Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 24 oktober zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Lester Blackfield of The Cloudsurfers opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De eerste finalist die we aan je voorstellen is Moonloops. Redacteur Annemarie Venema spreekt met haar in DE Café te Leeuwarden.

Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe lang bestaat Moonloops?

“Mijn naam is Sarah Dekker en ik ben geboren en getogen in Groningen. Ik weet al heel lang dat ik singer-songwriter wil worden. Het idee van Moonloops is dat ik mijn liedjes schrijf en opneem op mijn slaapkamer. Dat is iets wat ik al jaren doe. Op mijn dertiende maakte ik mijn eerste thuisstudio in mijn slaapkamer, waar ik ook mijn eerste Moonloops liedje schreef. Na de middelbare school nam ik een tussenjaar, waar muziek maken centraal stond. Ik wou meer met mijn muziek doen, maar ik had geen idee hoe ik mijn nummers vanuit mijn slaapkamer naar het publiek moest brengen. Ik stuitte op de Academie voor Popcultuur en zo ben ik in Leeuwarden beland.”

Kun je iets meer vertellen over je sound?

“Ik noem mezelf een bedroom muzikant. Ik wil niet de typische 'meisje met gitaar zingt liedjes over de liefde' singer-songwriter zijn. Terwijl ik wel dat meisje met een gitaar ben. Ik wist lang niet welk genre muziek ik wou maken, maar inmiddels ben ik zeer comfortabel geworden met de Moonloops identiteit, die voornamelijk gaat over verhalen vertellen. Die verhalen gaan over dromen of andere universums. Op het eerste gezicht lijken die verhalen ook over die onderwerpen te gaan, maar uiteindelijk schrijf ik het wel vanuit een bepaald perspectief, gevoel of dingen die ik meemaak.”

Wat of wie zijn jouw inspiratiebronnen en waarom?

“Conan Gray is een heel groot voorbeeld voor mij. Hij is een DIY-slaapkamer muzikant maar is inmiddels ontpopt tot een artiest die in hitlijsten staat. Andere artiesten die mij inspireren zijn Cavetown en Chloe Moriondo. Zij laten mij zien dat ik dichtbij mezelf moet blijven. Qua sound ben ik anders dan hen, maar hun muzikale reis geeft me veel hoop. Zij zijn namelijk ook in hun slaapkamer begonnen, maar staan nu op grote podia.”

Wat vinden jij het allerleukste aan muziek maken?

“Het creëren. Van helemaal niets naar een beeld of riff gaan en daar een heel nummer van te maken. Ik maak van mijn gevoel iets tastbaars, en dat vind ik het allermooiste wat er is.”

Heb je tijdens het creëren een bepaald stappenplan?

“Ik wil heel graag nee zeggen, maar inmiddels zie ik wel patronen in mijn proces van het creëren. Ik begin meestal met mijn gitaar, daar komt dan een riff of akkoordenschema uitrollen. Op dat moment heb ik meestal al een bepaald beeld of een concept in mijn hoofd en vanuit daar begin ik met spelen. Er ontstaan klanken, ritmes en melodieën en dan komt er plotseling een zin uit. In mijn hoofd weet ik dan waar ik heen wil en komen er meer woorden bij. Dan gaat het best snel. De beste nummers die ik heb geschreven zijn binnen tien minuten ontstaan. Als het veel langer dan dat duurt, zijn de nummers vaak niet goed.”

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

“Ik ben voornamelijk bezig met schrijven en het maken van nieuwe muziek. Ik heb in september nog op het Fries Straatfestival gespeeld en stond afgelopen weekend op het festival van The Vices, Vicefest. Op 5 november komt mijn nieuwe single uit, dus dat is wel heel spannend en leuk.”

Waar wil je uiteindelijk naar toe werken met Moonloops?

“Het liefst wil ik het klassieke artiestenleven, dus een album maken en op tournee, nog een album maken en weer op tour. Ik wil Leeuwarden en Nederland wel ontgroeien en internationaal gaan. Ik weet niet precies waar ik heen wil, maar veel van de wereld zien en Moonloops uitbouwen tot iets groters klinkt als muziek in m’n oren.”

Als je mag fantaseren over wat je echt zou willen doen of bereiken, wat zou dat zijn?

“Ik wil Moonloops uitbouwen tot een eigen universum. Ik wil een shortfilm maken, maar ik hou ook van tekenen dus ik wil ook Moonloops prints en merchandise maken. Het lijkt me trouwens ook vet om een musical te creëren. Moonloops is voor mij meer dan alleen muziek. Melanie Martinez is een van mijn grote helden. Iedereen die haar kent en een speelgoedolifant ziet denkt meteen: Hey! Melanie Martinez! En dat wil ik ook.”

Waar wil jij dan mee geassocieerd worden?

“Met de ruimte! Dus met planeten en raketten.”

Gaan we die dingen ook terugzien in je act tijdens de Kleine Prijs?

“Ik neem sowieso een bed mee het podium op, en verder ben ik heel hard bezig met het vullen van het podium. Die is namelijk best groot voor zo’n klein meisje als ik.”

Wat heeft je bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân?

“Ik doe mee met de Kleine Prijs omdat ik een beetje vast zat. Vorig jaar bracht ik mijn debuutalbum Ghost uit, die ik op mijn slaapkamer heb geproduceerd. Het is echt mijn kindje en wilde het aan de hele wereld laten horen. Mijn voornemen van vorig jaar was om meer live te gaan spelen, maar de wereld ging op slot en toen zat ik thuis. De Kleine Prijs kwam voorbij en ik wou zo graag uit mijn slaapkamer, dat ik me heb opgegeven. Ik heb nog best weinig live-ervaring, maar ik moest ergens beginnen. Ik had toch niets te verliezen, dus ik deed gewoon mee aan de voorrondes. Ik had nooit verwacht dat ik nu hier zou zitten.”

Wat heb je tot nu toe uit deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen?

“Nou, dat is nogal wat! Ik word ineens serieus genomen als artiest en ik neem daardoor mezelf ook een stuk serieuzer."

Waar merk je dat dan aan?

"Ik merk het aan optredens, want ik heb de hele zomer met mijn band, Amonia Caramel, iedere week kunnen optreden. Ik heb al zoveel kansen gehad om op te treden en daardoor ook ervaring op te doen. Dat dit allemaal zou gebeuren, gewoon door m’n gezicht te laten zien had ik niet zien aankomen. Bovenal heb ik vooral meer zelfvertrouwen gekregen door vaker op de planken te staan. Eerder zei ik tegen mensen dat ik muziek maakte, nu noem ik mezelf muzikant."