Op vrijdagavond 24 maart presenteert Vikings in Tibet het debuutalbum Alchemy Ave in Vera. De band brengt het album in eigen beheer uit. Bandleden Niels de Jonge, en Marijn en Jeppe Gooskens vertellen over het ontstaan van het album, de aanloopperiode en het creatief proces. Wie de Groningse indieband nog niet kent, kan vrijdagavond rekenen op een bijzondere kennismaking tijdens het optreden met een strijkkwartet.

Aanloopperiode

Voor het uitkomen van het debuutalbum Alchemy Ave. bracht Vikings in Tibet anderhalf jaar geleden al in eigen beheer een single uit. Vorig jaar augustus kwam daar de uitgave van een tweede single bij. Niels: "Na het winnen van de POPgroningen Talent Award zijn we een tijdlang gecoacht door Geert van der Velde, die ook Orange Skyline begeleid heeft. Daarna zijn we begonnen met opnemen. We hebben als band samen met producer Matthijs Herder lang gezocht naar het geluid en het plaatje dat bij ons past. Het album is van lange adem."

Ambient postrock

De muziek van Vikings in Tibet viel in eerste instantie in het genre ambient postrock. Marijn vertelt: "De nummers hadden een weids geluid en klonken een beetje Scandinavisch, à la Sigúr Ross. Later heeft het album wat meer definitie, tempo en in zijn geheel een breder geluid gekregen.” Deze groei maakte het album mede door de samenwerking van de indieband met POPgroningen, die de band steunde in de ambities en aspiraties.

Vage schets

De meeste songs op het album Alchemy Ave. gaan over de zoektocht van veel adolescenten naar een perfect leven, zoals alchemisten tevergeefs naar goud zoeken. “Elk liedje behandelt het thema op z’n eigen manier zoals ook jongvolwassenen op hun manier naar de meest succesvolle toekomst streven”, aldus Marijn. Niels legt uit dat je soms beter af bent als je je doelen bijstelt. Jeppe schreef de meeste nummers op het album en vertelt: “De songteksten slaan op mezelf, maar ook op anderen. Je kunt niet alles van tevoren uittekenen en moet soms genoegen nemen met een vage schets. Daar gaat de eerste albumtrack Silver Years over.”

Artwork

Het artwork van het nieuwe album sluit aan op dit thema. Op de voorkant van het nieuwe album is een Escherachtige prent te zien te midden waarvan iemand, in afzondering van de stedelijke drukte, op een bankje zit. De prent tekende Ricardo Gómez, die net als Marijn in De Biotoop woont. Voor de details halen de bandleden wel vaker inspiratie uit het oude universiteitspand in Haren. Ze repeteren er, hebben er het album opgenomen en werkten al samen met een trompettist en een achtergrondzanger uit De Biotoop. Marijn: "Tijdens de pauze van een repetitie kwamen we Ricardo tegen."

Festivals en de Melkweg

Na het winnen van de POPgroningen Talent Award in 2015 kreeg de band een zetje van buitenaf. De band werd gedwongen om extra gas te geven voor een rits optredens en gaf een zomer lang shows op festivals. Marijn vertelt: "In die periode zijn we als band naar elkaar toe gegroeid." "Ik weet nog dat we op het festivalterrein in Hongerige Wolf rondliepen en ik op een gegeven dacht: dit werkt, met deze sfeer. Je dat realiseren is een mooi moment", vult Niels aan. In de Melkweg werd de band tijdens een korte show door een Amsterdams publiek goed ontvangen. Jeppe vertelt: "Tijdens de bandwedstrijd traden er in vier uur vijftien bands op, dus we moesten snel op- en afbouwen. Dat was leuk en chaotisch tegelijk. Marijn: "In de eerste twee jaar speelden we zoveel mogelijk shows. Dat was een leerzame periode. Daarna zijn we meer met het album aan de slag gegaan."

Van vijf- naar viermansformatie

In de zomer van vorig jaar nam vijfde bandlid alias ‘Golden Boy’ Thijs Keulen vanwege zijn reislust afscheid van de band. Marijn nam de rol van toetsenist over en verzorgt daarnaast nu ook de samples, sounds en achtergrondgeluiden. Jeppe vertelt: "Voordat we überhaupt nieuwe demo's zijn gaan opnemen hebben we eerst de tijd genomen om de muziek in een viermansformatie te spelen. Het album is nog in de luxe van een vijfmansformatie opgenomen, dus de plaat heeft een rijk geluid." Maar het vijfde bandlid had de gewoonte om op muzikaal niveau altijd iets toe te voegen. “Thijs mag tijdens de opnames van een nieuwe plaat zeker weer meedoen als hij in Nederland is."

IJkpunt

Volgens Marijn heeft een groeiende band ook groeiende ambities. Hij legt uit: “De afgelopen twee jaar hebben we een basis neergezet en een werkverdeling. Als je dat soort dingen op een rijtje hebt dan kun je stappen gaan zetten." De band heeft voor de komende tijd vijf optredens op het programma. Niels: "We geven een show in Hofman in Utrecht en treden op tijdens het Melodica Festival in Groningen. En we gaan aanstaande vrijdag in Vera spelen met strijkkwartet." Om met supportacts Kinoo en Karawane een geweldig optreden weg te geven, heeft de band zes weken gerepeteerd. De optredens in Vera zijn een soort ijkpunt. Niels vervolgt: "Je kunt daar op een hele fijne manier naartoe werken. Met de oudere en nieuwere liedjes die we gaan spelen, kunnen we laten zien dat we een mijlpaal bereikt hebben."

Volgende plaat

De bandleden zijn nu vooral met de komende shows bezig en de promotie. In juli vertrekt de band twee weken naar Wales, waar Joe's ouders in een cottage wonen. Daar kunnen de heren in alle rust repeteren in een natuurgebied, een mooie omgeving. Ook op het debuutalbum hoor je veel momenten en verschillende inspiratiebronnen terug. Niels: "We zijn al aan het schrijven voor de volgende plaat. We willen kijken of we het creatieve proces kunnen versnellen met een sneller geluid en meer één sfeer. We willen in een kortere periode een album gaan maken en ons als band op meerdere dingen tegelijk focussen. Dat is de volgende uitdaging."

De presentatie van debuutplaat Alchemy Ave. vindt plaats op vrijdag 24 maart, 21.00  in Vera (deuren open om 20:30 uur) met supportacts Kinoo en Karawane. Prijs: € 2,50.