Revival Tour herleeft in 013

Feilloze Chuck Ragan steelt de show

Jessy de Cooker ,

Een avond heerlijke americanafolk gezongen door punkzangers. Dat idee is inmiddels bekend als de The Revival Tour met Chuck Ragan als roerganger. Maar laat diezelfde Ragan nu op een broeierige zondagavond in 013 zien dat het ook zonder die naam kan.

De avond is bijna ten einde wanneer de temperatuur in de zaal een hoogtepunt bereikt tijdens het door Chuck Ragan gespeelde Meet You In The Middle. Terwijl de jongeren in de Kleine Zaal in extase meezingen, staren de ouderen voornamelijk naar de op en neer deinende baard van violist Jon Gaunt. Deze uit de kluiten gewassen Amerikaan (twee meter lang en breed) heeft een baard die wordt aanbeden als de baard der baarden. Je hoort de starende toeschouwers denken: Zo’n baard wil ik ook. Het is ze niet gegund. Dé baard van de avond behoort op deze overwinningsavond voor Ragan, voormalig zanger van punkband Hot Water Music, toe aan de Amerikaanse reus Jon Gaunt.  

Bleue Billy the Kid

Het is slechts één voorbeeld van de rauwheid tijdens deze enerverende avond, die iets na achten begint. In een al goed gevulde zaal mag Billy the Kid, het alias van Billy Pettinger, het spits afbijten. De Canadese singer-songwriter krijgt direct de zaal stil met prachtige nummers. Ze bewijst dat je slechts gewapend met een gitaar zelfs de luidruchtige Tilburgers kan imponeren. Dat er weinig variatie in de nummers zit en dat de Canadese geen geboren performer is, mag de pret niet drukken. Dat haar ster rijzende is aan de andere kant van de oceaan blijkt uit het feit dat haar nieuwste album geproduceerd is door Frank Turner. Met diezelfde Turner heeft ze een duet opgenomen. Vanavond wordt de versie van This Sure As Hell Ain't My Life gezongen samen met Matt Goud van Northcote.

Crowdpleaers uit Canada

Na een korte pauze keert Goud terug op de bühne. Deze vriendelijk reus, bijgestaan door gitarist Stephen McGillivray, is in alles de tegenpool van Billy the Kid. Waar de zangeres bleu overkomt, zijn de Canadezen van Northcote de lolbroeken van vanavond. Vooral Goud neemt geen blad voor de mond en babbelt tussen de nummers door vrolijk met het publiek. De geestige verhalenverteller feliciteert hen met de overwinning van Nederland en grapt dat hij en Stephen de trainers zijn van de Canadese voetbalploeg. Gelukkig werden ze vroeg uitgeschakeld en konden ze zodoende acte de présence geven in Tilburg.

In dezelfde adem grappen de mannen dat ze tijdens een eerder optreden het publiek wijs maakten dat Stephen een reddingszwemmer met een zwarte band was. Naast al het gezellige geklets spelen de twee makkelijke, akoestisch gecomponeerde punksongs. Found Our Own Way, een nummer over hoe muziek Goud’s jeugd opleukte, is zo’n nummer dat je neuriet terwijl je naar buiten loopt aan het eind van de avond.

Overtuigende rauwheid

Iets na tienen betreedt de hoofdact Chuck Ragan het podium om vervolgens alles en iedereen meteen te bedanken. Iets wat de Amerikaan vaker doet tijdens het optreden. Het publiek, de roadies, de geluidsmensen en zelfs de kok van 013 krijgen een bedankje. Al die bedankjes nemen niet weg dat de muziek van Ragan zelf al een overtuigend karakter heeft. De beslissende factor is de stem van de Amerikaan. Ragan heeft niet de humor van Northcote of het lieflijke imago van Billy the Kid, maar hij heeft wel veruit dé stem van de avond. De rauwheid straalt ervan af. Alsof Ragan voor het optreden twee flessen whisky en drie pakjes shag achter elkaar heeft verorberd. Dat in samenspel met een uitstekende band - bestaande uit gitarist Todd Beene, Violist Jon Gaunt, drummer David Hidalgo Jr. en bassist Joe Ginsberg - zorgt ervoor dat het publiek snel overtuigd is.

Publiekstrekkers

Vuisten gaan omhoog om de songteksten mee te zingen en het merendeel  van de handen gaat de lucht in wanneer daar door de band om gevraagd wordt. De goudeerlijke en beproefde formule van bas, viool, drums, gitaar in combinatie met de rauwe stem van Ragan – ook al soms slecht verstaanbaar - werkt vanavond in 013. Alle publieksnummers passeren de revue. Het opzwepende Meet You In The Middle, de ode aan zijn moeder in Geraldine en het ingetogen liefdesliedje Rotterdam brengen de zaal in vervoering.

Naast deze nummers speelt Ragan veel nieuw materiaal van het in maart uitgekomen album Till Midnight, waarvan Non Typical de positieve uitschieter is. Dat hij bij dit nummer wordt geassisteerd door Billy the Kid – ook Matt Goud betreedt enkele keren de bühne om mee te zingen - roept herinneringen op aan The Revival Tour. Het is duidelijk te zien dat het tijdens deze tour niet om de onemanshow van Ragan gaat, maar om het samen maken van eerlijke muziek. Juist dat samenspel is de overkoepelende gedachte van deze heerlijke avond.