Fritz Kalkbrenner: fraaie melodieën en indringende beats

Gevarieerde show in goed gevuld Paard

Kim Andriessen | Foto’s: Kees van der Niet ,

Het is een even ongrijpbaar als excentriek evenwicht - de balans tussen rauwe emotie en diepgaande dansbaarheid. Fritz Kalkbrenner omschreef in 2010 zijn eigen muziekstijl als een perfecte combinatie hiervan. Recentelijk verscheen zijn nieuwe album ‘Ways Over Water’ en op zaterdag 14 februari liet de Duitse dj in een nagenoeg uitverkocht Paard van Troje horen dat hij deze harmonieuze verbinding de afgelopen vijf jaar tot in de puntjes heeft geperfectioneerd.

De Duitse dj Fritz Kalkenbrenner doet in het kader van de ‘Ways over water tour 2015’ Den Haag aan. In een twee uur durende show neemt Fritz - broer van elektropioneer Paul Kalkbrenner - het publiek mee naar onpeilbare dieptes. Tijdens het voorprogramma is hier nog geen sprake van. De support van Unders is een typische warming-up act. De relatief lange set van een uur is weliswaar dansbaar, maar nogal eendimensionaal en mist de nodige diepgang.
 
Dit verandert rigoureus als Fritz Kalkbrenner op het podium van de grote zaal verschijnt. Nog geen vijf minuten is de uit Berlijn afkomstige dj aan zet, of het meerendeel van de aanwezigen in het Paard is geboeid en volop in beweging. Het wapen van Fritz: zijn verfijnde muziek. Intense, duistere en harde beats worden vergezeld van bijzondere, funky geluidseffecten en melancholische vocalen.
 
Er ontstaat een wonderlijke twist die de volle zaal bij de strot grijpt. In de set die voornamelijk bestaat uit nummers van ‘Ways Over Water’ wordt de harde, minimalistische elektro gecombineerd met zoete melancholie. De diepe, dreunende beats hebben iets onomkeerbaars, bijna onheilspellends terwijl de zoete melodieën en vocalen iets van troots en hoop uitstralen. En dit alles giet Kalkbrenner over in een prettig dansbaar sausje dat uiteindelijk het voltallige Paard in beweging krijgt. Moeiteloos weet Kalkbrenner te spelen met een variété aan accenten. Zo blijft de twee uur durende set spannend en barst het van de diversiteit.
 
Aanstekelijk is ook het enthousiasme van Fritz Kalkbrenner. Fanatiek bewegend achter zijn draaitafel  zweept hij een enkele keer het publiek als een ware charmeur op, maar voornamelijk is hij geconcentreed en toegewijd bezig met het perfectioneren van zijn set. Vooral tijdens de langere passages lijkt hij als gehypnotiseerd aan het werk te zijn, zonder hierbij de connectie met het publiek uit het oog te verliezen. En juist daar zit de voornaamste kracht van het concert.
 

Fritz Kalkbrenner lijkt intuïtief aan te voelen wanneer hij welke accenten moet leggen om zijn publiek in extase te brengen. Steeds speelt hij hierbij met het evenwicht tussen de emotie en de dansbaarheid. Alsof de voelsprieten van Kalkbrenner tot ver in de volle zaal reiken houdt hij een sterke verwevenheid met de dansende menigte, zonder dat hij veel tot het publiek spreekt. Kalkbrenner krijgt, zoals het een vakkundig muzikant behoort, zijn publiek met een strakke, intense, dansbare set in verroering. Het is dance met inhoud en betekenis, bestaande uit diepere lagen die tot in de laatste tonen blijven intrigeren.