Herder = harder

Groninger stonerrock en all-girl new-wave band Rococo 5 maart in de kelderbar van Vera

Tekst: Sebastiaan Schroder ,

Zaterdag 5 maart vindt de debuutshow van stoner formatie Herder plaats in het leukste zaaltje van Groningen, de Vera kelderbar. All-girl new-wave band Rococo verzorgt het voorprogramma met charmante rammelpop. Voor ieder wat wils, en dat voor één euro.

Groninger stonerrock en all-girl new-wave band Rococo 5 maart in de kelderbar van Vera

Zaterdag 5 maart vindt de debuutshow van stoner formatie Herder plaats in het leukste zaaltje van Groningen, de Vera kelderbar. All-girl new-wave band Rococo verzorgt het voorprogramma met charmante rammelpop. Voor ieder wat wils, en dat voor één euro.

Wie in tijden van btw-verhogingen, crowdsurfverboden, waterig bier in plastic bekers en aanvangstijden die je indrinkmomenten tot een minimum beperken de behoefte voelt om bandjes te kijken zoals het bedoeld is, kan al sinds mensenheugenis terecht in de kelderbar van Vera. Voor een maandkaart van één euro kun je je elke zaterdag tegen middernacht in de middeleeuwse catacomben vermaken met een verscheidenheid aan bands. Soms beginnend lokaal talent, af en toe potentieel De Wereld Draait Door-materiaal en zo nu en dan een stevige pot hardcore-punk.

Op zaterdag 5 maart sla je drie vliegen in één klap. Het is de beurt aan Herder om het zweet van het plafond te laten druppen. Herder is harder, luidt het motto van de Groninger stonerrock band. Dat de alliteratie hier ook nog de lading dekt is mooi meegenomen. Net als 'bruine bonen', ook al zo goed gevonden.

Maar ter zake. De regelmatige Vera-ganger zal bij Herder een aantal bekende hoofden zien. De vocalen worden verzorgd door Nico (Omission, The Hunger, Rush 'n Attack), drummer Tom speelde in het inmiddels ter ziele gegane Estate Drama en voorziet daarnaast puberend Groningen van een kekke outfit in de plaatselijke H&M. Bassist Marc konden we enige tijd geleden nog bewonderen in de kelderbar bij Feist. Gitarist J.B. kennen we van het chaotische metal-spektakel Dr. Doom en tourt momenteel de wereld rond met de elfen-gothic sprookjessensatie Leaves Eyes. Er moet ook brood op de plank komen, tenslotte. Met Herder gooien ze het over een andere boeg. Hard, zwaar en duister, lange nummers met repetitieve riffs en hier en daar een over the top gitaarsolo. Referenties die ze zelf aandragen zijn Eyehategod en Weedeater, smerige Amerikaanse Sludge-metal dus.

Voor wie er zaterdag geen genoeg van kan krijgen is ook de demotape te koop bij hun debuutshow. Je leest het goed, cassettebandjes zijn weer helemaal terug, dus haal je tapedeck van zolder.
Dat Herder nog geen show heeft gespeeld weerhoudt Nederlands’ bekendste hardcore/punk platenlabel Reflections er niet van om later dit jaar nog een 12” plaatje uit te brengen.

Voordat het geweld los barst zal het Groninger Rococo de avond openen. Drie charmante dames met even charmante new-wave pop. Denk Gang of Four, maar dan ook nog wat leuks om naar te kijken. Met minimale middelen weten ze verschrikkelijk aanstekelijke underground hitjes te maken en het zou me verbazen als ze binnenkort niet mogen aanschuiven bij Mathijs van Nieuwkerk, waarna Giel Beelen er mee wegloopt en het als zijn ontdekking van 2011 presenteert. Dat dit voor veel mensen niet als een aanbeveling klinkt is begrijpelijk, maar laat dat lekker los en ga het zelf zien.

Herder + Rococo
Zaterdag 5 maart in Vera

Aanvang: 23:30
Entree: gratis (wel maandkaart €1)