Opblaasdieren, waterpistolen, raketjes en heel veel hitjes op De Leuke Festival

Met blote voeten dansen in het zand op Strand Oog in Al

Tekst: Lane Reckman en Fay Troost / Foto's: Bram Oosterhuis en Stefan Geesink ,

Je organiseert een festival en besluit het beestje maar gewoon bij zijn naam te noemen: De Leuke Festival. 'Elf uur lang dansen op glimmende pop, glitter disco, glijdende hiphop en dampende dancehall, verspreid over drie podia. Een feest der erkenning, een ode aan confetti en een polonaise zonder einde: dat is De Leuke Festival in een notendop'. Het festival is een gezamenlijk initiatief van Wat Als Het Leven? & The Fluff Disco, die in Utrecht beiden al heel wat uitverkochte feestjes hebben georganiseerd. Ook de kaartverkoop van De Leuke Festival loopt goed: de avond van tevoren is het festival uitverkocht en zijn er van de in totaal 2000 kaarten nog maar 200 verkrijgbaar aan de deur. Het festivalterrein op Strand Oog in Al heeft een buitenpodium: De Grote Podium, en een binnenpodium: De Kleine Podium, waar door een tamelijk onbekende line-up elf uur lang (veelal dezelfde) hitjes wordt gedraaid. De vraag is of het leuk blijft om de hele dag hitjes te horen. De Leuke Festival levert het bewijs.

De Grote Podium
Aan het begin van de middag is het nog erg rustig bij Strand Oog in Al. De eerste festivalgangers hebben een plek aan het water of in het gras gevonden, waar ze genieten van de zon. De Grote Podium vormt met zijn opvallende vormgeving, gemaakt door de mannen van Op Losse Schroeven, het centrum van het festivalterrein. Het podium bestaat uit allerlei houten planken, met bovenop een grote ananas. Pas wanneer Singlefeestje begint, begeeft de bezoeker zich meer richting het podium. Met hitjes als de 'Macarena', 'Lolita' en 'Que Si Que No' breekt het feest los. De zon is voor iedereen duidelijk aanwezig, zo vertelt één van de Singlefeestje dj's dat hij zijn vingers verbrandt aan loeihete knoppen. 

Opgewarmd (letterlijk en figuurlijk) door Singlefeestje is het tijd voor The Soca Boys. Bij de meeste bezoekers gaat er nog geen belletje rinkelen wanneer The Soca Boys beginnen, sterker nog, de verbazing op het gezicht van de meeste festivalbezoekers is erg groot. Pas op het moment dat zanger/entertainer Van B. King vertelt over een hit in 1998, genaamd 'Follow The Leader' begint er iets te dagen en barst het hitjes-feest weer los.

Wanneer Sticks & Moon, tevens organisatoren van De Leuke Festival, het podium betreden, zijn over het hele terrein opblaasdieren te zien. De oproep van de organisatoren om waterpistolen mee te nemen is goed gehoord, en ook de raketjes doen het goed met het warme weer. Even was de organisatie bang dat de vrouwelijke bezoeker in de meerderheid zou zijn. Om de man-vrouw verhouding enigszins gelijk te houden deed zij een oproep in het Facebook evenement. Goede zet, want de verhouding is prima. Sticks & Moon laten zien hoe je een feestje moet bouwen, dat resulteert in heel veel springen en crowdsurfen.

Als medeorganisator kan een plek op het hoofdpodium voor Wat Als Het Leven? niet ontbreken. Al snel staat het podium vol met mensen uit het publiek. Wanneer er een riviercruise langs vaart, roept de dj het publiek op massaal te zwaaien. Er wordt vanaf de boot enthousiast op gereageerd. Op een hitjes-festival kan nummer 1-hit 'Drank & Drugs' natuurlijk niet ontbreken en natuurlijk zijn ook confettislierten aanwezig. Het wordt langzaam donker en de ananas op De Grote Podium licht op. Het wordt naarmate de avond vordert steeds rustiger op het terrein, maar dit doet niet af een de goede sfeer van het festival. Zoals Frank van der Lende tijdens de afsluitende act dj Aiscream zegt: "Voel de liefde." En of we die liefde voelen. 

