April was onaangenaam koud, maar gelukkig zijn er genoeg nieuwe Haagse releases om je warm te houden. Er is weer wat voor iedere muziekliefhebber. Zo hebben we een release die goed valt bij flamingofans, eentje voor iedereen die opgegroeid is met 'Melk' en een oudgediende laat weer van zich horen.

Bottled Waves

The Flood

Met ‘The Flood’ heeft het relatief nieuwe bandje Bottled Waves haar eerste volwaardige single uitgebracht. De band kwam vorig jaar al met drie nummers, verzameld in een EP, maar in vergelijking met dit nieuwe nummer kunnen we die gerust als een verzameling van demo’s beschouwen. In zo’n beetje elk opzicht (songwriting, spel, zang, productie en mix) klinkt ‘The Flood’ als een vooruitgang. Wat dat uiteindelijk oplevert? Stevige, maar melodieuze en dromerige indierock die heel organisch van zacht naar hard gaat, en weer terug. De basis van het nummer is een mooi gitaarmelodietje dat vervolgens slim in de uitbarstingen van het refrein verwerkt wordt. Hoewel de falsetto vocalen tijdens de bridge nog wat onwennig overkomen, eindigt ‘The Flood’ met een zeer solide climax. Helemaal eigen is de sound van Bottled Waves nog niet, maar we wachten de ontwikkeling van dit viertal met interesse af.

Luister 'The Flood' hier.

Unstable Rosie

Running

De poprockers van Unstable Rosie brengen met ‘Running’ hun meest energieke en uptempo single tot nu toe uit. Thematisch gezien blijkt de band volop in een quarterlife-crisis te zitten. Het nummer beschrijft hoe het leven tegen alle hoop en verwachtingen in maar niet duidelijker of makkelijker lijkt te worden, terwijl de tijd hard blijft doortikken. Het beste wat we dan maar kunnen doen is meerennen met de tijd en het leven, en hopen dat alles uiteindelijk op z’n plek valt. Een ongecompliceerd verhaal van een band die ongecompliceerde muziek maakt.

Luister 'Running' hier

Gruppo Sportivo

Back to Nature

Hoeveel bands in Den Haag kunnen doodleuk aankondigen dat er een nieuw mini-album op de plank ligt, terwijl de oprichting van de act dateert uit 1976? Op Back To Nature keert Gruppo Sportivo terug naar hun roots. Dat is het thema dat de zes songs verbindt. Zo is de allereerste single ‘Out There In The Jungle’ opnieuw opgenomen met een bijdrage van rapper Master Surreal en gaat ‘Strange Brew’ over de begindagen van de radio. ‘P.S. I Love You’ heeft een jaren '60 vibe en met ‘Rock City’ eert de band Den Haag. Nou, hoe klinkt het dan? Nou, gek genoeg zowel als 2024 als 1976.

Luister hier naar Back to Nature.

Daytime Lingerie

Best I've Seen Live

De mannen van Daytime Lingerie nemen ons verder mee op hun reis boordevol romantische poppunk met hun nieuwste single ‘Best I’ve Seen Live’. In het nummer fantaseert de band over hoe het zou zijn om bij een optreden van een van je favoriete bands het meisje van je dromen te ontmoeten. Zoals we gewend zijn van Daytime Lingerie zijn de riffs strak en de drums knallend. De vocalen zijn net wat minder pakkend en melodieus dan op de vorige single, 'Dead Giveaway', maar na een paar keer luisteren blijft ook ‘Best I’ve Seen Live’ zeker wel hangen. Als we de Instagram van de mannen overigens mogen geloven, is dit nummer pas het eerste van de twaalf (!) die we in de nabije toekomst van dit stel hopeloze romantici mogen verwachten.

Luister 'Best I've Seen Livehier.

MOVNT OLYMPVS

(JUST BY THINKING)

'Ik kan rappen met gevoel, er ligt een vloerkleedje'. Eigenlijk maakt het niet veel uit wat de heren in MOVNT OLYMPVS rappen, het klinkt gewoon godverdomme lekker. Vuist in de lucht, volume harder en luisteren maar. '(JUST BY THINKING)' bewijst dat de mannen alleen een verse beat nodig hebben en iemand die op de spatiebalk drukt. Zolang Ome Guus, Ill Material, Cobra en Jojo Wavy elkaar om de zoveel rijms afwisselen komt het wel goed. Heel goed zelfs. Mocht je ook maar een klein beetje wat hebben met een jaren '90 hiphopgeluid, dan is dit een dikke vette aanrader.

Luister '(JUST BY THINKING)' hier.

Fenster

Niets meer om te vluchten

'Niets meer om voor te vluchten'. De tweede single van Fenster, waar we ongegeneerd gewoon de bijsluiter van Fenster zelf gebruiken om het te omschrijven: "Ken jij dat gevoel dat je wel eens helemaal opnieuw zou willen beginnen? Dat je even alles achter je wil laten? Een lege agenda en alles opnieuw uitvinden. Die jongen, die even helemaal opnieuw wilde beginnen, was Fenster. Zijn oplossing: op avontuur naar Amerika! Maar daar zat hij dan. In plaats van de opluchting voelde hij nog precies dezelfde onrust die hem daar had gebracht."

Wederom weet Fenster ons al te boeien voordat we ook maar een seconde muziek hebben gehoord. Het is een genre (Nederlandstalige pop) die we bij de redactie maar weinig een plek geven op onze website, maar alles hieraan klopt. De vocalen, de boodschap en de productie.

Luister 'Niets meer om te vluchtenhier.

