Festivalseizoen? Festivalseizoen? Het hele jaar is festivalseizoen! Het is nog altijd de meest dominante manier waarop we met zijn allen muziek tot ons nemen. Dit zijn volgens ons de vijftig belangrijkste popfestivals van Nederland, waaronder de elf absolute kroonjuwelen.

Grasnapolsky

Radio Kootwijk, 10-12 februari
Wat: Lieflijk en knus festival op een majestueuze locatie met een neusje voor Nederlands talent. Naast muziek ook altijd plek voor kunst.
Wie: O.a. Andy Shauf, Klangstof, Jo Goes Hunting, De Likt, Mario Batkovic.

Catch

Utrecht, 24 maart
Wat: Het kleine broertje van PITCH in Tivoli-Vredenburg sloeg een half jaartje over, maar heeft nu weer een prima line-up met veel live dance-acts.
Wie: O.a. Sampha, Mount Kimbie, The Gaslamp Killer, Woody, Antal.

Rewire

Den Haag, 31 maart - 2 april
Wat: Eigenwijs festival dat altijd wel een paar niet-alledaagse acts boekt, met dit jaar als troef een Detroit technoheld vs een afrobeat-legende.
Wie: O.a. Jeff Mills & Tony Allen, Arca & Jesse Kanda, Swans, Jessy Lanza, Pharmakon.

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 17-20 januari
Als je in Groningen de selectie niet haalt, kun je het als aanstormend talent wel vergeten. Dat klinkt hard, maar het komt er in de praktijk wel op neer. Wij merken het hier ook bij de selectie van onze 12 van 3voor12: wie het goed doet in Groningen, krijgt de bal aan het rollen. Daarbij helpt de timing van het festival natuurlijk enorm. Het zijn de eerste weken van het nieuwe jaar, iedereen breekt zijn hoofd over de talenten voor de komende twaalf maanden, en Eurosonic levert ze op een presenteerblaadje. Niet te overschatten. De namen van dit jaar: SMIB, Declan McKenna en Thomas Azier.

Motel Mozaïque

Rotterdam, 7-8 april 
Wat: Een charmant boutiquefestival dat de worstelingen van het Rotterdamse podiumcircuit omzet in een kracht: dynamiek, met bijna elk jaar toffe nieuwe locaties.
Wie: O.a. Devendra Banhart, The Slow Show, Isaiah Rashad, Ryley Walker, Thundercat.

Paaspop

Schijndel, 14-16 april 
Wat: Het grote wandelend buffet der Nederlandse popmuziek, officieuze opener van het buitenseizoen. Al kan dat nog wel eens verdomd koud uitpakken in je tentje.
Wie: O.a. Anouk, Broederliefde, Paul Sinha, SMIB, maar ook Imitallica.

Roadburn

Tilburg, 20-23 april
Wat: Internationaal befaamd fijnproefersfestival voor iedereen die weet dat harde gitaarmuziek razend slim en vernuftig kan zijn. Dit jaar misschien wel de meest cutting edge editie.
Wie: O.a. Bongzilla, Coven, Baroness, Chelsea Wolfe, My Dying Bride.

Kroonjuweel: DGTL

Amsterdam, 15-16 april
Superslim natuurlijk, die claim op het Paasweekend. Ja, het is soms nog koud (vorig jaar!). Maar mensen zijn vrij, hebben zin om te feesten en hunkeren naar het festivalseizoen. Zowel dj’s als publiek schrijven DGTL dus maar al te graag in hun agenda. Het festival bevindt zich op een interessant snijvlak tussen de underground en het grote publiek. Zo’n beetje elke credible dj die flink wat mensen op de been brengt staat er, waaronder Dixon, Maceo Plex en Jamie Jones. Maar ook nieuwe talenten als Trikk, Willow en Oceanic krijgen er een plek. In vijf jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het voorjaar, inmiddels internationaal aan het uitrollen in Barcelona en São Paolo.

Here Comes The Summer

Vlieland, 28-30 april
Wat: Het kleine broertje van Into The Great Wide Open, voor wie geen genoeg van het eiland kan krijgen. Nog iets kleiner en gemoedelijker, en daarmee het ideale familie-uitje in de meivakantie.
Wie: O.a. Fink, Pumarosa, Kim Janssen, Jeangu Macrooy, Tiggs Da Author.