De Kleine Podium
Het is gedurende de dag duidelijk rustiger bij De Kleine Podium dan bij De Grote Podium. Dit ligt zeker niet aan de muziek die er gedraaid wordt, maar waarschijnlijk aan het mooie weer. Ook bij De Kleine Podium is er veel aandacht geschonken aan het decor. Het plafond is bedekt met een legernet waar bloemen, bananen en ananassen aan hangen. Zoals te verwachten is er in de loop van de dag niet veel meer van dit decor over, de bananen en ananassen verdwijnen langzaamaan in de monden van de festivalgangers.

Tijdens beatboxer Maask begint De Kleine Podium vol te lopen. Droge humor in combinatie met live beatboxen blijkt een goede. Bij 'Gooi je piemel in de lucht' danst en zingt/schreeuwt het publiek vrolijk mee. Bij The Fluff Disco Soundsystem wordt het alsmaar drukker, ondanks dat de muziek erg hard staat en het erg warm is bij De Kleine Podium. Het zogeheten Power Balad Kwartiertje had voor de meeste festivalbezoekers veel langer mogen duren. Er wordt uit volle borst meegezongen, wat een goede start is voor De Gebroeders Scooter die ondanks de hitte met een gesloten helm op draaien.

Na een aantal uur De Leuke Festival is elk nummer al zo’n vijf keer gehoord, maar dat lijkt niemand iets te schelen. Ook maakt het haast niet uit bij welk podium je staat, overal is het feest. Zo ook bij de afsluitende act: de jeugdvrienden van KRO's Streetlab. De chaos is groot. De Kleine Podium is daadwerkelijk klein, waardoor de vier mannen dicht op elkaar staan. Twee dj's draaien de plaatjes, terwijl de overige mannen in gekke outfits op de voorgrond mee feesten met het publiek. Beide partijen lijken nog niet uitgefeest, maar juist klaar om door te gaan naar de officiële afterparty in De Helling.  

Randprogrammering
Als de bezoeker even klaar is met de hitjes is er nog de Disco Karavaan, waar de hele dag door disco/disco-house/house plaatjes worden gedraaid. Het is voor de Disco Karavaan niet gemakkelijk om publiek te trekken, gezien ze naast De Grote Podium staan, maar wanneer een klein groepje mensen enthousiast begint met dansen volgen er al snel meer.

Voor wie de schaduw op wil zoeken is er Dorje’s kledingmarkt voor Nepal. Initiatiefneemster Marjolein zamelt hiermee geld in voor stichting COMMITED, een stichting die zich inzet voor vrije educatie in Nepal. Aan het einde van de dag is ongeveer 300 euro opgehaald.

Niet alleen wordt er via Dorje's Kledingmarkt aandacht geschonken aan het goede doel. De Leuke Festival werkt samen met LiveBuild, om zoveel mogelijk burgers in Kameroen te kunnen voorzien van schoon drinkwater. Dit wordt gepromoot aan de hand van een graffiti kunstwerken waar iedereen zijn bijdrage aan mag leveren.

Verder is het festival versierd met vlaggetjes, opblaasdieren en andere gekkigheid. De picknicktafels aan het water en het terras bieden de festivalbezoekers een plek om lekker van de zon, een biertje of een hamburger te genieten. De aankleding, de locatie, het weer, de muziek en de bezoekers dragen allemaal bij aan de goede sfeer van De Leuke Festival. Mensen komen niet voor de line-up maar voor het feestje. En een feestje dat is het zeker. Mede-organisator Matthijs Mom zegt hierover: "Het festival is eigenlijk een uit de hand gelopen grap, maar we gaan het zeker nog een keer doen." Het Facebook-evenement voor volgend jaar staat in ieder geval al online!


Gezien: De Leuke festival, zaterdag 11 juli 2015 @ Soia – Strand Oog in Al, Utrecht