DNA On Tour-gangers presenteren zich tijdens een showcase in dB’s

Vijf bands op tour door Europa

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Try Acrobatics, our Minor fall, go go kill, Rondé en The Cosmic Carnival doen dit jaar mee aan de derde editie van het DNA On Tour project via de Herman Brood Academie (HBA). De vijf bands met afgestudeerde HBA’ers in de gelederen, gaan op tour in Duitsland, Ierland, Zweden en België. Nieuw dit jaar, is de showcaseavond in dB’s, op donderdag 16 oktober. Hier zullen de deelnemende acts zich aan Utrecht presenteren.

Het Europese avontuur dat de bands aangaan tijdens DNA On Tour, wordt mede-georganiseerd door studenten van opleidingen in de landen waar getourd wordt. Zo is daar bijvoorbeeld de Linnaeus universiteit in Zweden, die een opleiding management Popmuziek aanbiedt. "De studenten die daar zitten, ontvangen een shortlist vanuit Nederland en gaan de tour organiseren. Zij bepalen in overleg met de docenten welke acts zij naar hun land halen," aldus Marianne Toussaint, teammanager bij de Herman Brood Academie, die betrokken is bij DNA On Tour. "De bands gaan niet omdat wij zeggen dat ze goed zijn, ze gaan omdat er vanuit het buitenland vraag komt naar de bands." Rob van der Veeken is onder andere studiecoördinator Management Popmuziek en ook betrokken bij HBA On Tour. Hij vult aan: "Niet elk genre is in elk land even goed vertegenwoordigd. De bands die uiteindelijk niet gaan, krijgen ook feedback over de reden waarom ze niet op tour mogen."

Het project is specifiek bedoeld voor afgestudeerde HBA’ers. Een criterium voor een band om op de shortlist te komen, is dan ook dat minstens één persoon op de opleiding gezeten moet hebben. "De act moet er ook aan toe zijn," aldus Toussaint. "Je moet al een soort track record hebben in Nederland; er moet al iets over je te vinden zijn op het internet. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van een act." Van der Veeken vult aan: "Bands geven zelf aan of ze klaar zijn om op de shortlist te komen. Er komen ook steeds meer bands bij die aan professionele partijen gelieerd zijn, die al management hebben of door een label getekend zijn. Deze bands kunnen die stappen ook beter maken."

Een belangrijk doel bij de DNA On Tour, is natuurlijk het opbouwen van een netwerk. "Zowel onze bands, als de partijen in het buitenland, kunnen de komende jaren veel plezier hebben van het feit dat ze elkaar kennen. Emil Landman, die meedeed aan de eerste editie van HBA On Tour, is later nog meerdere keren teruggegaan. Verder is het project een goede lakmoesproef: hoe doen we het op de Duitse markt? Waar liggen onze kansen en beperkingen?" Van Veeken: "Voor de studenten daar is het ook erg leerzaam, want het is geen fictieve casus, ze moeten echt aan de bak. 'Dan en dan moet het geregeld zijn en er is een deadline',"

Emil Landman is dus een zo’n succesverhaal. Zijn er meerdere? "Project Bongo is ook teruggeweest in Zweden. Jasper Mook is in Ierland geweest en is ook al weer bezig om terug te gaan. En Birth Of Joy, die gaan op dit moment als een speer. Zij deden mee aan de eerste editie." Van der Veeken: "Je geeft een band ook ammunitie mee: we hebben dit gedaan, zus gedaan. Op een gegeven moment maken ze voor zichzelf een pakket waar je niet meer omheen kunt; Serious Request, internationale tour, showcase, het geeft allemaal meer gewicht."

DNA On Tour komt tot stand dankzij het Europese subsidieprogramma People In The Labour Market van het fonds Leonardo Da Vinci. Dit programma ondersteunt mensen die, in het kader van een beroepsopleiding, werkervaring willen opdoen in een van de deelnemende Europese landen. Helaas zal de Herman Brood Academie volgend jaar op zoek moeten naar een ander alternatief. "In het nieuwe Erasmus + subsidieprogramma is deze regeling geskipt," aldus Toussaint. "Dit wordt dus de derde en daarmee ook de laatste editie van DNA On Tour. We hebben een mooi afscheid met de vijf bands die we nu hebben." Toussaint is al wel aan het kijken naar eventuele vervolgtrajecten. "Daar hebben we absoluut wel plannen voor. Natuurlijk moeten we eerst een goed inhoudelijk plan hebben. Daarna moeten we kijken welke potjes we daarvoor kunnen gebruiken."

Eerst is er natuurlijk nog deze derde editie en de showcase in dB’s, op 16 oktober. Hier zullen de vijf acts van dit jaar zich presenteren. "De avond is een mooie gelegenheid om de Europese partners naar Nederland te halen en om ze ook alvast kennis te laten maken met de bands. De studenten hebben ook aangegeven dat ze de bands heel erg graag live willen zien spelen, zodat ze beter weten wat het product nu eigenlijk is. We hebben een heel gevarieerd programma, van de experimentele rock van go go kill, tot de electronische poprock van Try Acrobatics. Het is een mooi uitstapje. En een gezellig HBA-feestje, dat is altijd goed."
 

Te zien: HBA on Tour showcase met Try Acrobatics, our Minor Fall, go go kill, Rondé en The Cosmic Carnival, donderdag 16 oktober 2014 @ dB's, Utrecht.