De Pater sluit na bijna 30 jaar

“Ain’t no sunshine when he’s gone”

Jorgen van de Burgt ,

Op 1 mei werd de Haagse popscene opgeschrikt door een post van Allard Halberstadt. De eigenaar van een van de bekendste muziekcafés van Den Haag, De Pater, vroeg op Facebook om potentiële kopers voor zijn levenswerk. Om gezondheidsredenen zag hij zich genoodzaakt om er na bijna 30 jaar trouwe dienst mee te stoppen. Juni is de laatste maand waarop we ons kunnen verheugen op speciaalbieren en live muziek in dit sfeervolle café aan het Achterom. Allard werkt nog wel verder in zijn andere zaak, een bloemenzaak.

Onder Haagse muziekliefhebbers zijn de namen van zowel Allard Halberstadt en zijn café De Pater speciaal. De Pater is al 27 jaar een instituut waar mening Haags bandje in zijn beginperiode heeft opgetreden. Zo zong Anouk hier als achtergrondzangeres toen ze nog onbekend was, meer dan 20 jaar geleden. Alle stijlen waren welkom. Blues, jazz, rock, reggae, funk, singer-songwriters, en zelfs één keer house. “Dat was echt teringherrie, alleen maar diepe bas. Ik was echt helemaal kapot die avond” vertelt Allard.
 
In al die jaren is er veel gebeurd, en Allard zelf is er ook niet zonder kleerscheuren van af gekomen. Veertig jaar lang was hij staand aan het werk. Nadat zijn knieën daardoor jaren geleden al bezweken, ging hij toch gewoon door met werken. Uit liefde voor zijn vak. Een maand geleden kreeg hij opeens buikpijn die almaar erger werd. Het bleek een galblaasontsteking. Voor Allard was het ook het moment om een punt achter zijn loopbaan als uitbater van De Pater te zetten.
 
Twee jaar terug werd een film gemaakt over het 25-jarig bestaan: “Zakelijk is het een ramp, deze zaak” sprak Allard toen al half-profetisch in die film. “Maar stoppen met werken is heel ongezond, dat moet je nooit doen. Ik ga door met die zaak tot ze me weg komen dragen.” Helaas is het nu zo ver gekomen. “Het leven is knokken, je moet door blijven vechten. En vooral vrolijk blijven.” Ook zijn vrienden en vaste gasten spreken lovende woorden: “Allard zonder De Pater is niet voor te stellen. Het is een pure idealist, hij werkt heel hard en verdient maar weinig. Het is zijn droom en je moet mensen hun dromen niet afpakken.”
 
De naam van het café werd zo gekozen omdat het lekker kort was en door de link met bier. Behalve goede muziek krijg je bij De Pater namelijk ook heerlijke pilseners en andersoortige bieren voorgeschoteld. Klein probleem, al snel blijken er nogal wat cafés in de regio met een bijna identieke naam: Het Paard, De Paap, De Paas. Toch weet De Pater zich te onderscheiden, onder meer door zich als kweekvijver voor aanstormend talent te ontpoppen. En nu is het uitgegroeid tot de huiskamer voor de muzikantenscene van Den Haag.
 
Allard gaat met een welverdiend pensioen. Onderhandelingen voor een mogelijke doorstart zijn nog druk gaande. Juni is tot nader bericht de laatste maand dat er in de kroeg aan het Achterom van live muziek en bier genoten kan worden. Namens alle muzikanten die Allard en De Pater een warm hart toedragen, hopen we dat die laatste maand een passend einde vormt. Zelf geeft hij in ieder geval geen afscheidsfeest. “Ik heb al genoeg feesten gegeven, elke dag was een feest. Bovendien, ik organiseer toch ook niet mijn eigen begrafenis? Ja, ik vind het doodzonde, maar het kan nu eenmaal niet anders.”