Mozes and the Firstborn laat Stroomhuis kolken bij terugkeer in eigen stad

Eindhoven ontvangt verloren gewaande zonen met open armen en crowdsurfers

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Marc Koetse ,

Mozes and the Firstborn is terug. Een jaar lang was het muisstil rondom de Eindhovenaren, tot eind november vorig jaar. Er werd plots een aantal optredens aangekondigd, waaronder een in het Stroomhuis in eigen stad. Deze show was razendsnel uitverkocht. Niet veel later stond de band als verrassingsact op de planken van de Effenaar tijdens een show van Together Pangea, om vervolgens met de Amerikanen door Europa te toeren. Begin februari kwam er nieuw werk uit, in de vorm van de Power Ranger-EP. Terugkeren van volledig in de anonimiteit opereren naar de spotlight, Mozes and the Firstborn is er in een zeer kort tijdsbestek in geslaagd. Vanavond is het tijd voor een eerste volwaardige show in Eindhoven in een afgeladen Stroomhuis.

Canshaker Pi

Voordat het Eindhovense publiek Mozes and the Firstborn officieel weer in de armen mag sluiten raast en stuitert Canshaker Pi een half uur over het podium. Hun explosieve presentatie en muziek vormen de ideale opwarmer voor een avond als deze, al mag het van de band nog wel wat wilder worden in het zaaltje: “Het lijkt hier wel een begrafenis, Eindhoven.”

Het geluid van Canshaker Pi vertoont heel wat gelijkenissen met dat van Pixies – de hard-zacht dynamiek, die gesproken stukken – maar is bovenal erg strak en catchy. Knap om zo energiek je spierballen te laten rollen en toch tot een fraai popliedje te komen. Stephen Malkmus van Pavement is kennelijk al fan, na vanavond waarschijnlijk ook heel wat Eindhovenaren.

Mozes and the Firstborn

Mozes and the Firstborn speelde afgelopen zaterdag op de homecoming show van John Coffey, een avond die tijdens het optreden van de hoofdact ontaarde in het Nederlands kampioenschap crowdsurfen en stagediven. Hier lijkt het publiek in het Stroomhuis niet voor onder te willen doen: gelijktijdig met de eerste tonen van de onvermijdelijke openingsplaat ‘I Got Skills’ vliegt de eerste crowdsurfer al door de zaal. Niet veel later staat zanger-gitarist Melle Dielesen zelf tussen het publiek, dat om het hem wat gemakkelijker te maken, stante pede de zang overneemt. Het Stroomhuis kolkt en danst, zeker bij twee nieuwe nummers die een duidelijke Nirvana-signatuur met zich meedragen. Bassist Corto Blommaert maant het publiek zelfs, met een knipoog, tot rust: “Onze ouders staan ook in de zaal, pas een beetje op!"

De setlist van vanavond bestaat uit een gevarieerde mix van gloednieuw materiaal, muziek afkomstig van de Power Ranger-EP en het titelloze debuut uit 2013. Uiteraard worden de heftigere oudere nummers als ‘Gimme Some’ , ‘Peter Jr.’ en ‘Bloodsucker’ zeer enthousiast ontvangen. Opvallender is dat ook ‘Nowhere Bound’ en ‘Power Ranger’, beiden van de nieuwe EP, al door velen worden meegezongen. Het laatstgenoemde nummer dingt zeker mee naar de titel ‘meest beklijvende song van de avond’, al gaat de eer op het nippertje naar ‘Heaven’. Dit nummer, live niet vaak te horen, vloeit voort uit een langgerekte versie van ‘Party Crasher’ en zorgt voor een stemmig, bezwerend besluit van de reguliere set. De laatste regel wordt eindeloos herhaald, als een muzikale hypnose. Vanzelfsprekend geen nummer of muzikale toon om een toch vrij feestelijke avond mee te besluiten. Daarom gaan in de toegift de remmen nog maar eens volledig los bij ‘Time’s A Headache’, ‘Seasons’, en het korte maar o zo krachtige ‘Wannabe’.

Mozes and the Firstborn zorgde vanavond voor een avond vol gelukkige gezichten. Niet alleen in de zaal was men blij met de terugkeer van de band, ook op het podium straalde het plezier er weer vanaf. De Power Ranger-EP – die nog niet op vinyl maar wel in boekvorm met teksten, foto’s en downloadcode verkrijgbaar was – en de nieuwe nummers die live werden gespeeld zorgen in ieder geval voor hooggespannen verwachtingen rondom het tweede album van de band, dat na de zomer moet uitkomen. 

Gezien: Canshaker Pi en Mozes and the Firstborn, op 10 maart 2016, in het Stroomhuis.