Sfeer Music Meeting kan ondanks de regen niet stuk

Aanstekelijke vrolijkheid van de artiesten doet de zon tevoorschijn komen

Harold Broedelet ,

De derde en laatste dag van Music Meeting begon onder een stralende zon met de Geheime Fietstocht naar een Geheim Concert met aansluitend een tweetal korte optredens in de Hortus Botanicus. Een plotselinge hoosbui dreigde roet in het eten te gooien en het festivalterrein veranderde in een drassig veld. Maar toen de bui voorbij was, klaarde het op en bereikte de thermometer weer tropische waarden. Een verslag van Dag 3.

John van Merriënboer kijkt vanuit de cateringtent zorgelijk naar buiten. De festivaldirecteur ziet met lede ogen dat het gisteren nog volle park veranderd is in een bijna lege, zompige vlakte. Maar de voorspellingen op buienradar geven aan dat beter weer op komst is. De weergoden zijn hem en Music Meeting gunstig gestemd.

De dag begint met een Geheime Fietstocht naar een Geheime Locatie waar - hoe kan het ook anders - een Geheime Artiest zal optreden. Eenmaal aangekomen staat het Congolese gezelschap Ndima klaar. De mannen en vrouwen uit de binnenlanden van het Afrikaanse land voeren een traditionele dans op. Begeleid door het opzwepende ritme van de typisch Congolese instrumenten zwaaien de dames uitbundig met hun hoelarokjes en bijbehorende inhoud. Het spreekt voor zich dat ook een aantal vrouwen uit het publiek wordt gevraagd mee te dansen.

Hortus
Tussen de rijke flora van de botanische tuin spelen Lula Pena & Hayden Chisholm. De zangeres-gitariste vertolkt diverse stijlen, maar heeft deze keer vooral prachtige fado op haar setlist staan. Het verdriet is hoorbaar in haar stem en raakt de luisteraars. Haar begeleider op de altsaxofoon, Hayden Chisholm, fluistert op zijn blaasinstrument. Hoorbaar door stil te blijven.

Als afsluiter in de Hortus komen balafonist Aly Keita & Rumpilezz Percussão Baiana het podium op. Aly’s instrument is een zelfgebouwd houten percussie-toetseninstrument met kalebassen als klankkast. Wonderbaarlijk wat voor klanken hij allemaal eruit haalt. Vandaag is het de eerste keer dat hij samen met het percussie-ensemble optreedt, maar de samensmelting blijkt prima te werken. Als het na afloop van het optreden ineens heftig begint te regenen en iedereen onder het tentdak gaat schuilen, besluiten de mannen om spontaan te gaan spelen. Party time!

Apollo
N´diale is de samenwerking tussen het Jacky Molard Quartet & Foune Diarra Trio. Met haar enthousiaste performance bestrijdt Foune de regen en prompt gaat de zon weer schijnen. De Malinese zangeres bespeelt het publiek door wild te dansen en bevallig met haar achterwerk te zwaaien.

Hayden Chisholm is dit jaar uitgeroepen tot Artist in residence op Music Meeting. Na zijn sublieme optreden in de Hortus eerder op de ochtend, duikt hij nu op in het kwartet van pianiste Julia Hülsmann. Daarin valt vooral zanger Theo Bleckmann op die met zijn stem een prachtig palet van klankkleuren creëert. Zuiver tot op de graat.

Mondo
Het programma op het grote buitenpodium wordt geopend door Soul’Afrique, een samenwerking tussen het kwintet van altsaxofonist Paul van Kemenade en de Zuidafrikanen Fezile Faku op trompet, Sidney Mnisi op tenorsaxofoon en de gitarist Louis Mhlanga. Bijna alle composities die deze groep speelt zijn gebaseerd op het klassieke Westerse jazzidioom, behalve het stuk van Louis waarin enige Zuid-Afrikaanse invloed valt te bespeuren. De talrijk opgekomen liefhebbers van dit genre genieten ook van het basspel van Nijmegenaar Wiro Mahieu.
 

Later die avond treedt Azalai op met als gasten Aly Keita en Hayden Chisholm. Het feestje wordt meteen ingezet door de imposant ogende Ebou Gaye Mada. Bij de geboren Gambiaan spat de speelvreugde ervan af. Er is geen ontkomen aan aan zijn dwingende oproep om vooral te gaan dansen.

Apollo
Hét slotstuk van de avond en van de Music Meeting in het geheel is het concert van Letieres Leite e Orkestra Rumpilezz. De Braziliaanse altsaxofonist en fluitist heeft een indrukwekkende big band om zich heen staan. Het muzikale geweld van al dat koperwerk davert de zaal in. Geheel gekleed in het wit trakteert het gezelschap de aanwezigen op uitermate swingende Afro-Braziliaanse composities. Tot groot genoegen van de toeschouwers die door hun staande ovatie nog een toegift krijgen.

Music Meeting anno 2014 is levendiger dan ooit. Het typisch Nijmeegse, maar toch wereldse festival heeft vele obstakels overwonnen, zoals de onvoorspelbare invloed van het weer maar vooral de overgang naar het heffen van entreegeld. Inmiddels heeft de organisatie zoveel krediet opgebouwd in de scene van de world music, dat artiesten graag naar Nijmegen willen komen. Music Meeting zal daarom nog lang blijven voortbestaan.