Singer-songwriter Marten de Paepe presenteert op 10 september in Ekko zijn nieuwe album Boskoop. Deze opvolger van zijn debuut komt uit bij V2 Records. De plaat gaat over de toewijding van de beginnende muzikant en het werken aan je muziekcarrière. Bij deze speciale presentatie zullen worden alle zintuigen geprikkeld worden. 3VOOR12/Utrecht vraagt door over het verhaal van het album én de cd-presentatie.
Na 4 jaar breng je weer een album uit, de opvolger van je debuut. Wat deed je de afgelopen jaren?
Ik heb vooral veel gespeeld, onderweg van café naar café, van festival naar festival. Grote optredens zoals Lowlands en de Melkweg. Maar ook veel kleine optredens op opmerkelijke plaatsen. Zo speelde ik laatst in een psychiatrische instelling. Het was een bizar buitenoptreden met mensen die extreem heftig reageerden. Je moet je af en toe zulke uitdagingen stellen. Optreden op een rare plek, met dezelfde liedjes als gewoonlijk. Een nieuw publiek boeien, dat is een uitdaging en daar groei je door. Ik speelde op verscheidene plekken om te groeien als muzikant maar ook om liedjes te kunnen schrijven over wat ik meemaakte. Ik vind dat als je muzikant wilt zijn en je nummers met mensen wilt delen, je dat zo uitgebreid mogelijk moet doen. Ik droomde al jaren van een album opnemen in een echte studio bij een goed label met een mooie videoclip. Daar heb ik jaren aan gewerkt.
Van origine ben je singer-songwriter. Waarom speel je nu met een band?
Ik hoorde heel veel dingen in mijn muziek die ik in mijn eentje niet kon maken. Dus zocht ik er bandleden bij. Ik wilde een verrijking in het geluid. In Nijmegen speelde ik met een bandje, maar dat geheel werd nooit meer dan de som der delen. De huidige band is geformeerd toen ik in Amersfoort ging wonen. Eenmaal in Amersfoort, kende ik weinig mensen, maar wel singer-songwriter Johan uit het nabij gelegen Baarn. We dronken Duveltjes en praatten over muziek. Ik vertelde hem over mijn plannen om met een band een plaat op te nemen. Johans broer, Jesse, speelt bas. Dat hadden we nog nodig. Chantal is mijn vriendin waarmee ik al lang speel, net als met Mischa. Deze nieuwe 5-mansformatie ontsteeg echt de som der delen. Het leek wel een soort magie. Het is anders, mooier dan wat ik solo deed.
Hoe zijn jullie erbij gekomen om de plaat Boskoop te noemen?
Er wordt ontzettend veel gekweekt in de kassen van Boskoop, het dekt de lading van dit album. Boskoop gaat over het leven van een muzikant voor hij zijn doorbraak beleeft. Voordat een muzikant kan schitteren op radio of tv, moet hij geslepen worden, net als een ruwe diamant. Boskoop gaat over het slijpproces door het optreden op allerlei plekken door Nederland. Een van de optredens die centraal staat hierin is het optreden in een kas in Boskoop. We waren hartstikke enthousiast, tot we daar aankwamen. Het was koud, er waren veel kinderen, de wc was verstopt, we moesten heel laat spelen en we kregen weinig bonnen. We speelden voor vijf man en toen vroeg ik mezelf af: “waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Mijn hele toekomst ligt voor me en dan speel ik in een koude kas in Boskoop”. Dat was een heftig moment. Maar je moet door die zure appel heen bijten om verder te komen. Als je bij tegenslagen denkt: “hier doe ik het niet voor, laat maar hangen', dan stopt het ook.
Hoe ben je er bij gekomen om met Niels Broos (Kyteman) te spelen op de cd-presentatie?
Op de plaat staan een paar toetsenpartijen die we live zelf niet kunnen. Niels Broos speelt ook met singer-songwriter Mathijs Leeuwis. We waren met de band bij de cd-presentatie van Matthijs waarbij ook Niels speelde. Het was magisch, toen besloten we dat we Niels wilden vragen voor de cd-presentatie.
Wat kunnen we verwachten op de presentatie?
Het wordt een mooi en bijzonder startpunt. We komen met de hele band, Niels Broos speelt mee en we hebben een mooi voorprogramma: Johan Borger. Ook wilde ik Boskoop niet alleen laten terugkomen in de muziek maar ook in de rest van de presentatie, alle zintuigen aan bod laten komen. De muziek hoor je. Je kan het zien aan het decor, welke gebaseerd is op de albumhoes van Boskoop. En je kan Boskoop proeven, want Ekko biedt de hele week een Boskoop 3-gangen menu aan.
Zit er een achterliggende boodschap achter Boskoop?
Er zijn nu veel goede muzikanten in Nederland. Sommigen breken door, zoals Tim Knol, en van anderen hoor je niets meer terwijl ze allemaal verschrikkelijk goed zijn. Wat ik vooral mee wil geven is het verhaal achter alle muzikanten die binnen een half jaar lijken door te breken. Boskoop is het verhaal van mij, maar in de strekking ook het verhaal van andere muzikanten. Het is een romantisch verhaal, maar ook met hobbels op de weg en veel zure appels. En dat wil ik graag delen. Een vertaling van het muziekklimaat in ons land.
Wat zijn je toekomstplannen nadat je cd gelanceerd is?
Er is nu een tour in september en oktober door clubs in Nederland. Ik wil met de band een live-reputatie opbouwen. En ik hoop dat het album wordt opgepikt door de media, dat het een plekje vindt tussen de alternatieve kwaliteitsmuziek en dat mensen het mooi vinden. In januari hopen we op Noorderslag te staan. En daarna een tweede ronde langs grote clubs doen en verder groeien. Het is nu een tijd van oogsten. Ik heb veel gezaaid afgelopen jaren, veel kansen laten liggen om mijn muziekdroom na te leven. En dit is de kans om een stap verder te komen, mijn droom te verwezenlijken.
Marten geeft graag twee kaartjes voor de presentatie van Boskoop weg aan de trouwe lezer van 3VOOR12/Utrecht. Daarvoor hoef je alleen maar de volgende vraag te beatwoorden: wat werd er verbouwd in de kas waar Marten de Paepe optrad en waar de kiem is gelegd voor het album Boskoop? Stuur je antwoord voor 8 september 23.59 uur naar info@3voor12utrecht.nl
Te zien: cd-presentatie Marten de Paepe, zaterdag 10 september 2011 @ EKKO, Utrecht