#vf13: King Ayisoba, de muzikale koning van Ghana

Mooie kennismaking met traditionele kologomuziek

Erik Nijsten ,

Krachtige aanslagen op een kologoluit, een indrukwekkende stembeheersing, oerkreten, teksten over goed en kwaad en repeterende melodieën. Dat is in een notendop waar de traditionele kologomuziek van King Ayisoba voor staat. Gestoken in een tenue met de kleuren van de Ghanese vlag en met een prima optreden laat King Ayisoba zien wie de muzikale koning van Ghana is.

CONCERT
King Ayisoba, Boog, maandag 15 juli 2013

MUZIEK
Een tweesnarige kologoluit en een superstem. Meer heeft Albert Apozori, alias King Ayisoba, niet nodig om zijn positieve boodschap over te brengen. Die omschrijft hijzelf als “een wapen om je rug te rechten tegen het kwade”. In zijn eigen land Ghana is hij al heel populair. Het nummer I want to see you my father, dat handelt over de taak van vaders om hun kinderen het goede voorbeeld te geven, werd in zijn eigen land zelfs een grote hit. Afgelopen jaar werd zijn plaat Modern Ghanaians Zingen in verschillende talen kan vaak goed uitpakken. Maar Nederlandse teksten op deze muziek? Niet meer doen. opnieuw uitgegeven op het Nederlandse label Makkum Records. Het is een plaat waarop de kracht en oerstemmen van King Ayisoba je vanaf de eerste tonen naar je keel grijpen.

PLUS
King Ayisoba laat er vanaf de eerste tonen geen misverstand over bestaan. De krachtige aanslagen op de kologoluit klinken als een ritmesectie en begeleiden de snerpende stem op een repetatieve manier. Dit is niet de vrolijke, lieflijke muziek die velen wellicht met Afrika associëren. Hoe langer de set echter duurt, hoe meer je wordt meegezogen in deze bijzondere muziek. In nummers als My Friend, My Friend betrekt King Ayisoba op een handige manier ook het publiek bij het optreden door met hen samen het refrein te zingen. Ook de kreten Fuma (sta sterk) en Bata Sui (weg met al het kwade en slechte) worden enthousiast meegeschreeuwd door het publiek. Na een half uur komt Arnold de Boer, de man achter de Nederlandse band Zea en tevens de eigenaar van Makkum Records, ook meespelen. Dat resulteert in een swingend nummer waar op en voor het podium flink op gedanst wordt.

MIN
Zingen in verschillende talen kan goed uitpakken. Maar Nederlandse teksten op deze muziek? Niet meer doen.

CONCLUSIE
De muziek van King Ayisoba is niet de meest gemakkelijke of relaxte muziek. Is dat een minpunt? Nee, natuurlijk niet: het is juist heerlijk om een totaal ander geluid uit Afrika te horen. Vorig jaar namen Getatchew Mekuria en the Ex dit voor hun rekening. Dit jaar was het genieten met King Ayisoba.

CIJFER

8