Festival In Vervoering gaat eigen broek ophouden

Alle donateurs zijn welkom

Wilke Wittebrood ,

Culturele instellingen doen er dezer dagen verstandig aan zich op financieel gebied niet al te afhankelijk op te stellen van wat het wispelturige Rijk ze toeschuift. Het tweedaagse festival In Vervoering voelde de bui al hangen en begon vorige maand met het werven van donateurs. Projectleider Geert Verhoeff: "Het is niet zo dat we geldproblemen hebben, maar we willen een festival zijn dat zijn eigen broek kan ophouden."

Al sinds de eerste editie van In Vervoering (2005) is het festival booming. In Vervoering begon als een serie guerrilla-acties, bedoeld om cultuur naar de mensen te brengen. In Vervoering bestond toen uit één podium, dat zich op een paardenwagen bevond die door de binnenstad van Utrecht reed, om het publiek van onder meer festival Zinin en verschillende Culturele Zondagen te verblijden met verrassingsoptredens.

Die paardenwagen kreeg zo veel fans dat in Vervoering in 2006 werd gepromoveerd tot eendaags festival in park Lepelenburg. Toen ook dit nieuwe concept warm werd ontvangen, besloot de organisatie er nog een dag aan te plakken: in samenwerking met café De Zaak verandert de Korte Minrebroederstraat sinds 2010 een zaterdag per jaar in een festivalterrein.

Dat was toen en nu is het 2013 en crisis en wil het kabinet Slagen (lees: snijden) In Cultuur. "We gaan er van uit dat er minder subsidie binnen gaat komen”, vertelt Verhoeff. Om op de feiten vooruit te lopen, is het voortaan mogelijk om via de website van In Vervoering donaties te doen. "We zijn een gratis festival en willen mensen de mogelijkheid bieden om mee te kunnen helpen. Op die manier zijn we niet alleen afhankelijk van subsidie en sponsoring, maar ook van wat het publiek het waard vindt.”

In Vervoering zit niet in de financiële problemen, benadrukt hij. “Of tenminste, niet echt – in mei weten we dat pas zeker. Het donatiesysteem is vooral een manier om wat meer geld binnen te krijgen. Van ieder extraatje kunnen we iets moois maken.” Aankomende editie is de programmering meer gericht op poëzie, kunst en film (het filmaspect is een paar jaar weggeweest). Ook zijn er meer Utrechtse acts uitgenodigd om de mobiele podia te vullen. "Vorig jaar hadden we een paar grote namen staan, nu hebben we er voor gekozen om meer goed lokaal talent neer te zetten. Het is toch een lokaal feestje.”

Verhoeff en de andere In Vervoerders zullen in elk geval geen moeite hebben de programmering rond te krijgen. "Bandjes willen graag bij ons spelen. Toen ik nog programmeur was, ontving ik per week zo’n twintig mailtjes met verzoeken.” Dat is niet zo vreemd, want In Vervoering bood een podium aan acts die inmiddels heel groot zijn geworden: Blaudzun (2008 en 2010), The Handsome Poets (2010) en Kensington (2007). Rachèl Louise (2011) had haar eigen programma in Tivoli de Helling, Marten de Paepe (ook 2011) speelde in een uitverkochte EKKO. Verhoeff ziet zeker nog kansen om In Vervoering verder uit te breiden. "Vooral op de zaterdag. Op de zondag zitten we op het limiet van het aantal bezoekers dat het Lepelenburg aan kan.” Maar uitwijken naar een groter park is absoluut geen optie. "Lepelenburg is In Vervoering, In Vervoering is Lepelenburg.”

Tot slot: doneren is heel simpel. Ga naar In-Vervoering.nl/Doneer en vul nodige regels in. Je wordt vervolgens doorgeleid naar DoneerMeer.nl om te garanderen dat alles wat je schenkt op een veilige manier van je rekening wordt afgeschreven. Iedere gulle gever krijgt een persoonlijk cadeautje toegestuurd. 


Te zien: Festival In Vervoering, 3 en 4 augustus 2013 @ Korte Minrebroederstraat (zaterdag) en Park Lepelenburg (zondag), Utrecht