Bevrijdingsfestival

Heel Nederland, 5 mei
Wat: We hebben Parkpop, we hebben Appelpop, maar het gratis festival met de beste balans tussen lokaal talent en grote namen is vaak het Bevrijdingsfestival. Niet te onderschatten voor de ontwikkeling van NL talent.
Wie: TBC, vorig jaar o.a. Kovacs, Nielson en Sunnery James & Ryan Marciano.

Soenda

Utrecht, 20 mei 
Wat: Een van de meest prominente dance-festivals in omgeving Utrecht, met een sterke nadruk op echte, echte techno. Landelijk gezien misschien één van de vele middelgrote events, voor de regio een absoluut baken.
Wie: o.a. Kölsch, Marcel Dettmann, Gui Boratto, Robert Hood, Blawan.

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 3-5 juni
Green Day en Kings Of Leon, dat voelde een beetje als een herhaling van zetten, maar toen kwam de grote aankondiging: na Bruce Springsteen, de Rolling Stones en Paul McCartney voegt Pinkpop dit jaar opnieuw een grootheid uit de popmuziek toe aan zijn palmares: Justin Bieber, geflankeerd door ons eigen tieneridool Martin Garrix. Nou niet meteen beginnen te gillen en krijsen als een hysterische tiener dat dat echt niet kan, want het kan wel degelijk. Pinkpop is het enige festival dat de macht heeft de allergrootste popsterren van toen en nu te halen. En laten we wel wezen, nadat Major Lazer, Years & Years, Kygo en Katy Perry er op andere tijdslots al speelden, is het niet gek dat nu een keer een pop-act op het allerhoogste podium mag staan.

22fest

Amsterdam, 20 mei
Wat: Spin-off van muziekdienst 22tracks, als festival een line-up vol ontdekkingen op het snijvlak van pop, dance en urban. Nu op een nieuwe locatie en een nieuwe tijd.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar acts als Honne, Kyle Hall, Kornel Kovacs, Jarreau Vandal en Stuff.

Dauwpop

Hellendoorn, 25 mei
Wat: Een breed en gemoedelijk festival in het Oosten van het land, waar je naast grote Nederlandse namen ook altijd wat indie-verrassingen tegenkomt. Hemelvaart-traditie.
Wie: o.a. Doe Maar, Bazart, Spinvis, Sevn Alias en Monster Magnet.

Eindhoven Psych Lab

Eindhoven, 26 mei
Wat: Rafelige psychedelische popmuziek in strakke Eindhovense popzaal Effenaar. De eerste namen beloven een ruk richting obscuriteit, maar wie weet welke acts nog komen die de grote zaal kunnen vullen?
Wie: O.a. Follakzoid, TRAAMS, RMFTM, The Lucid Dream, Altin Gun.

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 16-18 juni 
Twee namen en de race was gelopen. Met de bekendmaking van Radiohead en Arcade Fire maakte Best Kept Secret zo’n indruk dat dit niet anders dan de beste editie van het jonge festival kan worden. Afgelopen week kwamen daar nog eens zestig stuks bij, met Run The Jewels als opvallende derde headliner, en verder o.a. Strand Of Oaks, James Blake en King Gizzard & The Lizard Wizard. Daarmee bevestigt BKS zijn status als toonaangevend indiefestival met muzikale diepgang.

Lente Kabinet

Amsterdam, 27 mei
Wat: Voorloper van het beroemde Dekmantel festival. Net wat kleiner qua namen en daardoor een van de kwalitatieve geheimen van het festivaljaar.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. I-F, Shanti Celeste, Hunee, Ben UFO en John Talabot.

The Crave

Den Haag, 3 juni 
Wat: Onder de vleugels van club PIP heeft The Crave zich ontwikkeld tot een scherp evenement waar internationale dj’s en Haagse underground elkaar ontmoeten. In het Zuiderpark, bekend van Parkpop, maar nog altijd kleinschalig.
Wie: O.a. Karen, Oscar Mulero, Mind Against, Unit Moebius, Legowelt.

Drift

Nijmegen, 10 juni
Wat: En door naar de andere kant van Nederland. Nijmegen is - met dank aan Doornroosje - al jaren de dance-hoofdstad van het Oosten, en daar hoort dit fijnproeversfestival bij. 
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Barnt, Peter van Hoesen, Job Jobse, Satori, Jameszoo.

