Dit jaar geen nieuwe editie Plein Open

Haags popfestival vindt wegens bouwwerkzaamheden niet plaats in 2014

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Wegens geplande bouwwerkzaamheden op en rondom het Spuiplein, waar het festival al jaren georganiseerd wordt, vindt het Haagse popfestival Plein Open dit jaar niet plaats. Deze werkzaamheden staan gepland vanaf deze maand en het is organisator Haags Pop Centrum (HPC) niet gelukt om een andere geschikte locatie te vinden voor het festival. Plein Open zou in 2014 voor de 20e keer georganiseerd worden.

Het festival Plein Open vond in 1995 voor het eerst plaats als samenvoeging van festivals Pleinpop en Open Dak Festival. Al vanaf de eerste editie is het presenteren van nieuw, opkomend Haags poptalent een van de voornaamste doelen van het festival. Veel later doorgebroken Haagse acts doen hun eerste festivalervaring op tijdens Plein Open, zoals Burma Shave, Dyzack, Hallo Venray, Bombay Show Pig, Splendid, Kern Koppen, FilosofischeStilte, The Deaf, GΔRTMΔLEN, De Kraaien, Ed Struijlaart, Legowelt, Monomyth en Mala Vita. Vorig jaar nog deed de Haagse band Taymir haar allereerste festivalshow tijdens Plein Open. Dit jaar staat de band op de allergrootste festivals van Nederland waaronder Zwarte Cross en Pinkpop.
 
HPC-directeur Rob Vondracek kijkt tevreden terug op negentien mooie edities van het festival: “Het allereerste festival optreden van Dyzack in 1995 en een bomvol Spuiplein met Burma Shave in 1996 waren echte Haagse hoogtepunten voor mij, toen ik het festival zelf organiseerde. Daarnaast was het optreden van Pete Philly & Perquisite in 2009 op een afgeladen Spuiplein onvergetelijk.“ Organisator Gideon Rozendaal kijkt met grote trots terug op een zeer geslaagde voorlopig laatste editie: “Het is mooi om te zien hoe groot het aanbod van nieuw Haags talent elk jaar weer is, zo ook vorig jaar toen we het eerste festival waren dat Taymir en Friends of the Family had staan. Wat Plein Open ook bijzonder maakte is de aandacht voor de Haagse undergroundscene met het podium op de Turfmarkt.” Of Plein Open in 2015 terug zal keren op de Haagse festivalkalender is nog niet bekend.
 
De functie van Plein Open als talentontdekker gaat echter niet helemaal verloren nu het festival dit jaar niet doorgaat. Het Haags Pop Centrum is namelijk een samenwerking aangegaan met de PopHotSpot waar eind mei een nieuw festival zal plaatsvinden waar het HPC het Haagse programma zal verzorgen. Meer informatie over dit festival wordt binnenkort door de PopHotSpot bekend gemaakt.