Muziek (her)ontdekken in Simplon tijdens nieuwe dansavond Switch

“Veel mensen weten niet dat er qua muziek nog veel meer is wat ze ook leuk vinden”

Tekst: Romanie van Ek Foto's: Jan Westerhof ,

Een gratis wekelijkse dansavond waar allerlei elektronische genres voorbij komen. Vanaf donderdag 6 oktober wordt de Grote Zaal van Simplon elke week omgetoverd tot 'Switch': een avond om muziek te (her)ontdekken, samen met de nodige visuals en kunst. Lokale dj’s hosten ieder hun eigen avond, waarbij ze vrienden en tegenhangers uitnodigen. In een interview met 3voor12 groningen bespreken de initiatiefnemers dit nieuwe concept en krijgen we een antwoord op vragen als: wat voegt Switch toe aan een bijna verzadigd geheel van Groningse dansavonden en feesten?

Lokale basis

Het idee voor Switch komt van Simplonprogrammeur Robert Wiersum en is mede gebaseerd op een succesvol concept uit het verleden, Zapclub, dat bestond van 1996 tot 2007. Zapclub stond in het begin onder andere in het teken van avonden met lokale dj’s die zich niet vasthielden aan één stijl muziek. Dat deel van de formule is in het geval van Switch niet veranderd: de vier lokale dj’s Strano (Freek Wigbold), Node (Rob de Noord), Avtur (Daan Oosting; voormalig Black Dynamite Soundsystem) en Beatstra (Dennis Batstra) geven tijdens Switch allerlei dj's de kans om hun ding te doen, waarbij de nadruk altijd ligt op de muziek. “Er moet iets gebeuren om al die uiteenlopende muziekstijlen te binden aan de mensen en daarnaast lokaal talent een kans te bieden,” aldus Robert. “Vooral die lokale basis is voor ons een heel belangrijk punt.” Hierbij is het wel van belang dat Switch echt een gezellig feestje wordt en geen avant-garde-achtig gebeuren. “Het is zeker niet de bedoeling dat mensen het als een drempel zien om te gaan.” 

Muziek die je nergens anders hoort

Lokaal gebeurt er altijd wel genoeg, maar het probleem ligt volgens Robert bij het feit dat alles steeds maar groter wordt en commercialiseert. Robert: “Geld verdienen is belangrijk, maar variatie is momenteel ver te zoeken. Veel lokale dj’s krijgen geen kans.” Freek beaamt dit: “Er gebeurt heel veel, maar het is op den duur allemaal hetzelfde. Er is zoveel op het gebied van bijvoorbeeld house of hiphop wat nergens wordt gedraaid.” Ook al heeft Groningen mede dankzij alle verschillende initiatieven – denk aan Paradigm - een heel specifiek geluid gecreëerd, de mannen van Switch wijzen op het belang om een podium te creëren voor de muziek die daarbij nog mist. “Velen kiezen voor de veilige weg omdat het commercieel gezien werkt. Simplon heeft de mogelijkheid om daar vanaf te stappen,” aldus Robert. Switch draait dus om het voorschotelen van goede muziek die momenteel nergens anders in de stad te horen is. Moeten de mensen maar gewoonweg komen en luisteren naar wat Switch te bieden heeft? Daan vindt van wel: “Veel mensen weten niet dat er qua muziek nog veel meer is wat ze ook leuk vinden.”

