We delen het graag wanneer er muziek gemaakt wordt maar het is soms net zo interessant om er over te praten. In de podcast Toekomstmuziek gaat Wander Wouda in gesprek over het gebruik van kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie. De eerste drie afleveringen delen we graag met jullie.

Kunstmatige intelligentie vind je tegenwoordig vrijwel overal en dus ook in de muziekindustrie. Maar wat weten we er eigenlijk van? Hoe werkt het en wat vinden we daarvan? Precies die vragen bespreekt Wander Wouda met muzikanten, AI experts en muziekprofessionals. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en met meer vragen dan antwoorden bespreken ze deze nieuwe ontwikkeling in de muziekindustrie.

Genoeg reden om deze podcast, die van Friese bodem komt, met jullie te delen. Sinds 2014 is Wouda werkzaam in de culturele sector, vanuit functies als producent en programmeur heeft hij diverse kanten gezien van de muziekindustrie. Er is altijd een voorliefde geweest voor nieuwe muziek -en technologie. Door deze twee thema’s te combineren ontstond de podcast Toekomstmuziek

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe opnames gepland i.v.m. de strengere maatregelen. Het idee was om na de drie afleveringen mensen uit te nodigen die buiten het Noorden wonen of hier niet werkzaam zijn. Zo zou er bijvoorbeeld gesproken kunnen worden met de playlist makers van Spotify en Apple Music. Het maken van deze playlists heeft veel te maken met algoritmes en dus ook AI.
Wouda: "In mijn podcast spreek ik het liefst mensen face-2-face, want juist de digitale barrière van een webcam, vertraging, flikkerende beelden, je kent het vast wel, voelen niet als een echt gesprek. Dat wil ik vermijden. De podcast gaat in de kern over onze relatie tot technologie. AI is daarin erg actueel, want het is steeds meer verweven in onze maatschappij. Daarom spits ik het graag toe op de sector die ik ken; muziek."

Maar dat er momenteel geen opnames gemaakt kunnen worden, betekent niet dat er niks in ontwikkeling is. Er zijn meer ideeën in ontwikkeling onder de naam Toekomstmuziek. Onder andere om een online serie te maken waarin Wouda artiesten kennis laat maken met AI-software.

Aflevering 1

 In de allereerste aflevering worden er samen met Guido Hoogeboom en Abel de Grefte vijf nummers besproken die gemaakt zijn met kunstmatige intelligentie. In een uurtje vliegen ze van Willie Wartaal naar Bach en The Beatles. Want gaan robots de artiest overnemen? Of is er een nieuw klankbord ontdekt? 

Aflevering 2

Met muzikanten Esther de Jong en Jochem Knoef (Onna Limb) wordt er gepraat over hoe zij een nummer maken en hoe technologie daarbij zou passen. Waarom zouden robots eigenlijk muziek voor ons maken? Guido Hoogeboom is opnieuw aanwezig, ditmaal als sidekick. 

Aflevering 3 (deel 1)

Naast dat deze aflevering niet in één titel is te vannge, pastte het gesprek ook niet in één aflevering. Van deze derde aflevering zijn daarom twee delen. Dit eerste deel gaat onder andere over Eurotrash, boze twitterbots, de winnaar van het AI songfestival en over wetgeving in kunstmatige intelligentie. Gasten zijn: Chris Moorman (hoofd marketing en communicatie Welcomte to the Village en Popronde) en Noortje Knol (programmeur Muziekcoöperatie).

Aflevering 3 (deel 2)

Deel twee van deze derde aflevering, nogsteeds met Chris Moorman en Noortje Knol, gaat over onder andere robot mishandeling, racistische AI, hoe werkt TikTok en wie heeft auteursrecht als een robot een robot maakt? Kortom, filosoferen over de toekomst die misschien wel nooit zou bestaan.

Alle muziek die besproken wordt en die te horen is in de podcast is verzameld in een playlist op YouTube. De playlist is te luisteren via deze link