Popronde '14: De Elektronische ronde

Met Yuko Yuko, Project Bongo, Charrles en CUT_

Tekst: Kilian Kayser en Maaike Broekhuijsen. Foto: Melissa Duijn ,

De Popronde Almere 2014 kent zoveel verschillende genres en artiesten, dat er van één ronde eigenlijk geen sprake is. De laatste ronde is gereserveerd voor bliepjes, beats, draaitafels en synthesizers: de elektronische ronde.

Yuko Yuko past binnen het hippe plaatje

 In het bijna te hippe Hard Bitten & The Others staat het bijna te hippe Yuko Yuko. De band is de eerste avond-act op het strak vormgegeven podium: een Perzisch tapijt achter een dranghek aan de zijkant van de winkel. Yuko Yuko maakt psychedelische slaapkamerpop met een hang naar de jaren tachtig en is het geesteskindje van frontman Elias. Waar op plaat alle muziek van Elias’ hand komt, wordt dit live gebracht door vijf jonge maar erg goede muzikanten. Overal waar je kijkt zijn er effectenpedalen te zien en elk pedaal lijkt precies op het goede moment in- en uitgeschakeld te worden. Zelfs de drummer speelt op slechts een elektronische pad, hi-hat en ride en drumt alle effecten die uit een computer komen mee. Doordat alles klopt binnen het plaatje van de ‘hipster psychedelica band’, komt Yuko Yuko soms ietwat geforceerd over. Maar de kwaliteit van de muziek en de manier waarop deze gespeeld wordt is sterk genoeg om het publiek te overtuigen en zelfs nog enkele cassettebandjes - inclusief cassettespeler - te verkopen.

Dansen in de kappersstoel bij Charrles

Het duo Charrles brengt vrolijke elektropop, die doet denken aan Ellie Goulding, La Roux en Icona Pop. Hoewel het bij de Kinki Kapper bij aanvang erg rustig is, stroomt het langzaam maar zeker vol. De enthousiaste medewerkers staan achterin te dansen en mee te klappen. Het duo zelf toont eenzelfde soort enthousiasme. Zelfs op de momenten dat het lijkt dat ze even niet lekker op elkaar ingespeeld zijn, of wanneer de zangeres de noten niet helemaal haalt, maakt dit enthousiasme, gecombineerd met de chemie tussen het duo, dat helemaal goed. Dat is te merken, want aan het eind van de show staat de Kinki Kapper – vooral achterin – helemaal vol.

Project Bongo gaat voor de stijlpunten

Project Bongo is een typische band voor tienermeisjes die liever verliefd worden op de toetsenist van een band dan op de muziek van deze band. Het is niet druk bij het Forum stage, waardoor het toegestroomde publiek veel ruimte heeft om te dansen op de muziek van Project Bongo. Het optreden kende twee gezichten: aan de ene kant is het door de vrije ruimte in het publiek een ideaal optreden om even goed te dansen (en dat gebeurt ook zeker) op de simpel te verwerken indiepop. Aan de andere kant komt de band door deze hapklare indiepop in combinatie met hun tot in de puntjes verzorgde looks wel erg geforceerd over. Het dieptepunt is het opsteken van een sigaret door de toetsenist en drummer, die deze na twee trekjes alweer weggooien. Het is niet erg om commercieel te zijn of een bepaald imago na te streven, en de muziek van Project Bongo is allerminst onaardig en stiekem erg danswaardig. Maar de band kan het imago dat wordt nagestreefd er wel iets minder dik opleggen.

CUT_ is de gedroomde afsluiter

Het Amsterdamse CUT_ (spreek uit: cutunderscore) begint omstreeks middernacht aan de laatste Popronde-show van de dag in Hard Bitten & the Others. Het is goed druk in de hippe skate-en kledingwinkel waardoor de band aan het begin van de zaal ietwat wordt overstemt door gepraat van mensen. Dichter bij het ‘podium’ is de fijne minimalistische electropop van het duo gelukkig wel goed te horen. CUT_ bestaat uit Sebastiaan Dutilh, die aan de hand van samples en toetsen een minimalistisch maar rijk elektronisch klanklandschap creëert, en Belle Doron, die met haar mooie en dromerige stem de vocalen toevoegt aan de muziek. Dit samen zorgt ze voor minimale electro muziek met een dromerige vibe. De meegenomen visual artist projecteert zijn perfect bij de muziek passende beelden op het duo, waardoor performance en muziek één geheel worden. Langzaam begint het publiek net zo in de muziek te komen als het duo zelf en knikken de mensen vooraan bij het podium onbewust dromerig mee met de muziek. Ook hun vertaalde cover van Papaoutai, waarmee CUT_ op internet hoge ogen heeft gegooid, valt in goede aarde. CUT_ zorgde zo met haar muziek, visuals en publiek voor de ideale afsluiter van deze editie van de Popronde Almere.