Wie is Gerard Endenburg?

“Ik schaam mij niet voor mijn liefde voor Otis Redding”

Door Yorgos Mayenburg ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Gerard Endenburg.

“Ik schaam mij niet voor mijn liefde voor Otis Redding”

Gerard Endenburg staat vooral bekend als de man die al jarenlang te vinden is in Platenhuis ’t Oor te Almere. Hij is ondernemer, inkoper, verkoper, organisator en boekhouder van de muziekzaak. Zijn liefde voor muziek is, naar eigen zeggen, al meer dan veertig jaar onverminderd aanwezig.
Toen hij tien was, hoopte hij snel zestien te worden. Inderdaad, dat klinkt naar Beat-generation. In een tijd dat het gros van de scholieren op de MULO aangewezen was, deed Gerard Endenburg HBS-B (hogere burgerschool). Rond zijn twintigste deed hij avondschool en was parttime verkoper.
Omdat Endenburg het gezicht van Platenhuis ’t Oor is, zullen vele muziekliefhebbers graag iets meer over hem weten. Reden genoeg, kortom, om hem twaalf vragen te stellen.


Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
“De Brouwerstraat nummer tien in Almere-Stad.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
“Ehm… Is Paradiso een kroeg?”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
“Solar Cruiser.”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

“De gitaar. Ik hoor liever een gitaar dan een computer, liever een bandje dan een concept. Ik hoor liever rock dan dance en liever vijf man dan een act met een bandrecorder. Misschien dat ik nog wat teveel in de vorige eeuw hang. Maar niet alles was vroeger beter, hoor...” 

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
“Helaas is Geert Wilders geen artiest…”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
“De zon is voor mij een bron van transpiratie”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
“If it ain’t Stiff, it ain’t worth a fuck”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Platendealer.”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
“Met de winkel probeer ik het onderscheid te maken door een spannend assortiment voor een acceptabele prijs aan te bieden.”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
“Ik schaam mij niet voor mijn liefde voor Otis Redding.”

En, hoe is het verder?
“Gezond, maar arm.”

Wat wil je verder nog kwijt?
“Zoveel mogelijk cd’s en lp’s uit de winkel, zodat wij nog meer nieuwe titels kunnen aanbieden.”