Variatie

Het lijkt misschien makkelijk om de vergelijking met een dansavond als Loft te maken, maar dat is duidelijk niet de bedoeling. Waar het bij Loft vooral draait om alles rondom de ‘swing’ met een funky en jazzy insteek, zullen de donderdagavonden bij Switch puur elektronisch zijn in de breedste zin van het woord. Robert denkt dat deze variatie een uitkomst biedt voor mensen die keer op keer naar dezelfde feesten gaan, waar ze de standaard muziek en sfeer voorgeschoteld krijgen. “Mensen luisteren naar mijn idee thuis naar hele andere dingen. Dat is jammer.” Mensen opvoeden gaat misschien een beetje ver, maar de mannen vrezen dat straks alles ‘op’ is als de muziek door blijft gaan zoals het nu gaat. “Aan de onderkant gebeurt gewoon veel,” zegt Robert. “In de tijd van Zapclub, draaide ik bijvoorbeeld genres als breakbeat, electro en drum-’n-bass. Dat zijn genres die je nu overal hoort, maar toen niet.” Freek is het hier absoluut mee eens: “Precies, we willen de mensen ook kennis laten maken met andere invloeden.” Daan voegt hier nog aan toe dat het volgens hem de taak van Simplon is om daar op in te springen. “Het is aan Simplon en Switch om de mensen te tonen: dit is de muziek van morgen.” 

Residents

De vier residents zullen wekelijks van plaats ‘switchen’ om op eigen wijze een donderdag in te vullen, waarbij ze ook gast-dj's betrekken. Maar waarom draait Switch eigenlijk rondom dit specifieke viertal? Robert: “Ik had het idee voor deze avond en daar moest ik natuurlijk dj’s bij hebben. Toen ben ik gaan zoeken en deze vier waren degenen die mij direct opvielen. Alle vier zijn het dj’s die met hun eigen dingen bezig zijn en altijd openstaan voor nieuwe richtingen. Geen van allen blijven ze hangen in een vast straatje, iets wat voor Switch erg belangrijk is." De dj's opereren vrij breed qua genres: zo heeft Daan bijvoorbeeld zijn invloeden vanuit Black Dynamite Soundsystem en is de achtergrond van Freek erg uitgebreid door jarenlange ontwikkeling binnen verschillende genres zoals hardstyle, trance en techno. “Eindelijk. De muziek die wij thuis graag draaien, kunnen we nu ook een plek geven in de stad. Ik heb er ongelooflijk veel zin in!”, aldus Freek. Robert: “Precies dit enthousiasme is wat mij zo aantrok.” 

Kunst

Bij Switch speelt niet alleen de muziek een grote rol, maar zijn ook visuals en kunst erg belangrijk. Zo zal Michel Velt samen met andere kunstenaars de zorg dragen voor de decoratie in de zaal en het overige artwork rondom Switch. “Het wordt een geheel van allemaal verschillende kunstenaars met een achtergrond in de Groninger streetart,” aldus Michel. Naast dit artwork worden door Liza Renee de nodige vj’s bijeen gebracht. Zo zal er dus regelmatig een schakel zijn tussen alles wat Groningen op deze vlakken te bieden heeft. Robert verduidelijkt nogmaals dat Switch bovenal draait om een broeiplek waar al dit lokale talent kan samenkomen: “Switch is een plek waar deze mensen echt hun ding kunnen doen.” 

Vanuit liefhebbers, voor liefhebbers

Tijdens de officiële kickoff van Switch zal elke resident zichzelf introduceren en alvast een stuk van zichzelf prijsgeven. Freek: “Ik hoop gewoon echt dat het idee overkomt van een avond die georganiseerd is voor en door de liefhebbers.” Rob, die tegen het einde van het interview nog even aan komt schuiven, vult aan: “Switch staat voor uitdagend maar dansbaar draaien. Dat is voor ons echt belangrijk, een leuke dansavond waarbij we het publiek prikkelen met niet alleen het beste uit de reeds bekende dance maar ook met nieuwe ontdekkingen. Dat de mensen zoiets hebben van ‘oh ja, dit was een vette plaat vier jaar geleden!’ of juist, ‘wow, wat is dit!’” Switch belooft dus een warme setting, waar liefhebbers vanuit alle hoeken samen worden gebracht. Eerlijk is eerlijk, zodra je ware liefhebbers mee hebt, gaan dingen vaak vanzelf lopen. Zoals de mannen het zelf bewoorden: “Come one, come all, and flip that switch, you hipsters, haters, players and booty shakers.”

Meer informatie over Switch en de Kickoff Edition op donderdag 6 oktober kun je vinden op de Facebookpagina