Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 19 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants, Katie Koss, Lester Blackfield en Delore opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vierkoppige band Cloudsurfers is nog geen jaar oud, maar heeft wel een ijzersterke formatie met leden uit o.a. Flashbang en Exploding Pudding. Ze zijn klaar om Nederland en de rest van de wereld te veroveren met hun snoeiharde punk. Redacteur Maaike hangt met gitarist Pieter Sloot aan de telefoon.

Hoi Pieter! Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

"Wij zijn Cloudsurfers: Thom Liesting, Jessica Fendersea, Ramses Hooymejier en Pieter Sloot en we komen uit her en der van het land. Twee van ons komen oorspronkelijk uit Friesland, waardoor we mee konden doen aan de Kleine Prijs.

We spelen ongeveer een jaar in deze formatie, onze eerste repetitie was in juli 2019 en ons eerste optreden was op 17 november. Hiervoor is de formatie nog een paar keer veranderd. Wat dat betreft zijn we dus nog vrij jong!"

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

"Een paar jaar terug gingen Ramses en ik naar het Dicky Woodstock festival, we kampeerden toen op de camping bij Jessica in de achtertuin. Ramses en ik kenden haar al van haar andere band Exploding Pudding en met Ramses zat ik in een andere band genaamd Flashbang. Bij Jessica op de camping heb ik Thom, geloof ik, al kort gesproken. Een tijd later zag ik een oproep van hem op muzikantenbank.eu, dat hij op zoek was naar bandleden in het genre garagepunk. Toen heb ik een berichtje gedaan en een tijd later vroegen we Ramses en Jessica erbij."

Vertel eens wat over jullie sound

"Onze sound is een beetje een cocktail van harde punk, surf, garage en andere gitaarmuziek, zoals je terug hoort bij Ty Segall. Maar naast dat het hard is vinden we het ook belangrijk dat het lekker catchy is, zoals bij bands als Together Pangea. Maar het mag ook lekker gek gaan, zoals King Gizzard & The Lizard Wizard."

Wat of wie zijn jullie inspiratiebronnen en waarom?

"Er zijn momenteel heel veel gitaarbands actief waar we allemaal een gemeenschappelijke liefde voor hebben. Voorbeelden zijn Ty Segall, Thee Oh Sees, King Gizzard, Together Pangea en Sports Team. We luisteren ook veel naar Nederlandse bands zoals Bongloard, Paractemøl en Iguana Death Cult."

'We willen niet in dorpjes blijven hangen'

"Verder heeft elk bandlid muzikale voorkeuren waar de anderen niks van moeten hebben. Iedereen heeft zo z’n eigen smaak. Veel nummers van ons hebben ook rare wendingen en omslagen, wat ik graag vergelijk met de film Pulp Fiction. De soundtrack van die film is ook te gek trouwens."

Wat vind je het leukste aan muziek maken (met elkaar)?

"Het opnemen van de muziek is heel leuk, omdat je het dan kan terugluisteren en dan klinkt het toch weer heel anders. Op zo’n moment hoor je eigenlijk pas wat je écht aan het maken bent. We zijn net klaar met het opnemen van ons eerste album, waarvan we gister voor het eerst de masters hebben gehoord. Live spelen is natuurlijk ook supervet, vooral als het publiek op dezelfde golflengte zit. Dat gebeurde bijvoorbeeld begin dit jaar in Oss, toen ging iedereen helemaal los."

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

"Qua live spelen niet veel, maar we gaan wel binnenkort beginnen met het uitbrengen van de singles van ons debuutalbum. We willen hier wel graag veel live bij gaan spelen, als dit weer mogelijk is, maar we moeten nog uitzoeken in hoeverre dat kan. Ook zijn we begonnen met zelf T-shirts maken, die we zelf tie-dyen en beschilderen. Deze zijn te zien op onze instagrampagina."

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met deze act?

