WinterWelVaart is voor iedereen

En de programmeur moet ze allemaal te vriend houden

Tekst: Matthijs Sorgdrager Foto's: Harold Zijp ,

Worsten, glühwein, oude schepen en alternatieve bandjes. WinterWelVaart is een kerstmarkt met een twist en een divers publiek. Arnoud Heikens stelde het muziekprogramma samen en moest iedereen te vriend houden, van muziekliefhebbers tot liefhebbers van oude charterschepen.

 Voor de zevende keer organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum het evenement WinterWelVaart wat plaatsvindt in het laatste weekend voor kerst. Tientallen historische charterschepen gaan voor anker aan de Hoge en Lage der A en de Pottebakkersrijge. Op de kade en op de schepen kan het publiek glühwein drinken, muziek luisteren en natuurlijk alle vaartuigen bekijken.


Grotere kaart weergeven

Het samenstellen van zo’n muziekprogramma is dan nog niet makkelijk, vertelt Arnoud Heikens. De “Veraan” nam in 2011 het stokje over van Koen ter Heegde, de labelbaas van Subroutine. “Je wilt iedereen tevreden houden, de dagjesmensen die de schepen komen bekijken en de mensen die echt voor de muziek komen.”

Heikens trok die lijn bij het avondeten. “Overdag is er ook muziek, maar dat moet wel voor iedereen leuk zijn. ‘s Avonds mikken we op het publiek dat echt voor de bands komt. Dan komt er toch ander publiek.” Zo spelen Meindert Talma en Nyk de Vries overdag. “Dat is voor iedereen leuk.”

Maar ook per schip verschilt de programmering nogal. “We hebben onder andere het schip Nicolaas Mulerius van studentenzeilvereniging Mayday. Dat is echt de Kelderbar van WinterWelVaart. Daar staan de hardere, alternatieve bandjes. Dat vinden de eigenaren zelf ook heel erg leuk. Maar uit ervaring weten we dat elk schip zijn eigen publiek trekt. Zo trekt de Voorwaarts Voorwaarts altijd veel mensen die juist géén bands willen horen.”

Opvallend is Heikens’ keus om voornamelijk bands uit het noorden te programmeren. “Bands van ver trekken niet per se meer mensen aan. Daarnaast zit ik natuurlijk ook met een budget. Als ik heel erg veel moet betalen voor een grote band, dan gaat dat ten koste van de gages voor de lokale artiesten.”

Op het programma staan bekende namen zoals de Groninger Swinder en The Black Atlantic. Maar ook een band als taking notes mag optreden op het evenement. Het wordt het eerste optreden van de band. “Ik vind het leuk om lokale bands te steunen. Daarnaast heb ik er veel vertrouwen in. Ik heb hun muziek gehoord. Dat moet helemaal goedkomen. En trouwens, als het niets is, is dat nog steeds geen probleem. Er passen maar dertig man op het schip waar ze spelen.”