de markt van Middelburg is een ijsbaan verrezen, de goedheiligman is alweer op weg naar Spanje en in De Spot is alles in kerstsfeer. Een klein, select gezelschap gaat vanavond mee met Emil Landman op zijn wereldreis per trein.

Vanavond geen harde, scheurende gitaren of metalheads, maar zoetsappige folkpopsongs. Het is rustig in de stad en in De Spot. De instrumenten zijn op de vloer geplaatst, voor het podium, om een intiemere sfeer te creëren. Het publiek, dat hangt aan de statafels, staan aan de zijkanten van de zaal of zit op de traptreden. Een grote opkomst is er dan wel niet, maar dat geeft geen garanties op het optreden wat volgt. 

Milo Meskens. Bij de meeste mensen zullen hem niet herkennen, al is deze Vlaming in België aardig doorgebroken met zijn Studio Brussel-radiohit ‘Here With Me’. Vanavond leren wij hem kennen als een jonge muzikant die ronduit vertelt over zijn ex-vriendin, (ook wel door hem ‘kettingroker’ genoemd) en de rompslomp wat daarbij komt kijken. Meskens heeft talent in zang en gitaarspel en dat mag heel Nederland weten, ook al is hij vanavond niet erg goed bij stem. 

Oktober 2015, vertrekpunt: Amsterdam Centraal station. In negen weken tijd de wereld rond, met als hoofdvervoermiddel de trein. Nieuwe liedjes schrijven en de wereld zien. Uiteindelijk zijn al deze nummers samengesmolten tot Emil Landman’s tweede album ‘An Unexpected View’. De sound van Emil Landman is te vergelijken met Fink en Alexi Murdoch. Laat het niet dat Emil Landman geen vreemde is in het Zeeuwse. Drie jaar geleden is hij te gast geweest als voorprogramma van Mister & Mississippi en deed hij mee aan de Popronde in datzelfde jaar. Drie jaar later, twee albums en een hoop ervaring rijker, vinden we hem vanavond in De Spot. Eerder vandaag was hij nog in Robuust voor een instore-optreden (zie foto's hieronder). In zijn zoektocht naar Robuust, kwamen ze uit bij Christie, een onlangs geopende muziekzaak. “Geweldige stad”, concludeerde Landman.

Het optreden vanavond bevat een mix van oudere en nieuwe nummers. Al vroeg in de set komt ‘Our Bodies’, afkomstig van zijn laatste plaat ‘An Unexpected View’ voorbij, maar ook het rustige ‘A Bargain Between Baggers’. De setlist zit vol ups en downs, wat het voorspelbaar maakt. Geen woord is gelogen, hij brengt het met overtuiging. Dat het aantal bezoekers niet uitwijst op een uitverkochte zaal, maakt het optreden er niets minder om. Na het slotnummer komen ze nog twee keer terug. De band heeft kennis mogen maken met Hans Walrave, de huisvriend én gangmaker van De Spot. Walrave lijkt wat aangeschoten, al weet hij Landman zover te krijgen om nog een paar nummers te spelen. Niet alleen voor Walrave, maar voor het o zo fijne publiek, zoals hij het zelf verwoordt.  Speciaal voor Walrave speelt hij het akoestische, liefdevolle ‘Honey’, waar zelfs de uitbundige Hans stil van wordt. De reis zit er vanavond helaas op. Emil Landman weet met zijn popfolkliedjes iedereen mee te nemen met zijn treinreis, van Mongolië tot aan de Chinese muur terug naar De Spot in Middelburg, voor vanavond het eindpunt van deze reis.