Op 15 mei verschijnt het debuutalbum van de Amersfoortse hiphopgroep Vivants. Een goede aanleiding om eens bij hen, en andere Amersfoortse hiphoppers langs te gaan en te spreken over de huidige scene. Wat valt er aan hiphop te beleven in de Keistad, ruim tien jaar na de hoogtijdagen van D.A.C.?

Heropleving
In de eerste helft van de jaren '00 kende Amersfoort een bloeiende hiphopscene. Het grote succes van D.A.C. (De Amersfoortse Coöperatie, een groep met o.a. Jiggy Djé, Wudstik en Diggy Dex) was een goede stimulans voor de rest van de stad. Ook andere groepen, zoals Hadrie, traden veel op, en er werden vele feestjes en andere hiphopinitiatieven georganiseerd.

De laatste vijf jaar is het echter wat rustiger geworden in Amersfoort. Meerdere D.A.C.-leden zijn weliswaar nationaal succesvol, met hun muziek of met hun label, maar in de stad zelf gebeurt er stukken minder: weinig feestjes en weinig optredens. Momenteel lijkt de scene echter weer een stuk levendiger geworden. Klopt dat? En hoe zit dat precies? We spraken met wat kopstukken van de Amersfoortse hiphopscene, en vroegen hen waar deze nieuwe impuls precies vandaan komt, en wat momenteel de belangrijkste namen en feestjes zijn. 

Vivants
Als eerste is daar Vivants, op dit moment dé opkomende naam in de Amersfoortse hiphopscene. Vivants is een collectief dat bestaat uit vier rappers, een producer, en een kunstenaar (die verantwoordelijk is voor het artwork). Eerder dit jaar brachten ze de debuut-EP Bon Vivants uit, met daarop de single ‘V for Vivants’, en op dit moment zijn ze druk bezig met het debuutalbum dat op 15 mei uitkomt. Een deel van de leden heeft vlakbij het centrum een pand gehuurd dat aan de ene kant bedoeld is om in te wonen, maar ook om in samen te komen en creatief bezig te zijn. Vivants-producer Apollo heeft er een kleine studio, en daar spreken we de mannen.

Wanneer we aan het begin van de avond arriveren is de sfeer ontspannen. Er wordt wat eten besteld bij de Italiaan en er wordt fanatiek gegamed. Het lijkt gewoon een gezellig samenzijn van wat vrienden. Maar zodra producer Apollo thuiskomt van zijn werk, en we over hun muziek en de plannen in gesprek raken, wordt duidelijk dat hier meer aan de hand is. Inderdaad, ze zijn een groep vrienden, maar wel een groep vrienden waar de ambitie van afspat.

Het idee achter de groep
Rapper Jorno en producer Apollo vertellen hoe Vivants is ontstaan. “We kennen elkaar al een aardige tijd van de Nederlandse popacademie (NPac in Utrecht, red.), en hebben ook al vaker samengewerkt, op elkaars nummers meegedaan. Op een gegeven moment kwamen we op het idee dat we een stuk verder zouden komen als we de krachten zouden bundelen”, legt Jorno uit. “Je moet het zien als een groep waarin we elkaar steunen en helpen bij elkaars projecten, maar wel gewoon allemaal ons eigen ding doen. We zijn nu eerst bezig met een gezamenlijk debuutalbum, maar daarna wordt het wat losser”. Apollo voegt daaraan toe dat het wel enigszins vergelijkbaar is met Black Hippy/Top Dawg Entertainment, de groep rondom Kendrick Lamar en Schoolboy Q. Hun ambities reiken zelfs nog verder dan de muziek, getuige ook de exposities van Vivants-lid Raven Hippy. Heel concreet kunnen ze daar nog niet over zijn, maar ze geven aan dat ze vol met plannen zitten.

