Nieuw gratis festival haalt New Orleans naar de Breedstraat

Klein New Orleans wil de grenzen tussen publiek en muzikant vervagen

Tekst: Karlijn Hoftijzer ,

Wie had ooit gedacht dat de Utrechtse Breedstraat en de stad New Orleans nog eens in één zin genoemd zouden worden? Na eerste Pinksterdag zullen de inwoners van Utrecht niet beter weten dan dat deze straat de Nederlandse afspiegeling is van de Amerikaanse stad die bekend staat om brassbands op elke straathoek en gumbo eten in de open lucht. Althans, dat is het plan van de organisatie van het nieuwe gratis festival Klein New Orleans dat op zondag 24 mei het licht ziet.

Om het gratis festival te bekostigen, vraagt de organisatie muziekliefhebbers om hulp. Via Voordekunst.nl loopt een crowdfundingsactie en op 20 maart organiseren ze een Fundraiser Clubavond in RASA. Maar waar gaan de centen precies heen? Oftewel: wat kan het publiek verwachten van Klein New Orleans? Dat New Orleans bij sommigen slechts een vaag belletje doet rinkelen, zagen initiatiefnemers Joost van der Wiel en Bas van Druten al aankomen. Hun campagnevideo waarin ze het festival toelichten is niet voor niets gevuld met muziekfragmenten die geïnspireerd zijn op de sfeer van New Orleans. Maar ietsje meer kennismaking met New Orleans kan geen kwaad.

In het aan de Breedstraat gelegen café Marktzicht drinken de vrienden een biertje en schudden nog even de hand van een muzikant die net heeft toegezegd te spelen op Klein New Orleans. Hij is onderdeel van de line-up met onder andere Broken Brass Ensemble en one-man band Robbing Banks, schreeuwpoëet Flip Noorman, Koppersnellers (brass), de Bucket Boys (bluegrass), De Stokers (ska), Neutral Ground Brass Band (brass), Erik Ankoné & the Gone Wrong Kings (blues) en Pierre et Les Optimistes (gypsy). Uiteenlopende genres, maar ze hebben in ieder geval één ding gemeen. Van der Wiel: “In New Orleans speelt op elke straathoek een band die het publiek volledig meeneemt in de act. Een feestje bouwen, dat is waar het om draait. Die hoge entertainmentwaarde kenmerkt de muziek uit New Orleans. Dat was van origine niet alleen leuk, maar ook bittere noodzaak. Muzikanten waren en zijn daar op straat afhankelijk van giften van het publiek, dus om geld te verdienen moeten ze het publiek wel opzwepen. De bands gaan dat in de Breedstraat doen met onversterkte instrumenten en zonder podia. De muzikanten staan hierdoor zo dicht op het publiek waardoor je niet kunt zien waar de band stopt en het publiek begint. Door deze setting willen we de drempel voor een feest zo laag mogelijk maken. Daarom maken we het festival ook vrij toegankelijk. We willen zo min mogelijk hekken en beperkingen zodat iedereen mee kan doen.”

Hoewel het niet van het publiek wordt verwacht om de muzikanten te overladen met giften, vraagt de organisatie het publiek wel om een steentje bij te dragen. Via Voordekunst hopen Van der Wiel en Van Druten 4.000 euro op te halen. Eén van de tegenprestaties voor een donatie is een kaartje voor de Fundraiser Clubavond op 20 maart. Die avond krijgen bezoekers een voorproefje van het festival dankzij de komst van brassband de Koppersnellers en DJ’s Kayongo, Secondhand Spaceship en Calico. Voor wie niet kan wachten op dit voorproefje, hebben Van der Wiel en Ban Druten voor 3voor12/Utrecht een aantal video’s op een rijtje gezet die volgens hen echte gevoel van New Orleans weerspiegelen in zowel muziek als nevenactiviteiten.

Muziek: Broken Brass Ensemble – Thrift Shop

Broken Brass Ensemble combineert de traditionele New Orleans Brass met balkan, funk, fanfare of hiphop zoals het nummer Thrift Shop. 

Optocht: Begrafenis Joe LeBlanc

In September 2014 overleed Joe LeBlanc, een markant figuur uit New Orleans. Je zou het niet zeggen, maar deze video op Facebook toont zijn begrafenisstoet. 

Kijken: Treme (een HBO serie over New Orleans)

Treme is een wijk in New Orleans die bekend staat als thuishaven voor veel, veel muzikanten. De serie laat zien hoe een aantal inwoners van de stad opkrabbelt na orkaan Katrina. Dit is de openingscène van de serie die de eerste second line (spontane optocht) laat zien. 

Muziek: Louis Armstrong - Do you know what it means to miss New Orleans

Een nummer afkomstig uit de film New Orleans van Arthur Lubin uit 1947. Armstrong speelt er zelf in, met volgens Van der Wiel en Van Druten het vetste nummer dat ooit gemaakt is over New Orleans.

Dat gaat wel goed komen met Klein New Orleans. Wij van 3voor12/Utrecht houden je de komende tijd in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelingen.

Te doen:
Klein New Orleans Fundraiser Clubavond, vrijdag 20 maart @ Rasa, Utrecht.
Klein New Orleans, zondag 24 mei 2015 (15.00 - 22.00 uur) @ Breedstraat, Utrecht.