Een wereld vol gedachten met 'Chance' van Meryl and a bit of Yellow

Lieve gitaarliedjes over dromen, op reis gaan en dagelijkse dingen

door: Liv Krake ,

De officieel Doesburgse, maar nu in Enschede opererende Merel van der Wielen zet een stap verder in haar muzikale carrière met het uitbrengen van haar EP 'Chance'. Afgelopen maand presenteerde ze deze onder de naam Meryl and a bit of Yellow in De Tor in Enschede. De plaat is een succesvol mengsel van fijne elementen.

Meryl and a bit of Yellow is de laatste tijd niet weg te denken uit de Twentse muziekscene. Zo zagen we Merel bij de 3voor12 Overijssel straatsessies voor Serious Request, speelde ze haar fijne popsongs bij StuKaFest dit jaar, had ze een plekje op het podium van Ear Resistival en presenteerde ze afgelopen maand haar nieuwe plaat 'Chance' in De Tor in Enschede. De EP bevat vijf rustige, kleine en niet al te lange liedjes met grote en goede teksten. Merel heeft ervoor gekozen om twee van de vijf nummers in het Nederlands te zingen en de rest in het Engels. Een goede keuze, want het zorgt voor een fijne afwisseling.

Dromerige herinneringen
De plaat wordt geopend met 'Like a Kid', een klein nummer over opgroeien en zelfstandig worden. De openingstune ligt prettig in het gehoor en zou zomaar van een reclame kunnen zijn. 'Like a Kid' geeft een goede vibe. De positieve en vrolijke tekst geven in combinatie met de rustgevende muzikale ondersteuning een goed gevoel, een gevoel van herinnering aan fijne gebeurtenissen. 'Like a kid' is een dromerig begin van de plaat.

Het tweede nummer, 'Chance', doet instrumentaal denken aan muziek van Angus & Julia Stone. De stem van Merel is gelukkig wel zodanig anders dat ze absoluut een eigen sound heeft. 'Chance' is qua tekst ("I don't want to go, because I know that's where I am alone" en "Will I get a chance, like others do?") en qua muziek een stuk intenser dan het eerste nummer, maar ook ietwat triest. De piano in het middenstuk is meeslepend en neemt je mee naar een wereld vol gedachten en wederom herinneringen. 'Chance' doet de naam van de plaat eer aan.

Tekstueel hoogtestandje
Op de helft van de EP stappen we even over op het Nederlandse en theatrale 'Vliegtuig'. Merel bewijst bij dit nummer dat ze zich in de Nederlandse taal ook prima weet te redden. Tekstueel gezien is Merel in beide talen erg sterk, maar dit Nederlandse nummer komt in vergelijking met de eerste twee Engelstalige nummers direct al 'steviger' over. Dit is niet per se qua instrumentale ondersteuning of de kleine stem van Merel, want die zijn nog net zo minimaal (maar goed!). Het is de Nederlandse taal waardoor het lijkt alsof het nummer kwetsbaarder is dan de voorgaande nummers en dat element siert 'Vliegtuig' maar ook het album. 

Ook 'Good Night, Sleep Tight' begint rustig. Het thema van het album wordt bij dit vierde nummer aan het begin duidelijk gemaakt: dromen. De teksten gaan redelijk diep ("Go to sleep to your fantasy") waar je ook je eigen betekenis aan kunt geven. Letterlijk een goed nummer voor het slapen gaan. 'Niet Vandaag' is een totaal ander nummer dan de rest van de plaat. Niet alleen omdat 'Good Night, Sleep Tight' wederom in het Nederlands is, maar omdat er een goed ritme in zit. De akoestische gitaar opent het nummer swingend. Het refrein is aanstekelijk en laat de diversiteit van Merel's stem goed horen. Net als 'Vliegtuig' doet dit nummer theatraal aan en zou het zo in een toneelstuk kunnen zitten.

'Chance' is voor Meryl and a bit of Yellow een goede stap in haar muzikale ontwikkeling. Op een plaat met slechts vijf korte songs laat zij zien hoe divers haar talent is. Ondanks dat het merendeel van de plaat rustig en dromerig is, zijn alle nummers projecten an sich. Merel heeft er absoluut goed aan gedaan om de EP tweetalig te maken. Vooral de twee Nederlands nummers zijn sterk en houden 'Chance' als een goed geheel bij elkaar.