Vooruit kijken op Lowlands met Jelle Kramer

"Zonder krukken en met een vieze sok"

Tekst: Danitsja Koster; Foto´s: Nico Reinders; Film: Frank Osinga ,

Nog even en het grootste feest van Flevoland barst weer los. Om alvast in de juiste sfeer te komen hebben lokale helden opgetreden op het Lowlands-terrein en een aantal ongezouten uitspraken gedaan over festivals en de Flevolandse muziek. Een weiland, een kleedje en muziek, want de opbouw van het festival was nog niet eens begonnen. Check de interviews, foto's en video's van hun bijzondere optredens! Vandaag: Jelle Kramer van Wallnoize.

"Zonder krukken en met een vieze sok"

Midden op de dag komen twee relaxte heren aanzetten op het bijna geheel verlaten Lowlandsterrein. Jelle en Jelle komen laten zien dat Urk niet alleen veel in petto heeft, maar ook dat Wallnoize nog steeds flink aan de weg timmert. Jelle pakt zijn karige publiek van redacteur, cameraman en fotograaf in met breekbare, sterke rocksongs.

Zoals de houding van deze frontman al doet vermoeden, zijn de songs voor dit mini-optreden on the spot uitgekozen. Een is speciaal voor onze hoofdredacteur Bart Rouw, Down & Out. De andere keuze, het nummer Boring, is gebasseerd op gevoel: gewoon omdat het lekker klinkt. De nummers samen geven een goed beeld van Jelle en de band. Een goed beeld van wat zij doen: mooie songs, breekbare teksten en een rauwe sound.

Als bezoeker is Jelle op veel festivals geweest, maar nog nooit op Lowlands. ‘Ik ben meer van de muziek en Lowlands is meer cultuur in de breedte’. Toch wil hij het festival graag een keer aandoen, maar tot nu toe is hij steeds te laat om een kaartje te kopen. Hoewel Werchter het festival is dat erg bij hem in de smaak valt, heeft hij zich ook Dynamo en Pinkpop prima vermaakt. Op Dynamo vermaakte hij zich zelfs iets te veel. ‘Ik liep op krukken omdat mijn enkel was gebroken. Bij een optreden van Max Cavallera was ik iets te enthousiast dus moest terug zonder krukken en met een vieze sok.’

Als Jelle het voor het zeggen zou hebben, zou hij graag de band van Liam Gallagher, Beady Eye, willen programmeren. ‘Dat is iets rauwer en energieker dan Oasis omdat Noel er niet in zit’. Een andere tip die niet op het Lowlands-programma staat, is Lennon-‘kloon’ Gary Gibson. ‘Die is bijna griezelig goed, leuk om in de middag te programmeren’. Van het bestaande Lowlands-programma tipt Jelle vooral Mumford & Sons: ‘Een leuke act om naar te kijken en bij te swingen’.

Aangezien hij nooit op Lowlands is geweest, laat Jelle zich een beetje leiden door verhalen om zijn voorkeuren uit te spreken. Zo lijkt de Magneetbar een leuke plek om een feestje te bouwen. Mocht hij ooit naar het festival gaan, zal zal hij weinig meenemen in zijn weekendtas: ‘In elk geval peuken en een pinpas’. En natuurlijk een handdoek om elke dag te kunnen douchen. ‘Dit zeg ik niet alleen omdat mijn vriendin dit leest. Ik heb niet zoveel met die zogenaamde alto’s die een week in hun eigen stank rondlopen’.

Verder gaat het goed met Jelle. Omdat Wallnoize nog steeds op punt van doorbreken staat op landelijk niveau, zit Jelle in een heel spannende en leuke periode. Maar overdag is hij nog steeds te zien als als onderhoudsschilder. ‘Ik ben muzikant en schilder er wat omheen’. Het enige dat ontbreekt is een spetterend optreden op Lowlands. ‘Dus bestook de organisatie om ons te laten spelen!’

Misschien haalt dat hem over wel naar het festival te komen.

[Noot van de redactie: Bij alle andere frontmannen hadden we twee filmpjes, en dit was ook de bedoeling bij Wallnoize. Echter, door technische problemen is er één gesneuveld.]