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 23-25 juni
Ja, en daar sta je dan als Down The Rabbit Hole. Heb je jezelf in de markt gezet als laagdrempelig drie-dagen-festival (99 euro voor de eerste 10.000 tickets!), gaat Best Kept er met AAA-headliners vandoor. Maar Down The Rabbit Hole heeft zich de afgelopen drie jaar wel bewezen als een goede toevoeging aan het festivallandschap. Elk jaar presenteerde het festival scherpe namen, al draait het ook voor veel bezoekers om ‘het feestje’. Niets mis mee, als je dat kunt vieren op supermooi ingerichte veldjes met een eigen karakter. DTRH haalde tot nu toe namen als Massive Attack, Oscar & The Wolf, Spinvis, Anderson .Paak en Bazart.

Defqon.1 ​​​​​​​

Biddinghuizen, 23-26 juni
Wat: Hét hardstyle- en hardcore-event waar je stiekem altijd nog een keer heen wilt. Een klasse line-up en aan het eind van de dag een apocalyptische mega eindshow.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Zatox, Frontliner, Promo, Angerfist, Neophyte.

Awakenings Festival

Spaarnwoude, 24-25 juni 
Wat: Awakenings is dit jaar twintig jaar oud en lijkt nog niets aan slagkracht in te leveren. Ook dit jaar is weer iedereen erbij op hun outdoor tweedaagse.
Wie: O.a. Adam Beyer, Ricardo Villalobos, The Black Madonna, Maceo Plex en KiNK.

Strange Sounds From Beyond

Amsterdam, 25 juni
Wat: Tweede editie van een fris nieuw dancefestivalletje dat voorbij Europa en de VS kijkt. Dit jaar als troef de Turkse Selda. Strange Sounds From Beyond is als de School meets Le Guess Who?
Wie: O.a. Selda, Sun Ra Arkestra, Lena Willikens, Mutant Beat Dance, Orpheu The Wizard.

Kroonjuweel: WOO HAH!

Tilburg, 30 juni - 1 juli
Mojo, 013 en een paar Brabantse geldschieters gingen er even met hun volle gewicht aan hangen en voilà: WOO HAH! is onbetwist het belangrijkste hiphopfestival van Nederland. Want ja, voor dat soort namen reizen mensen wel degelijk uit heel Nederland af naar Tilburg. En rappers zelf gaan er zo langzamerhand ook in geloven. Wat een cadeau kreeg het festival toen vorig jaar ineens iedereen tegelijk op het podium stond: A$AP Ferg, Young Thug, Tyler. The Creator, Schoolboy Q, zelfs A$AP Rocky die niet eens op het programma stond. Dat wil je: totale mayhem. Dit jaar zijn onder meer Gucci Mane, Bryson Tiller en Rae Sremmurd al bevestigd.

PITCH

Amsterdam, 1 juli
Wat: Mojo’s dancefestival met focus op live-acts waagt de sprong. Van Westergas naar NDSM, van twee dagen naar één. Onder het motto: ’Terug naar de kern’. 
Wie: O.a. Mura Masa, Fatima Yamaha, Sango, Actress en Mount Kimbie.

Metropolis

Rotterdam, 2 juli
Wat: Gratis festival in het Zuiderpark vol ontdekkingen, met een trotse historie: o.a. The Prodigy, The Strokes, The xx en The Black Keys speelden er.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Methyl Ethel, Vaudou Game, Alex Vargas, Haelos, Death Alley.

North Sea Jazz

Rotterdam, 7-9 juli
Wat: Het grootste babyboomerfestival van Nederland is niet voor jazz-puristen: net als ieder jaar staat de eredivisie uit de soul/pop-hoek er ook.
Wie: Jamie Lidell, Norah Jones, Jamiroquai, St Paul and the Broken Bones, Herbie Hancock.

Kroonjuweel: Dekmantel Festival

Amsterdam, 2-6 augustus
Bij Dekmantel lopen ze graag voor de rest uit. Terwijl de meeste festivals net hun eerst worp namen gedaan hebben, komt het Amsterdamse fijnproeversfestival met de complete line-up, sterker nog: de timetable. Macho-gedrag? Beetje wel. Maar man, wat een line-up. De Dekmantels zetten domweg hun AAA-headliners Motor City Drum Ensemble, Marcel Dettman en Nina Kraviz als opener neer op het kleinste podium, en ook met hun twee openingsdagen rond het IJ - met o.a. Steve Reich, A Certain Ratio en Dopplereffekt - etaleert Dekmantel ook dit jaar weer internationale allure. Ongelofelijk, want qua bezoekersaantallen is Dekmantel ‘maar’ een middelgroot festival.

