Nieuwe Metropool wordt 'grootste' van Overijssel

Twentse podia Metropool en Atak concurreren op 12 km

Ingmar Griffioen ,

Metropool in Hengelo heropent deze maand in een nieuw gebouw met een capaciteit van 1200 bezoekers. Twaalf kilometer en acht minuten treinen verderop kreeg Atak in september 2008 een nieuw gebouw met een vergelijkbare capaciteit. Dat kan inderdaad problematisch zijn, erkennen beide directeuren.

Twentse podia Metropool en Atak concurreren op 12 km

Wie krijgt het grootste podium van Overijssel? Dat lijkt de vraag, nu Metropool in Hengelo deze maand heropent in een nieuw gebouw met een capaciteit van 1200 bezoekers. Twaalf kilometer en acht minuten treinen verderop kreeg Atak in september 2008 een nieuw gebouw met een vergelijkbare capaciteit, als onderdeel van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Dat kan inderdaad problematisch zijn, erkennen beide directeuren.

Diverse media berichtten dat Metropool het grootste poppodium van Overijssel wordt. Dat klopt alleen als je naar de capaciteit van de grote zaal kijkt. Met 850 bezoekers kan het nieuwe podium er vijftig meer herbergen dan Atak, maar het Enschedese podium kan dankzij een derde podium in het café in totaal zo'n 200 concertgangers meer accommoderen. Niet dat dat belangrijk is, zo verzekeren beide directeuren.

"Metropool mag van mij best zeggen dat zij de grootste zijn", laat directeur Rinze van der Wal van Atak weten. "Niet dat we ons op de borst willen kloppen, feit is dat het zo is en dat we die status waar moeten maken", vindt Erik van der Veen, sinds december programmeur bij Metropool.

Het blijft opmerkelijk dat binnen één jaar op zo'n korte afstand twee prestigieuze, nieuwe muziekgebouwen verrijzen. Projecten die ingezet zijn in een tijd dat recessie een begrip uit een ver verleden leek. Directeur Coen Bais zit sinds 2003 bij Metropool en toen de planvorming begon, lag er volgens hem in Enschede nog geen duidelijk plan. "Het was heel lang onduidelijk of Atak wel in het Muziekkwartier mee zou gaan. Je gaat niet vijf jaar afwachten."

Wel duidelijk is dat het voor beide podia een risico inhoudt. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat Hengelo heel erg behoefte heeft aan een groot podium van deze capaciteit, aldus programmeur Van der Veen. Directeur Bais beaamt: "Dit gebied is zo rijk aan popliefhebbers. Paradiso en De Melkweg zitten ook op een steenworp van elkaar." Die vergelijking gaat wat mank, daar Hengelo (80.000 inwoners) en Enschede (156.000) qua inwonertal schril afsteken bij de ruim 760.000 Amsterdammers.

Hoewel de naderende concurrentie niet valt te ontkennen, blijven de Twentse zaaldirecteuren positief. Bais: "Ik denk dat Metropool en Atak goed naast elkaar kunnen bestaan. Het zou ook kunnen dat we samen Twente helemaal op de kaart zetten." Bais wijst er verder op dat de programmering en doelgroep van de Twentse podia verschillen. "Waar wij aan moeten werken is dat de programmering elkaar niet in de weg zit. Zij zijn wat alternatiever en wij wat breder." Zo richt Metropool zich op een publiek van 26+, terwijl Atak zich expliciet focust op 18 tot 25 jaar.

Ook verschillen de steden van elkaar, Hengelo zou nog altijd iets sjieker zijn en in het tweemaal zo grote Enschede wonen veel studenten. Maar Atak-directeur Van der Wal geeft toe dat er ook in dezelfde vijver gevist wordt. "Voor bands als Moke en Heideroosjes kan van beide zijden belangstelling zijn. Maar het hoeft elkaar niet te bijten." Zo kunnen programmeurs afspreken dat de ene zaal in het begin van de clubtour zit en de andere later.

Overleggen is dus het devies. Wat Atak wel steekt is dat Metropool "grosso modo een ton meer subsidie heeft" en daardoor bands meer kan bieden. Van der Wal: "Ik weet hoe het werkt als je een band aangeboden krijgt." Metropool kan rekenen op een kleine vier ton jaarlijks en Atak doet het met 320.000 euro. Bijzonder is dat de subsidieverhoging van Metropool twee jaar geleden al inging, toen het podium nog in het oude pand zat: een "donker hol met een afgetrapte zaal en toiletten" en een capaciteit van 350 man. Directeur Coen Bais: "Ik wilde de organisatie in alle rust opbouwen naar de nieuwbouw. Iets wat ik ieder Nederlands podium kan aanraden!"

Het nieuwe gebouw van Metropool kost in totaal 8,5 miljoen. Het grootste deel daarvan is opgehoest door de gemeente Hengelo. De provincie Overijssel droeg een kleine miljoen bij en Metropool plus enkele sponsors deden ook duiten in het zakje. Voor dat bedrag heb je ook wat. Het gebouw, pal achter het NS-station, is een 'kameleon': het kan van binnen en buiten dankzij een lichtarchitect vrijwel alle gewenste kleuren aannemen en door een ontwerp van Eboman kunnen bezoekers op beeldschermen in de gang zien wat zich in de zaal afspeelt.

Metropool heeft vanaf donderdag 15 oktober (VNV Nation) concerten geprogrammeerd staan. De officiële openingsfestiviteiten spelen zich af van woensdag 4 tot en met zondag 8 november met concerten van onder meer New Cool Collective, Candy Dulfer en Giovanca. Meer info.