Jorno vertelt dat ze hopen dat in ieder geval één van de leden door weet te breken, waarbij ze het meeste geld zouden inzetten op rapper Jae Fly. De enige Engelstalige rapper van de groep, eigenlijk afkomstig uit Den Helder, wordt door zijn groepsgenoten als een groot talent gezien. “Toen we hem ontmoetten, was het nog een wat verlegen en teruggetrokken jongen”, vertelt Apollo, “maar hij is ongelofelijk gegroeid”. Daarbij laat hij wat oude fragmenten horen, die de groei van Jae Fly mooi laten horen. Hij is nu dus de blikvanger, maar dat betekent zeker niet dat de rest overbodig is. Elk van de leden heeft zijn eigen kwaliteiten. Bovendien hebben rappers Jorno en Stomp onder de naam Aaumffie al wat succes gehad, onder andere bij de Grote Prijs van Nederland, en kunnen ze dit binnenkort doortrekken met de Popronde 2015. Ook mede-rapper Lazy heeft al enige naam gemaakt, onder andere met de Luie Jongens. Daarbij is hun variatie aan stijlen erg interessant. Zo maken de rappers van Aaumffie er het liefst één groot feest van, terwijl Jae Fly wat introverter en een stuk serieuzer in zijn teksten is, vaak in combinatie met soulvolle refreinen en beats.

Ook voor Apollo is dat interessant: hij geeft aan dat hij het als een mooie uitdaging ziet om bij elk van de leden passende beats in elkaar te zetten, hierdoor groeit hijzelf immers ook en het maakt hem een stuk veelzijdiger. Ooit begon hij met het produceren van dirty south-beats, maar die invloeden zijn nu nauwelijks meer terug te horen. Tegenwoordig zijn zijn beats veelal het resultaat van een wisselwerking tussen hem en de rappers. De ene keer zorgt dat voor een club-banger, terwijl het de andere keer juist heel laidback klinkt. Op het debuutalbum willen ze de stijlen van de verschillende artiesten etaleren, zonder de eenheid te verliezen.

En verder?
De mannen van Vivants zijn dus hard aan de weg aan het timmeren; er is al een EP, er is een single met videoclip en er wordt keihard gewerkt aan het komende album. Maar hoe zit het verder in Amersfoort? Dat lijkt tegen te vallen. Jorno geeft aan dat er qua rappers verder niet veel te vinden is. Natuurlijk, de oude lichting (Jiggy Djé, Diggy Dex, Spacekees) is nog steeds actief, maar de nieuwe generatie? Hij kent wel wat rappers, maar die weten het amateurniveau nog niet te ontstijgen. 

Die oude lichting is overigens nog altijd ontzettend belangrijk: zo is Darin G (de vroegere producer van D.A.C) leraar op de Nederlandse popacademie en mentor van Apollo. Als we naar D.A.C vragen, vertellen ze meteen hoe meerdere D.A.C-leden al eens bij ze over de vloer kwamen en opmerkten dat ze ooit op dezelfde manier zijn begonnen: een pand afhuren, daar samenkomen en keihard werken.

Hoe denken anderen erover?
Zouden ze dat succes kunnen evenaren? Het talent en de ambitie zijn er. We vragen eens rond bij andere hiphoppers uit Amersfoort. Niemand durft wat te zeggen over het mogelijke succes, maar men is wel unaniem positief over de groep. Producer Jaystar, bekend van zijn samenwerking met Grote Prijs-deelnemer Ogri Ai, spreekt zijn waardering uit. Hij prijst de groep voor hun hedendaagse maar toch eigen geluid. Dat geldt ook voor hiphop-dj Bankers, die vaak draait in Club Funk (dé hiphop-uitgaansgelegenheid van Amersfoort, o.a. de Vivants en Spacekees komen er met regelmaat over de vloer). Toegegeven, geheel onpartijdig is hij niet, want hij is hun manager. Hij is vooral enthousiast over de producties van Apollo. Ook vertelt hij over het zeer energieke live-optreden dat ze kort daarvoor hadden gegeven bij Soestvrijstaal. Al het publiek dat er was, ging volledig uit z'n dak. 15 mei doen ze dat nog eens over, dan is namelijk de releaseparty voor hun debuutalbum: V for Vivants. De presentatie wordt een goed gevulde avond in De Kelder, met ook optredens van Brandwerk en Profix, en DJ-sets van Apollo en Bankers.

Binnenkort het tweede deel, waarin onder andere uitgaansgelegenheid Club Funk en de jonge producer City Lights aan bod komen.