Verslag Eendracht Festival 5.0 - Rotown

Met Saint Vincent & The Grenadines, Iguana Death Cult, That Band From Holland, Neon Rainbows en Doktor Schnitt

Eelco Schippers en Max van Zon | Foto's: Felix den Adel en Peter Lodder ,

De vijfde editie van het Eendracht Festival zit er weer op. Donderdag 5 februari bulkte de Rotterdamse binnenstad van de talentvolle artiesten die het - ondanks de extreme kou - in grote getale aanwezige publiek prima wisten te vermaken. 3voor12 Zuid-Holland was ook aanwezig op het festival en brengt hierbij verdeeld over meerdere artikelen in woord en beeld verslag uit van al het moois. Deel 4: Rotown gehost door Cloudhead Bookings, Club von Westen en That Band From Holland.

Saint Vincent and the Grenadines dankt de naam aan een Caribisch eilandenrijk, maar de leden zijn samen opgegroeid in het Hollandse polderdorp Ottoland. Hun lange gedeelde geschiedenis is terug te horen in de muziek: een mix van filmische instrumentale rock á la Mogwai en Explosions In The Sky en kortere popnummers vol ontspannen tempowisselingen. Muziek die een verhaal vertelt en de aandachtige luisteraar beloont. Eerder schreef ik voor 3voor12: "deze band straalt en heeft meer charisma dan Nelson Mandela en Mahatma Gandhi samen" en die omschrijving geldt nog steeds, want de mannen zetten een topshow neer die de term 'cult' een van een geheel nieuwe definitie voorziet. Vooral de majestueuze song 'Weekend falafel mouthful' slaat goed aan, maar ook ouder werk als 'Keyzer Söze' wordt enthousiast ontvangen. Goed nieuws dus dat frontman Ronnie vertelt dat in het voorjaar een nieuwe plaat het levenslicht zal zien! (ES) 

Het is stampvol bij Rotown. Geen toeval natuurlijk, want Iguana Death Cult is dé Zuid-Hollandse band van het moment. De garage surfrockers zijn misschien wel het best te omschrijven als een Ty Segall aan de amfetamines met Thee Oh Sees als sessiemuzikanten. De reverb en delay knallen uit de speakers en het hele publiek gaat uit zijn dak. Daaronder een stel gillende tienermeisjes die ook eerder op Eendrachtsplein de longen uit hun lijf schreeuwden, het lijken de sixties all over again. Het knapste van de performance is de oplettendheid van zanger en gitarist Jeroen Reek, die de dynamiek van de muziek en de zaal weet aan te voelen en daar zijn vocalen op aanpast. Wanneer het duidelijk wordt dat er nog zo’n vier minuten kunnen worden gespeeld geeft Jeroen toe: “We hebben voor de rest eigenlijk alleen maar ballads, dus laten we gewoon nog een keer ‘Barracuda’ doen.” Rotown ontploft en een moshpit ontstaat. De vocalist wurmt uit dank als een rups over de stage – ook op het podium hebben ze het duidelijk naar hun zin. (MvZ) 

That Band From Holland lijkt op het eerste gezicht te bestaan uit Kevin Strootman op zang, Albert Einstein als drummer, Joost Broerse op gitaar en die gozer die 'Heel Holland Bakt' won met een trompet. Maar wie beter kijkt en luistert merkt een bonte mengeling van folk, pop en zelfs fanfare op. Dit alles verzorgt door rasechte Rotterdammers die al sinds 2007 aan de weg timmeren met absurde liederen afgewisseld met oprechte, serieuze rock. Ook vanavond wordt een toch behoorlijk professionele show neergezet. De uit een variëteit aan instrumenten voortkomende kakofonie aan geluiden (ooit omschreven als lo-fi Hoempapop) is zeker niet voor iedereen goed verteerbaar maar slaat vanavond heel redelijk aan bij het publiek. Al met al een prima optreden, maar de kerstsingel 'For whom the sleighbell tolls' (bijzondere cover van Metallica) is beter. Zoekt dat nummer op in de duistere krochten van het internet! (ES)

Als Neon Rainbows het podium bestijgt is het officieel druk in Rotown. Dat moet een lekker gevoel voor de band zijn. Band? Welke band? Er staan slechts twee heren op de bühne! De ervaren muzikanten verzorgen vanavond een paar nummers indie rock, maar echt aanslaan doet het niet. De bij vlagen ellenlange instumentale intermezzo's zijn daar debet aan. Best apart, want de mannen blijken eerder samen in een punckrock groep (Outfit Feverdream) gezeten te hebben. Over het algemeen zijn dat jongens die wel weten hoe je de tent op z'n kop moet zetten. Vanavond helaas niet. (ES) 

Doktor Schnitt mag het podium op als de Rotown helaas al weer een beetje dreigt leeg te lopen. Doktor Schnitt is een Duits/Nederlands dance trio uit Rotterdam dat bestaat uit een bassist met veel pedalen, een drummer en een percussionist met veel trommels (bongo’s, timbales, djembé en hoe die apparaten verder mogen heten). Wat je noemt een veelzijdig band. We worden getrakteerd op bij vlagen strakke drum 'n bass, ruimschoots ondersteund met invloeden uit funk, maar ook disco, jungle en ambient. Al vroeg in de show wordt duidelijk dat deze mannen professioneel opgeleide muzikanten zijn die het voor elkaar krijgen complexe muziek zodanig vorm en inhoud te geven dat het inmiddels licht aangeschoten Rotown publiek blijft genieten tot het einde van het optreden. En dat gebeurt niet alleen hangend aan de bar, maar in sommige gevallen ook volle bak dansend. Oprecht een waardige afsluiter van een gevarieerde avond. (ES)