50 jaar Nijmeegse popmuziek

Goede start voor Zebra Zulu

Inge Delissen ,

Van 28 september tot en met 4 februari is de Nijmeegse muziekgeschiedenis dagelijks te bekijken in de Mariënburgkapel, ook bekend als het huis van de Nijmeegse geschiedenis. Toegang is gratis. Vier culturele organisaties aan de Mariënburg in Nijmegen (arthouse LUX, het Regionaal Archief Nijmegen, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en bibliotheek De Mariënburg) hebben daarnaast het evenement Cultuur Mariënburg opgezet. Op vrijdag 8 november vond de eerste editie plaats. Het thema wisselt iedere keer en dit keer was het 50 jaar Nijmeegse Popmuziek.

In de Mariënburgkapel brengt, tegen het decor van de Nijmeegse muziekgeschiedenis, de vierkoppige band The Lighthouse leven in de brouwerij. De muzikanten zijn nog geen 18, spelen indierock en vragen om stilte bij een gevoelig nummer. Zij vormen één van de beste Nijmeegse schoolbands van nu. Toekomst en verleden onder één dak. Helaas missen wij de andere beste schoolband van Nijmegen Cherry Red Nails, want om 21.00 uur begint het programma in de bibliotheek.

Met veel enthousiasme stelt Angela Verkuijlen zich aan het nog kleine publiek voor. Zij kondigt alle bands en sprekers aan en doet dit op positieve, lieve wijze. Tussen de boeken en schemerlampen die voor de gelegenheid aan het decor zijn toegevoegd, bijt The Eastway het spits af. Rockabilly uit Wijchen, niet écht Nijmeegs dus maar dichtbij genoeg. De frontman met vetkuif lijkt zo uit de fifties te komen. Hij heeft er veel plezier in en weet het publiek te vermaken met nummers van Elvis, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash. De drummer en bassist komen jammer genoeg wat onzeker over en jongens, probeer er eens wat meer een eigen draai aan te geven!

Schrijvers Hanneke Hendrix, Elske van Lonkhuyzen en Johan Roos weten op mooie, grappige en soms gevoelige wijze het publiek te vermaken met hun ervaringen met de Nijmeegse popmuziek. Dj Maarten W draait de avond aan elkaar met Nijmeegse plaatjes. Door gedonder met vergunningen draait dj Slowpoke niet en moeten we het doen met een lezing over 25 jaar dance in Nijmegen. Mooie herinneringen uit de tijd van Dio, Swing, HBO Soos komen weer tot leven. Drift, Planet Rose en Puberpop komen aan bod. De foto’s van feesten van twintig jaar geleden zijn weer heel leuk om te zien.

Sprekers en muziek wisselen elkaar af en wanneer These People speelt, horen we onder meer de nummers Monsters en Elephant. Deze mensen klinken mooi en gevoelig. Het duo bestaat uit Anna Witvliet en Dirk Mesman, waarbij Dirk de eerste stem zingt. De singer-songwriters vallen op door de originele teksten en de diversiteit aan muziekinstrumenten. Vooral de viool is een mooie toevoeging.

De verrassing van de avond is Zebra Zulu. Het is namelijk het eerste optreden van deze rockband. Roel, Reinoud en Johan zeggen nerveus te zijn, maar daar is niets van te merken. Ze zijn leuk om te zien én weten te overtuigen. Lekker gitaarwerk en strakke drums maken het een smooth optreden met een fijne afwisseling tussen gevoelige en ruige tonen. Hopelijk horen we snel meer van hen!

Fake ID sluit deze avond stuiterend af door een mix van britpop, punk en ska ten gehore te  brengen. Het is onmogelijk om hierbij stil te blijven staan. Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst ronden de popquiz af die voornamelijk gespeeld wordt door de deelnemende artiesten. Het spel - dat soms wat amateuristisch maar zeker charmant uitgevoerd wordt – draagt er aan bij dat dit een geslaagde avond is. Jammer genoeg wel met een erg lage opkomst.