Venus Flytrap stopt er na 14 jaar mee

“Het is eigenlijk een klassiek verhaal”

Remco van der Ham ,

Met meer dan 14 jaar op de teller is Venus Flytrap één van de langstlopende Haagse bands. De band heeft nu besloten ermee te stoppen, waarmee één van de meest bijzondere bands uit de Haagse regio verloren gaat. 3VOOR12 Den Haag sprak met drummer Bob Koning over het besluit.

“Het is eigenlijk een klassiek verhaal”

Met meer dan 14 jaar op de teller is Venus Flytrap één van de langstlopende Haagse bands. De band heeft nu besloten ermee te stoppen, waarmee één van de meest bijzondere bands uit de Haagse regio verloren gaat. 3VOOR12 Den Haag sprak met drummer Bob Koning over het besluit.

In januari 1996 werd de Haagse band Venus Flytrap opgericht door Marc Mosmans (zang/gitaar), Thomas van Buuren (bas) en Bob Koning (drums). Later voegde ook gitarist Gijsbert Diteweg zich bij de band. In 2004 neemt Bart Schotman de plek van Diteweg in en in 2007 voegt toetsenist Pieter ‘Pike’ van Kemenade zich bij de formatie. In totaal bracht de band drie albums uit: ‘This Is Your Exit Plan’ (2000), ‘Hoovering’ (2003) en ‘Come With Us’ (2007). Venus Flytrap speelde twee maal op SXSW, in 2004 en 2010, en tourde viermaal door Amerika en Canada.

Eind vorig jaar ging er al even het gerucht rond dat Venus Flytrap uit elkaar was. Dit bleek echter niet meer dan een gerucht te zijn. Bob: “We begrepen totaal niet waar dat vandaan kwam. Het was toen wel een tijdje stil rondom de band, maar we waren bezig met nieuw materiaal. We hebben ook nog drie nummers opgenomen in de studio van Henk Koorn, welke binnenkort nog op MySpace zullen verschijnen. Dat waren de laatste stuiptrekkingen van Venus Flytrap. Overigens heeft het eerdere gerucht niets te maken met het besluit om nu te stoppen met de band. Tot na Amerika hadden we gewoon de intentie om verder te gaan.”

Waar het besluit wel mee te maken heeft, is het gebrek aan inspiratie binnen de band. “We hadden flink toegeleefd naar onze tour door Amerika afgelopen maart, veel gerepeteerd en geregeld, maar terug in Nederland hadden we zoiets van ‘wat nu?’. Er kwam al een tijdje niets nieuws meer uit. Behalve de inspiratie, was er ook nog maar weinig motivatie en inzet binnen de band. “In het verleden hebben verschillende mensen de kar getrokken, en dat moet wel iemand blijven doen. Dat deed nu eigenlijk niemand meer.  Toen we daar met elkaar over gingen praten, bleken we niet meer tevreden met hoe het ging.” Het hoge woord is eruit, Venus Flytrap houdt ermee op. “We zijn goede vrienden en gestopt voordat we elkaar verwijten gingen maken. Het is eigenlijk een klassiek verhaal; geen inspiratie en motivatie meer op muzikaal gebied. Het was dus een unaniem besluit. Als band zijn we wel altijd heel erg sterk geweest.”

Een afscheidsoptreden komt er waarschijnlijk niet. “We hebben het daar niet echt over gehad, maar ik zie het eigenlijk niet gebeuren. Er komt dus geen officieel afscheid.” Gitarist Bart zal zich vanaf nu volledig gaan richten op zijn band Lucid. Wat de rest van de bandleden gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. “Ik wil zelf graag muziek blijven maken. Misschien ga ik wel op zoek naar een andere band.”

De drie albums van Venus Flytrap zijn te beluisteren in de Haagse YouBox.