"Toen we net begonnen met Cloudsurfers hebben we een globaal plannetje gemaakt met alle plekken waar we graag willen spelen. MadNesfestival op Ameland, dat publiek past waarschijnlijk heel goed bij onze band. Ook willen we graag spelen op de Roadhouse Stage op Zwarte Cross, Klikofest in Haarlem, Welcome To the Village, Surf & Turf in Breda... Zo groot kunnen worden dat je clubtours kunt doen lijkt ons heel gaaf. We komen zelf bijvoorbeeld heel graag in zalen als Vera, EKKO en Merleyn."

"Wat je veel ziet met bands in ons genre is dat ze over Nederland heenstappen, en snel naar het buitenland gaan. Dat is denk ik een onvermijdelijk gegeven. Nederland is niet een heel groot rock land. Een band als Iguana Death Cult gaat ook veel meer voor Amerika en Europa en John Coffey ging zich al vrij snel meer op Duitsland richten. We willen niet in dorpjes blijven hangen, de ambitie is groot en ik denk dat dat zijn vruchten wel gaat afwerpen. In de nabije toekomst is de Popronde ook een belangrijke stap die we willen nemen."

"Naast bepaalde speelplekken is een doelstelling ook om gewoon veel toffe albums te maken. We luisteren zelf veel albums en daarom wouden we ook liever een heel album maken in plaats van een ep of alleen singles. Soms heb ik het gevoel dat mensen releases zien alsof het alleen een commercieel gereedschap is, terwijl het veel meer is dan dat. We willen gewoon vette muziek maken en voor ons zijn albums daar het ultieme doel van."

Als jullie mogen fantaseren over wat jullie echt zouden willen doen of bereiken, wat zou dat zijn?

"Dat vind ik lastig om te beantwoorden door de huidige situatie. Deze zomer hadden we een aantal festivals staan, waar we heel graag hadden willen spelen. Het Valkhof Festival in Nijmegen, Pigstock in Lemele en we zouden ook spelen op Dicky Woodstock. Daar keken we gewoon heel erg naar uit. Dan krijg je op de dagen van het festival de agenda-reminders, dat is echt heel zuur. We willen gewoon weer de podia op, wat dat betreft maakt het niet eens heel veel uit waar het dan is. Als er maar mensen zijn waar we energie van krijgen. Maar een tourtje door Duitsland, Australië of de westkust van de Verenigde Staten is zeker niet mis. Het lijkt alleen te utopisch om daar nu over na te denken."

Wat heeft jullie bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân?

"Toen we begonnen met spelen in november vorig jaar, was onze insteek: we gaan dit jaar gewoon elke show pakken die we kunnen, al is de gage een half krat pils. We hebben eerder al mee kunnen doen aan battles zoals Stairway to Hedon, Kabaal am Gemaal en de Roos van Nijmegen. Maar toen kwam de Kleine Prijs, en we hebben natuurlijk twee Friese bandleden..."

'We willen gewoon weer de podia op, wat dat betreft maakt het niet eens heel veel uit waar het dan is.'

"Het geeft vooral een stuk zichtbaarheid en dan kom je al snel te staan in toffe podia zoals Het Bolwerk en Neushoorn. Dat is natuurlijk fijner dan spelen in kleine kroegjes, al is dat ook heel erg leuk. Muzikaal Friesland is vrij klein, dus dan staan de weinige ogen die er zijn al snel gericht op evenementen als de Kleine Prijs. Vooral nu er verder niet echt livemuziek is, is het een handige tool om toch nog te kunnen spelen."

Wat hebben jullie tot nu toe uit jullie deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen?

"Dat is nu misschien nog een beetje te snel om te kunnen zeggen. Ik denk vooral veel zichtbaarheid in muzikaal Friesland. De Kleine Prijs was sinds corona ook weer onze eerste keer voor publiek, in mei hebben we nog een live sessie kunnen opnemen in Doornroosje. Toen was er alleen een camera- en lichtcrew. Heel gek, want dat is een zaal waar ik bijvoorbeeld de band Idles heb gezien, wat super vet was. Dan sta je daar te spelen, is het nummer afgelopen en dan is het helemaal stil."