Oude Rechtbank nieuwe culturele hotspot van Eindhoven

3 februari grote opening met onder andere Mozes and the Firstborn

Tekst: Patric Muris ,

Het gebeurt allemaal nog redelijk in het geheim, maar het zal stilte voor de storm zijn. Natuurlijk, de website (niet in alle browsers, maar toch) en het Facebook-profiel zijn al redelijk up-to-date, maar hoe de Oude Rechtbank nu huisvest en hoe ver de ambitieuze plannen reiken zal nog moeten blijken. Duidelijk is wel dat de Oude Rechtbank gaat voor een cultureel totaalconcept, gericht op de dertigplussers, ontstaan vanuit een maatschappijkritische visie, gepaard met enorme ondernemingsdrift en behoefte aan vernieuwing. En verbetering, voornamelijk in het culturele aanbod.

De hipsters, bezig aan hun laatste tienerjaren of net begonnen aan het tweede decennium van hun leven, zijn dus niet langer meer de doelgroep. Dat was het lange tijd wel toen enkele jaren geleden alle hippe electro-feestjes van het land in De Rechter, zoals de Oude Rechtbank voorheen heette, werden gehouden. De feestjes van Sneakerz waren steevast uitverkocht. Maar met het afnemen van de populariteit van de electro-stroming en de vele partyconcepten die er waren, is ook het publiek in aantal afgenomen. De Rechter ging dicht en zal nu de deuren openen voor een veel breder publiek, onder een andere naam.

De visie van de Oude Rechtbank verwoordt het als volgt: “Links of rechts politiek georiënteerd, muzikaal of via het gesproken woord, poëtisch, literair, kunst of via cabaret: de Oude Rechtbank is vanuit deze basis het platform, het podium voor alle mensen van Eindhoven en omgeving. Tegenstelling is daarbij een hoog goed. Werk, (klein) kunst/cultuur en horeca (drank en eten) lopen naadloos in elkaar over.”

Het is een alinea genomen uit het businessplan van de organisatie daarachter. Die bestaat uit vele takken, waarbij ieder zich richt op zijn specialiteiten. De Oude Rechtbank wil drie werelden bij elkaar laten komen: horeca, cultuur en werk. De missie, overgenomen uit hetzelfde businessplan, stelt het als volgt: “De Oude Rechtbank is er om de 30+ doelgroep binnen haar muren te verwelkomen. We willen programma’s die uitdagen op het gebied van werk, cultuur en horeca zonder daarbij stelling te nemen. Alles gericht op een lach, een mooie gedachte en in elk geval een mooie herinnering. Contrast en (gast)vrijheid staan centraal. Iedereen is welkom maar we richten ons op 30+ onder het motto: ‘Vier het leven; vertel, eet, drink, ontdek & geniet’.” 

Kijkend naar het programma van de komende weken vertaalt zich dat in een opening op 3 februari met de Eindhovense garagerock-band (en hoogvlieger) Mozes and the Firstborn, een boekpresentatie van Kees van Houten op 16 februari, de band The Hoodoo Monks op 17 februari, Eindhoven battles poetry op 24 februari en een comedy-avond op 26 februari. Er zijn ook nog ambities voor het organiseren van festivals, maar daar is nog geen aankondiging van gedaan.

De Oude Rechtbank over het cultuuraanbod op haar website: “Het cultuuraanbod zal breed georiënteerd zijn. Van muziekfestivals naar comedyfestivals, van debatbijeenkomsten naar politieke manifestaties, van zakelijke congressen voor MKB en ZZP naar innovatieve initiatieven. Stratumseind en de Kerkstraat moeten in een gezellige en veilige omgeving een breed publiek gaan trekken en niet alleen nog maar de feestcultuur willen nastreven. Feest is daarbij wel onderdeel van het totaal. Alles echter vanuit een veel betere balans georganiseerd dan momenteel het geval is.” 

De kritische noot op Stratumseind is veelvuldig terug te lezen op de site van de Oude Rechtbank. Maar wel met een betreurende klank, want zoals wordt gesteld: “Alle Eindhovenaren zijn opgegroeid met Stratumseind. Stratumeind is er voor de 16-25-jarigen die willen stappen in rumoerige, naar bier stinkende feestkroegen. Er is overlast van drugs en drank en het is er niet veilig. Een doorn in het oog van de gemeente, de politie, de brouwerijen en nog belangrijker: een groot gedeelte van de bevolking.”

De Oude Rechtbank wil tegenwicht bieden en zal dat volgens plan in een tijdsbestek van twee jaar als volgt doen:

• het organiseren van 3 evenementen op het Stratumeind/Kerkstraat per jaar voor meer dan 1000 mensen per evenement
• het organiseren van 5 evenementen per jaar van 500-1000 personen met een aangesloten groep ondernemers die dezelfde visie nastreven
• het organiseren van 4 kleinschalige evenementen per maand in de Oude Rechtbank
• het organiseren van twee internationale evenementen voor expats per maand 0-500 personen
• binnenhalen van de wekelijkse markt naar het Stratumseind
• mediapartners verzamelen om evenementen snel en efficiënt bekend te maken met een bereik van 75% van de Eindhovense populatie en omgeving
• samenwerkingsverbanden creëren met Polyground, politie, media  en gemeente

De Oude Rechtbank opent aanstaande zondag haar deuren, enkel voor genodigden. Daarna is het gebouw 365 dagen per jaar geopend van 08.00 uur tot 02.00 uur. Kijk op de website voor aankomende events, het volledige businessplan en meer informatie over de Oude Rechtbank.