Met ‘Queensbridge to the Hague City’ heeft MistaSweet een bijzondere internationale samenwerking op zak. Op twee december vindt er een bijzondere releaseparty plaats in het Haags HipHop Centrum met gasten uit Queensbridge. Dat is bijzonder, want degene die bijgedragen hebben aan het project zijn nauw verbonden met hiphophistorie. Wij spraken met MistaSweet over het album en hoe zijn voorliefde voor boombap hiphopbeats het vuur aanwakkerde.

Het is zo’n 5.829 km, de afstand tussen de beruchte wijk in Queens, New York City en Den Haag. Vergeet het maar als je die afstand wilt lopen, fietsen of zelfs met de auto. Voordat je jezelf afvraagt waarom de een plek waar pakweg 7000 mensen wonen zo bekend voorkomt? Nou, noem een Nas, Marley Marl of Mobb Deep. Precies, die komen daar vandaan. En het is niet verwonderlijk dat als je de lijnen tussen de rappers die later genoemd gaan worden gaat verbinden kom je al snel bij dezelfde groepen uit. Daar gaan we in dit artikel bewust niet dieper op in, maar had makkelijk gekund als we 3voor12 Queensbridge hadden geheten. Het lijdend voorwerp van dit artikel is toch echt het album van MistaSweet.

Waar is het allemaal begonnen?

Tragedy Khadafi is echt één van mijn favoriete rappers. Voor mijn gevoel maak ik beats in zijn stijl, dus heb ik hem benaderd via Instagram en dat was raak.” Het maken van de eerste track ging zo lekker dat de twee erover eens waren dat het zonde zou zijn om het daarbij te laten. ”Zo is het balletje begin 2022 gaan rollen. Toen we een stuk of 6 à 7 tracks af hadden verwaterde het contact. Per toeval had ik voor I Love HipHop festival in 2022 Cormega overgevlogen, ook uit Queensbridge, en die kwam samen met Jarock.” Toen dit project ter sprake kwam wilde ze beide helpen om het project weer een boost te geven. Dankzij hun input werd het uiteindelijk een volwaardig album met maar liefst achttien tracks erop.

Onder andere Blaq Poet (Screwball), Tragedy Khadafi, Big Noyd (geaffilieerd met Mobb Deep), Capone (Capone-N-Noreaga), Nature, Craig G, Godfather Pt III (Infamous Mobb) en Piif Jones en zijn op de plaat te horen. Voor Nederlandse begrippen is het uniek dat deze gasten samen op een Nederlands album te horen zijn. Een aantal doen überhaupt niet veel samenwerkingen (meer). Datzelfde geldt voor het release event dat eraan zit te komen, aangezien er vijf gasten uit Queensbridge aanwezig zullen zijn in het Haags Hiphop Centrum. “PopRadar heeft me gesteund bij het maken van deze plaat en de Amerikaanse ambassade bij het release event. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om het onafhankelijk uit te brengen en niet bij een label.”

Vervolgens klinkt er vooral enthousiasme in de stem van MistaSweet als hij zegt: “Ik wil dat mensen het gaan horen.” Zijn plan is niet om de plaat zomaar op streamingdiensten te slingeren en weer door te gaan, maar groots te vieren met een releaseparty en het album te laten drukken op vinyl en CD. “Als DJ draai ik exclusief op platen, dus vinyl moest wel.” Daarna vervolgt de Haagse beatbakker zijn verhaal: “Hiermee wil ik Den Haag laten zien aan de wereld. Zodat ze het bijvoorbeeld in Queensbridge niet over Amsterdam hebben, maar over The Hague City.”

Donkere steegjes sound

‘Queensbridge to the Hague City’ is een compilatiealbum waarop de rauwe beats van MistaSweet samensmelten met de keiharde dagelijkse realiteit die de rappers uit Queensbridge vertellen met verses. Realistische teksten met een dreigende en vlijmscherpe rand, met beats knallend genoeg om er ook gewoon op te kunnen chillen. “Die boombap sound met een donkere, dreigende, grimey sound hoor je bijna in al mijn beats. Iets waar ze in Queensbridge wel bekend mee zijn.” Daardoor krijgen sommige bij het beluisteren ervan een gevoel alsof ze terug in de tijd gaan.

Je hoort doorgaans wat MistaSweet de “donkere steegjes sound” noemt. “In de raps hoor je een bepaalde urgentie, waar ze vandaan komen en hun verhaal is daarbij leidend. Het gaat niet zozeer om welke mooie kleren ze aan hebben en hoe leuk het in de buurt is.”

In de Verenigde Staten hebben ze geen ‘hiphop centrum,’ je zou bijna vergeten dat het Haags HipHop Centrum niet een vanzelfsprekende faciliteit is die overal in een net andere vormt bestaat. “Vorig jaar waren Cormega en Jarock er, en bij het tonen van het Haags HipHop Centrum zeiden ze: ‘Dit hebben we in Queensbridge nodig’. Dat voelde echt als een goedkeuring voor wat ik doe, vanuit het zogezegde ‘Mekka’ van de Amerikaanse Hiphop.”

Dat voelde echt als een goedkeuring voor wat ik doe, vanuit het zogezegde ‘Mekka’ van de Amerikaanse Hiphop.

MistaSweet

Wat gaat er in het Haags HipHop Centrum gebeuren?

“Voor mij is de sfeer belangrijk, er wordt een intieme setting gecreëerd doordat we een soort live vragensessie gaan doen.” Op die manier slaat MistaSweet vrij letterlijk een brug tussen Den Haag en Queensbridge. Met zo’n vragensessie wakker je het verhaal achter de muziek aan. Hoe hebben ze hun leven hebben geleid? “Ik weet van een aantal dat ze in het verleden dingen hebben gedaan die zacht gezegd niet zo netjes zijn, ik zou best willen weten hoe ze op het rechte pad zijn terechtgekomen en zijn begonnen met rappen of wie ze geïnspireerd heeft. Daarnaast is het tof dat dit interactief is en dat mensen direct vragen kunnen stellen. Een normale liveshow kan dat niet bieden.”

“Daarna gaan we het album officieel presenteren en volgen er korte showcases van de aanwezige rappers.” Er is ten slotte ook nog een open mic-sessie zodat die spreekwoordelijke brug een nog betere fundering krijgt. “Misschien springt een van de jongens daar nog wel tussen. Wie weet wat daar gaat gebeuren. En natuurlijk is er ruimte om muziek te laten horen aan de gasten.” Misschien hebben we het volgend jaar wel over ‘From the Hague City to Queensbridge’.

De fysieke plekken voor het release-event zijn al vergeven maar, niet getreurd: je kan het live volgen, zelfs vanuit Queensbridge. Met een livestream die hier te checken is. De livestream start op 2 december rond 20:00. Onder andere Jarock, Big Noyd, Blaq Poet, Capone en Piif Jones zullen aanwezig zijn.