4 Mei In Het Park is géén festival

Muziek en poëzie worden verbonden met herdenken

Tekst: Lotte van Es Foto's: Donald van Tol ,

Dit jaar organiseert Bevrijdingsfestival Groningen voor de tweede maal 4 Mei In Het Park. Deze middag gevuld met muziekacts, poëzie, eten en drinken vindt wederom plaats in het Stadspark. Het belooft een mooie dag te worden. 3voor12 groningen vroeg zich af hoe 4 Mei In Het Park tot stand is gekomen en hoe zo’n evenement in het teken van de Dodenherdenking kan blijven staan. We spraken kort met Diederik van der Meide, hoofd van de organisatie.

Vóórvijfmei

In de aanloop naar 5 mei worden in en om Groningen allerlei (muzikale) activiteiten en evenementen georganiseerd, onder de naam vóórvijfmei. Zo zingt het koor van het 4 Mei-Projekt over de oorlog, worden er Joodse huizen open gesteld, brengt het NNT een theatraal liedjesprogramma en vertellen acteurs en dansers van De Steeg en Club Guy en Roni een verhaal over vrijheid in een voorstelling. Sinds 2014 hoort hier ook 4 Mei In Het Park bij. Een middag van 13.00 tot 17.00 in het Stadspark gevuld met muziek en literatuur die de verbinding tussen 4 en 5 mei moet leggen. Dit jaar staan Tangarine, awkward i, Orange Skyline en The Blind Roofers op het muziekprogramma.

Vier is geen vijf

In eerste instantie lijkt 4 Mei in het Park een gezellig, feestelijk evenement net als het Bevrijdingsfestival op 5 mei: lekker buiten in het park naar muziek luisteren met een drankje in de hand. Dit is echter niet de insteek, vertelt van der Meide. Hij vertelt dat 4 en 5 mei ontzettend verschillend van karakter zijn, en dat de twee evenementen dus ook niet met elkaar te vergelijken zijn. "We zijn 4 Mei In Het Park juist begonnen om het verschil tussen de twee te benadrukken. Op 4 mei is het géén festival, en het programma is dan ook veel ingetogener dan op 5 mei."

Herdenken door luisteren

Hierop heeft de organisatie de optredens dan ook aangepast. De acts die op 4 mei worden neergezet zijn een stuk meer ingetogen dan die op Bevrijdingsdag. Zo hebben sommige artiesten een rustigere set samengesteld voor de gelegenheid. Ook is er maar één podium, waar de samenhang van het programma met het thema wordt benadrukt. Volgens van der Meide kan muziek op deze manier juist goed bij herdenken passen. Ook literatuur speelt een rol op 4 Mei In Het Park. De poëzie zorgt voor verdieping, vertelt de organisator. Kasper Peters, stadsdichter van Groningen en Jephta de Visser, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen hebben voor het evenement speciaal gedichten geschreven en zullen op de dag zelf ook de presentatie verzorgen.

Verwachtingen

De eerste editie is de organisatie erg goed bevallen. "Het was geweldig mooi weer, er waren veel mensen en er hing een hele relaxte, bijna serene sfeer." Van der Meide hoopt hetzelfde dit jaar weer te bereiken. De organisatie is in ieder geval tevreden met het programma dat ze dit jaar neer gaat zetten. Met wederom vier sterke acts, waarvan twee lokaal en twee nationaal, lijkt dit volledig terecht. Ondanks dat men zich verheugd op het evenement, blijft 4 mei natuurlijk een dag waarop de Nederlandse slachtoffers van de oorlog herdacht worden. 4 Mei In Het Park is dus geen festival, maar een middag om hierbij stil te staan, begeleid door passende poëzie en muziek.

4 Mei In Het Park vindt plaats in het Stadspark (op het veld van Local Heroes) van 13.00 – 17.00 en is gratis te bezoeken.