Thor Kissing (ft. LE MOTAT)

Melk

Voor de vorm is LE MOTAT op 'Melk' even le mOETat. Je raadt het al, Thor Kissing is at it again. Dit keer een hyperactieve song die draait om de albekende slogan 'melk is goed voor elk'. De witte motor draait letterlijk overuren en Thor weet binnen een minuut een gehele song door je oren te blazen. Het lijkt enkel bedoeld om de grap "melk, de witte motat" te maken. Eerlijk is eerlijk, wij vinden het geslaagd en kijken alweer uit naar de volgende release van Thor Kissing.

Luister ‘Melk’ hier.

Skofniks

Omgekeerd

Skofniks heeft de smaak te pakken. Voor de derde maand op rij droppen de twee een lekkere track. Op 'Omgekeerd' beginnen we een formule te herkennen die ons goed bevalt. Een smaakvolle beat, goede flows en een hoog repeat-gehalte. Ja, dit is er zeker eentje die je een paar keer moet draaien voordat je beseft dat 'ie echt lekker is.

Luister 'Omgekeerd' hier.

Mye_Taai vs. Cargo Cult

Casio Accurate

Het Haagse duo Mye_Taai en het Brits-Amsterdamse Cargo Cult weten elkaar goed te vinden op hun gezamenlijke single ‘Casio Accurate’. Op dit scherpzinnige nummer, muzikaal gezien een prettige mix van electro en postpunk, hebben de twee artiesten het gemunt op consumentisme. In plaats van geobsedeerd te zijn door het hebben van de mooiste, nieuwste en duurste spullen, zouden we producten moeten kopen die daadwerkelijk goed werken. Er is namelijk geen horloge dat je de tijd beter gaat vertellen (en langer meegaat) dan een Casio. Geef je geld slim uit, is de heldere boodschap. Gezien de rake teksten, en de effectieve toevoeging van rauwe gitaren en drums op een simpele electrobeat, kunnen we ‘Casio Accurate’ met gemak een succesvolle samenwerking noemen.

Luister hier naar 'Casio Accurate'.

 

 

DUNN

The Loom

Timothy Dunn, vooral bekend als bassist van The Great Communicators, is terug van weggeweest met het naar hem zelf vernoemde project Dunn. De muziek van dit project kan volgens Dunn zelf het best worden omschreven als progpop, een beschrijving waar wij ons na het luisteren van ‘The Loom’ wel in kunnen vinden. Het nummer is namelijk toegankelijk, maar zit vol met interessante elementen. Spannende synths worden gecombineerd met trage, slepende drums en een gitaarmelodie die mooi door een andere, zwaardere gitaarpartij heen loopt. In het refrein komt alles vervolgens fijn samen, met als hoogtepunt een fraaie, subtiele vocale harmonie.

Luister hier naar 'The Loom'.

Danimal

Freedom

Danny Zuiderwijk, ook wel bekend als Danimal heeft van het Bevrijdingsfestival Den Haag de opdracht gekregen om samen met de Amerikaanse vocalist Ian Biggs een officieel anthem rondom 5 mei en jazeker, dat heeft met het thema vrijheid te maken. Zowel de tracktitel, “Freedom”, als de uitwerking is een standaard dancepop nummer, dat vooral gemaakt lijkt te zijn voor de radio. Een stuwende vierkwartsmaat en emotieve vocalen dringen aan op een drop. En dan, precies waar je hem verwacht komt de melodie. Feest! 

Luister 'Freedom' hier.

Roni Dot

Flamingo Pink

Op internationale flamingodag kwam het tweede album van de excentrieke Roni Dot uit, een project dat een lange aanloop heeft gehad. Het album is Flamingo Pink gedoopt en is een langspeler die schittert in diversiteit. Van de swingende titeltrack tot het verhalende en alternatievere 'Pandora', Roni weet stijlen, tempo en thema's goed af te wisselen met synths als gemene deler en vintage touch. Het resultaat is een tien tracks tellende theatrale plaat die door en door pop ademt, maar zeker niet verveelt.

Luister Flamingo Pink hier en lees het korte interview hier.

Kate Oram

CHUG IT BACK

Het handelsmerk van Kate Oram is lofi. We horen op 'CHUG IT BACK' alleen een drumcomputer, een sample, wat vocalen en een grommende gitaar. De praatzang van Kate heeft zo'n lekker Brits accent dat je gelijk moeten denken aan post-punk duo Sleaford Mods. De drumcomputer en een gruizige gitaar houdt het geheel in gareel. Het refrein is herkenbaar, maar zou zomaar op een plaat van eerder genoemde kunnen staan. Kortom, een lekker tussendoortje.

Luister 'CHUG IT BACK' hier.

Teddy Mac

Twice

Singer-songwriter Teddy Macrander, brengt met 'Twice' haar eerste single uit onder nieuwe artiestennaam Teddy Mac. Teddy's werk is perfect voor liefhebbers van zacht gitaarspel, contemplerende teksten en indie-folk. Met haar heldere zangstem herinnert ze de luisteraar eraan in het moment te leven; want zij die zich teveel zorgen maken over de toekomst, beleven die toekomst in hun hoofd tweemaal. Het nummer is een voorproefje op de EP die in juni verschijnt.

Luister ‘Twice’ hier en de update van 3voor12 Leiden hier.

The Bohemes

Electric City

The Bohemes is weer helemaal terug. Ergens vorig jaar besloten de heren aan wat demo's te sleutelen om de nieuwe aanwinsten in de vorm van de nieuwe gitarist Kevin en bassist Redmar vast te leggen. 'Electric City' is het eerste wapenfeit van een aankomende EP. Op de track is het vooral opvallend hoe dynamisch het geheel is, waardoor je gedurende vijf minuten steeds weer een ander aspect van de band hoort. Overigens is het wel te horen dat het werk bedoeld is voor een livesetting, dus we zijn erg benieuwd hoe 'Electric City' op het podium uit de verf komt. 

Luister 'Electric City' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.