Interview: 10 jaar met... Rolof Groothoff van Counter Jib

"Ik dacht altijd dat ik het conservatorium nodig had om serieus met muziek aan de slag te gaan."

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Rolof Groothoff ,

3voor12/Utrecht vraagt komende tijd aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen 10 jaar hebben ervaren. Dit keer Rolof Groothoff, drummer van Counter Jib en organisator van Raspberry Sessions. Het had niet veel gescheeld of Groothoff was veel minder prominent in de muziekscene aanwezig. "Ik dacht altijd dat ik het conservatorium nodig had om serieus met muziek aan de slag te gaan", aldus Groothoff.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?
Rolof Groothoff: "Pfoe... 10 jaar geleden was ik 17... Ik zat toen in punkbandjes! Dat was vooral heel hard raggen. Ik was toen niet echt bezig met hoe de muziek klonk. Ik wilde vooral heel veel geluid en lol maken. De foto achter de goudgele drumkit is met mijn oude bandje Catalist. Leuke gasten, snoeiharde metal. We zijn eigenlijk nooit veel verder gekomen dan de oefenschuur.” 

Wat zijn belangrijke momenten voor jou als muzikant geweest?
“Het belangrijkste moment voor mij als muzikant was in 2011. Toen ik afstudeerde als jongerenwerker merkte ik dat mijn muzikale ambities begonnen te groeien. Ik begon spijt te krijgen dat ik niet naar het conservatorium was gegaan. Ik besloot toen, na advies van een vriend, met iemand af te spreken waar ik tegenop keek. In mijn geval was dat Nicky Hustinx. Nadat we op 19 februari 2011 in Springhaver biertjes hadden gedronken, ging de knop om: ik ben drummer! En daar ga ik me van nu af aan op richten..."

"Het muziek maken werd vanaf dat moment steeds leuker en interessanter. In 2012 heb ik een tijdje in de begeleidingsband van Mevrouw Tamara gezeten. Zij deed mee aan De beste singer-songwriter van Nederland en aan het eind van de serie mochten wij 20 minuten spelen in een uitverkocht Paradiso. Het was de droom die ik als 14-jarig jochie had. In hetzelfde jaar mocht ik mee naar New York met Femme Vanille om daar The Coordinates Album op te nemen in een studio midden in Manhattan. Een supermooie ervaring.”

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?
“Tien geleden durfde ik alleen maar te dromen van wat ik in de tussentijd heb gedaan. Ik heb meegewerkt aan een paar prachtige projecten. Het is snel gegaan en ik heb in korte tijd een enorme bewijsdrift naar mezelf toe ontwikkeld. Ik dacht altijd dat ik het conservatorium of een soortgelijke achtergrond nodig had om serieus met muziek aan de slag te gaan. Ik heb geleerd dat je met passie, enthousiasme en gedrevenheid een heel eind komt.”

Wat vind jij kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?
“Het borrelt, gonst en bruist! Er zijn ontelbaar veel getalenteerde muzikanten en bands die staan te springen om met hun muziek het podium op te gaan. Dat is mooi! Wat ik ook denk te zien, is dat veel artiesten het proberen te houden bij hun eigen bekende terrein. Knalland, Kytopia, Vechtclub; het zijn allemaal van die bijenkorven. Ik zou het nog wel graag een keer zien gebeuren dat al die mensen elkaar wat beter zouden leren kennen, zodat er nog meer kruisbestuiving ontstaat. Maar dat ben ik dan weer.” 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“As we speak wordt de debuutplaat van mijn huidige band, Counter Jib, afgemixt. In september van 2014 komt hij uit. We zijn met Counter Jib een ontzettend spannend avontuur aangegaan. We hopen dat ons eerste album zal aanslaan en dat we ons eigen dolle-hondengevoel over die plaat kunnen overbrengen op een groter publiek.

Naast drummen in Counter Jib vind ik het ook tof om zelf concerten te organiseren. Dat doe ik nu eens per drie maanden onder de naam Raspberry Sessions. awkward i, Town Of Saints, Bart van der Lee en The T.S. Eliot Appreciation Society zijn al langs geweest. Op 29 juni stel ik een internationale artiest voor. Deze Raspberry Sessions zijn zo leuk dat ik dat voorlopig wel blijf doen.”


Wil jij meer weten over 10 jaar Utrechtse popmuziek?
Wil jij weten wat er in de Utrechtse popmuziek de afgelopen 10 jaar nog meer voor moois is gebeurd?
Steun dan de realisatie van het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht, dat het mooiste van 10 jaar Utrechtse popmuziek in beeld brengt. Vele andere muziekliefhebbers zijn je al voorgegaan.