De vrouwen van grafisch vormgever Stefan Sloot

Postermaker Vera exposeert collages in de Blokhuispoort

Peter Dijkstra ,

Stefan Sloot (25), geboren en getogen in Oosterwolde, is grafisch vormgever in de muziekindustrie. Wie wel eens in Vera komt heeft ongetwijfeld een van zijn zeefdruk posters gezien. Maar ook in Leeuwarden is zijn werk zichtbaar. De poster voor Schrikdraad bijvoorbeeld, waarop zijn huidige fascinatie voor vrouwen van vroeger duidelijk zichtbaar is.

“Eigenlijk is het toeval”, begint de jonge ontwerper. “Ik zocht naar richtlijnen om mijn project ‘collages maken’ vorm te geven en vertaalde daarbij songteksten naar collages. Een stuk of vijf songteksten bleken allemaal over vrouwen te gaan, dus dat heb ik toen maar aangehouden.” Sloot, nu nog student aan de Academie voor Popcultuur, heeft het over zijn afstudeerexpositie New Women, die aanstaande donderdag in de Blokhuispoort wordt gepresenteerd. Een expositie bestaande uit negen collages waarin de vrouw centraal staat.

Onder de noemer Studio Captain is Sloot nu zo’n twee jaar actief als grafisch vormgever. Tot zijn vaste opdrachtgevers behoort onder andere poptempel Vera in Groningen. Tussen de bedrijven door moet er ook nog even worden afgestudeerd. Dat doet hij op het terrein van collage maken, wat voor hem een totaal nieuwe discipline is. “Eigenlijk is het een kwestie van een afbeelding met een eigen verhaal combineren met een andere afbeelding om zo onderling tot een nieuw verhaal te komen”, aldus Sloot.

Bij New Women is dat het verhaal van vrouwen van vroeger. Door oude afbeeldingen te combineren met kleur, tracht hij hun verhaal tot leven te wekken. Maar er is nog een tweede, meer emotionele laag in zijn werk terug te vinden. “Deze serie collages over de vrouw bestaat uit negen werken waarin negen verschillende kanten van de vrouw zijn verwerkt”, legt de vormgever uit. “Denk hierbij aan de mysterieuze kant, maar ook de liefdevolle of de onschuldige kant van de vrouw.”

Hoewel zoekende naar een nieuwe stijl, is zijn werk wel degelijk herkenbaar. “Ik gebruik veel geometrische vormen. Wat momenteel heel erg in is, zijn driehoeken. Met mijn collages tracht ik met minimale afbeeldingen, hoogstens drie of vier, een nieuwe beeld te creëren.” Minstens zo opvallend is het feit dat veel van zijn vrouwen geen gezicht hebben. Sloot: “Ik verberg inderdaad vaak de gezichten van de vrouwen. Het gezicht is het focuspunt, dus daar ligt heel veel emotie. Als ik een droevige collage wil maken en daarin zit een lachende vrouw, dan brengt dat de verkeerde emotie met zich mee. Dat scherm ik dan af door een symbolische vorm er over heen te plaatsen.”

---

Wie nieuwsgierig is naar zijn werk kan donderdagmiddag 7 juni 2012 terecht in de Blokhuispoort. Daar presenteert Sloot zijn expositie New Women. Troubadour Willie Darktrousers komt een paar liedjes spelen.