Het Wilde Oosten toont ons twee fantastische Deventerse artiesten

Literatuur en muziek, dat is waarin Deventer telkens meer talenten levert, zo ook deze avond.

Tekst: Mieke Hissink en Marije Jacobsen Foto's: De Nieuwe Oost ,

Het Wilde Oosten streek afgelopen weekend neer in Deventer, in Theater Bouwkunde wel te verstaan. Het Wilde Oosten is een reizend festival met jonge talenten uit Oost-Nederland die hun kunsten mogen vertonen, het aanbod is gevarieerd. Van zang en dans tot literatuur. Bouwkunde is de perfecte locatie voor deze avond, een knusse zaal die snel gevuld was met een gemêleerd publiek.

Bij binnenkomst worden we begroet door leden van de dansgroep Arnhemse Meisjes, die behalve een talent voor dans ook zeker een goed staaltje toneel kunnen laten zien, dat gepaard gaat met veel humor.

We trappen de avond af met de Jonge Blonde Goden, een toepasselijke naam voor deze twee blonde heren uit Nijmegen. Ze brengen een stuk, 2 op reis, over het reizende leven van hun vrienden, met daarbij de vraag of het wel zo fantastisch is om de hele wereld over te reizen. Het stuk is een samenspel van een soort rap begeleid door het keyboard. Het is een grappig verhaal, maar misschien iets te langdradig. Het publiek lijkt zich er wel mee te vermaken.

De Arnhemse Meisjes nemen het roer over met een stuk waarin gedanst wordt, het heet ‘Ha ha ha ha’. Moderne dans, soms zonder en soms met muziek. Vooral het stuk zonder muziek, waarmee ze aftrappen maakt ons wat zenuwachtig, maar het boeit ook enorm. Wanneer de muziek er wel is gaat de dans meer spreken. De dames dansen synchroon en het is soms wat lachwekkend. Aan het eind kijken we elkaar aan en weten we eigenlijk niet zo goed wat we net gezien hebben.

Deze dames worden opgevolgd door Sam van Middendorp, het lokale talent! Speciaal voor de Deventerse editie van het Wilde Oosten is ze toegevoegd aan de line-up van vanavond. Zo bescheiden als Sam op het podium staat, zo groots zijn haar verhalen. Humor, melancholie en liefde zijn een paar ingrediënten om ervoor te zorgen dat het publiek geboeid naar Sams verhalen luistert. Het zijn persoonlijke verhalen die toch iedereen raken. Van het ontroerende verhaal over haar dappere oma, tot het verhaal over de collega en de kerstborrel waarmee ze de zaal aan het lachen krijgt.
De bescheiden grote verrassing van de avond als je het ons vraagt. Volgend jaar verdient ze een plekje op het Tuinfeest!

De formatie Halo-1 neemt ons mee in de wereld van de videogames. De instrumenten die het drietal bespeelt zien er indrukwekkend uit. Wanneer ze beginnen lijkt de zaal zich te vullen met buitenaardse klanken. Vooral de stem van Robbert Klein zorgt voor dit effect, samen met de geluidseffecten.
De muziek is bijzonder en op sommige momenten zelfs wat ontoegankelijk te noemen. Het drietal gaat volledig op in het optreden.

Jan Terlouw Junior, wederom een prachtartiest uit Deventer, sluit de avond af met zijn fijne stem. Jan Terlouw Junior heeft een verhaal te vertellen met zijn muziek. Met alleen de toetsen neemt hij ons mee in zijn gedachtespinsels, zijn verhaal over mensen en hun problemen. Vooral Jan zelf gaat helemaal op in zijn muziek, maar ook het publiek krijgt hij mee. Helaas heeft hij maar 10 minuten; was het maar wat meer, want dit smaakt zeker naar meer. We zouden alle personages wel willen horen! Leuk detail is dat aan het einde Jan Terlouw Junior niet meer alleen op het podium staat, maar aangevuld wordt met de slagwerkers van Halo-1.

Het Wilde oosten was boeiend van begin tot eind, een fijne invulling van de avond met nieuw talent dat je zeker in de gaten moet houden in de toekomst!