Top entertainment tijdens het Vollanalog festival

Een perfecte combinatie van sfeer, afwisseling en spetterende live-acts

Jerome Crutsen, Pascal Lemlijn (foto's) ,

Het Vollanalog festival is een initiatief van de Celluloid Gurus, een dj/vj-duo uit Sittard dat sinds september 2004 bestaat. Er wordt gebruik gemaakt van 8 mm-projectoren voor het tonen van beeldmateriaal, bestaande uit retro-erotisch materiaal maar ook horror en sciencefiction, op meerdere schermen aangevuld met porno-soundtracks, surf, boogaloo, sixtiespunk en hammondgrooves. Om dit nog meer uiting te geven ontstaat het idee om een festival te organiseren dat afgelopen zaterdag voor de vierde keer werd gehouden.

Bij binnenkomst in de Muziekgieterij wordt je meteen overvallen door een relaxte sfeer maar verder is er nog weinig te ontdekken over wat er zich nu precies afspeelt. Een paar meter verderop wordt je opgezogen in de wereld van het Vollanalog festival. Dit bestaat deze keer uit twee in stijl aangeklede podia en rokersruimte die ook de moeite waard is om te bekijken, een cocktailbar waar ook Mexican streetfood te verkrijgen is verzorgd door Ernesto’s Cantina, een vinylstore, serveersters die in stijl zijn gekleed en drank rondbrengen, 8 mm filmbeelden, celluloid en uiteraard een affiche met diverse internationale live-acts.    

De muziekstijlen die worden gepresenteerd aan het in groten getale aanwezige publiek bestaan uit stromen als garagerock, garagepunk, rhythm & blues, soul en 60’s beat. Een echt tijdschema is er niet aangezien wordt aangeraden op tijd aanwezig te zijn en iedere band het waard is om te aanschouwen.  Een van de uitschieters is de band The Excitements uit Spanje die pas sinds 2010 bestaan. Met de ogen dicht zou je bijna gaan denken dat Tina Turner op de planken staat. De soulvolle stem van zangeres Koko-Jean Davis komt namelijk angstig dicht in de buurt van ’s werelds best verkopende vrouwelijke rockartiest. Dit samen met de aanstekelijke mix van soul en rhythm & blues zorgt ervoor dat het de pan uitswingt. De saxofoon- en trompetklanken worden begeleid door pakkende ritme’s en nemen je mee terug naar de jaren ’50 en ’60. Een wervelwind van energie vormt de basis voor een soulvol optreden waarbij de band geïnspireerd is door namen als James Brown met de stevigheid van de Bellrays. De band is vereerd voor de eerste keer in Nederland te spelen en luid en duidelijk laat Nederland weten vereerd te zijn met het bezoek van The Excitements.

Het eveneens uit Spanje afkomstige Wau Y Los Arrrghs raast even later door de kleine zaal. Aandachtstrekker Juanito schreeuwt en krijst alsof zijn leven ervan afhangt. De charismatische zanger met epileptische trekjes zet de boel op zijn kop. Total chaos garagepunk veroorzaakt door een snerpend orgeltje, scheurende gitaren en snotty vocalen houden het publiek in zijn greep. Niet vernieuwend maar wel vernietigend.    

Fifty Foot Combo speelde van 1994 tot 2006 Europa plat van kleine kroegen tot grote zalen als voorprogramma of als headliner. Ze leverden met hun Monstrophonic Sound bestaande uit surf fuzz, garagerock, exotica en horror een trashy show af die als een aanstekelijke evaring kan worden gezien. Ook op Vollanalog, een van hun weinige shows in 2013, springt de energie van de band over op het publiek en wordt er in de voorste rijen heftig gedanst. Toetseniste Sandra staat erbij als een babydoll maar bespeelt haar instrument uitdagend en soms is er een haast psychotische blik in haar ogen te zien. Bassist Jens gooit zijn bass in de strijd met Sandra om de show te stelen aan de andere kant van het podium. Er gaat een fles sterke drank rond en de zaal is los. Er volgt een drum-intermezzo tussen de percussionist en drummer die zelfs voor niet-drummers interessant is vergezeld door een dansende schone. Deze band weet met veel overtuiging de echte rock-‘n-roll over te brengen.

Van aanstekelijke surfrock-‘n-roll over naar goudeerlijke maar duivels verleidelijke rhythm & blues van The Reverend Shine Snake Oil Co. De hoogmis kan beginnen. Gospel met een rauwe rand die met een punkattitude wordt gebracht met liters zweet en soul. Frontman Claudius Pratt gaat de ene keer gigantisch tekeer recht in de oren van de aanwezigen terwijl hij de andere keer de rust zelve is en met ingetogen stem een nummer afwerkt. Het swingt, het brult, er zit sarcasme in maar ook sentiment. Punt.    

De hoogmis gaat nog even door want in de grote zaal wordt er afgesloten door Orgel Vreten. Hier zitten twee topmuzikanten, Robin Piso (DeWolff) en Thijs Schrijnemakers (Stereo) tegenover elkaar die op de echte ouderwetse Hammondorgels tekeer gaan. Het is bijna letterlijk orgel vreten want ieder stukje en ieder hoekje van het instrument wordt optimaal gebruikt door erop te gaan staan, dansen of liggen. Er wordt rustig maar gewaagd ingezet om het publiek te laten kennismaken met hun orgels. Het speelplezier spat er vanaf.  Met de aanvulling van een aantal gastmuzikanten en het spelen van enkele herkenbare covers is dit een enerverende muzikale belevenis waarmee Orgel Vreten het publiek weet in te pakken en enigszins verbouwereerd achter te laten. De mensen die voortijdig het pand al verlaten hebben, hebben duidelijk iets gemist.    

Vollanalog is een puik festival dat totaalbeleving weet te creëren zonder te overdrijven. Zelfs voor mensen die niet van de muziek houden is het de moeite waard. Een dikke pluim!