Dynamo Metalfest

Eindhoven, 14 juli
Wat: Het is weer zover. Fortarock slaat een jaar over, dus de metalfan moet zoeken. Gelukkig is daar een oude, vertrouwde naam: Dynamo in Eindhoven.
Wie: Gojira, Testament, Devin Townsend Project, Exodus, Prong.

Wildeburg

Wildeburg, 14-16 juli
Wat: Vorig jaar voor het eerst, nu in een kwartier uitverkocht. Het team achter Into The Woods zet een laagdrempelig festival neer dat dag en nacht en dag en nacht doorgaat.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Michael Mayer, Dauwd, Dollkraut, Extrawelt en Barnt.

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 13-16 juli
Wat: Rock dood? Ga dat maar eens uitleggen in de Achterhoek. De Cross gaat natuurlijk over brommers kiek’n en gitaren, maar het is inmiddels veel meer dan dat, met maar liefst 31 podia. Een van de grootste festivals van Nederland.
Wie: O.a. Bökkers, Rowwen Heze, Kenny B, Wolfmother, Sabrina Starke.

Kroonjuweel: Lowlands

Biddinghuizen, 18-20 augustus
Is Lowlands nog altijd een onbetwist kroonjuweel? Zeker wel. Zo ongenaakbaar als vijf jaar geleden is Lowlands niet meer, na al dat gezaag aan de spreekwoordelijke stoelpoten, maar iedere editie weer bewijst het zich als een prachtige bloemlezing uit het clubseizoen. Dit jaar zijn felbegeerde acts als The xx, Mumford & Sons, Moderat en Bastille al binnen gehengeld, aan het nachtprogramma kan geen enkele concurrent tippen (o.a. Ben Klock, Dixon, Robert Hood en Talaboman) en de algehele Lowlands-magie blijft: drie dagen lang met zijn vijftigduizenden onderdompelen in de kleurrijke kakofonie van Biddinghuizen. Maar ja, geen Radiohead hè. 

Valkhof Festival

Nijmegen, 15-21 juli
Wat: In Nijmegen heerst tijdens de Vierdaagse totale gekte, maar het Valkhof-park is een mooie oase van vooruitstrevende muziek. Altijd wat te ontdekken!
Wie: O.a. Meatbodies, Mario Batkovic, Canshaker Pi, Anna Meredith en Francobollo.

Welcome To The Future

Amsterdam, 22 juli
Wat: Zelfs een compleet mislukt jaar door ‘code rood’ kan WTTF niet omduwen, op house- en technogebied een van de vaste waarden in het Amsterdamse danse-seizoen.
Wie: O.a. Pan-Pot, The Martinez Brothers, Chris Liebing, De Sluwe Vos, Carl Craig

Welcome To The Village

Leeuwarden, 21-23 juli
Wat: Al een paar jaar knippert het lichtje op de kaart bij Leeuwarden fel dankzij dit smaakvolle weekendfestival. Geen grote namen, wel kwaliteit. En eigen moestuintjes. Ofzo.
Wie: O.a. Blaudzun, Conner Youngblood, Woodie Smalls, Spidergawd, Glints.

Kroonjuweel: Into The Great Wide Open

Vlieland, 31 augustus - 3 september
Zodra je op Vlieland van de boot af stapt, ben je op het festival. Dat het werkelijke terrein letterlijk niet groter is dan een voetbalveld, doet er niet toe. De magie daarvan is niet te onderschatten en overweldigt je elk jaar weer. Great Wide Open tovert een doodgewone campingkantine om tot het leukste popcafé van Nederland en laat op prachtige boslocaties elke singer/songwriter en iedere Afrikaanse voodoo-band boven zichzelf uit stijgen. En hoewel het festival bekend staat als een braaf gezinsfestival, wordt er tot diep in de nacht gezopen als nergens anders. Namen zijn er nog niet voor de aanstaande editie, maar de kaarten vlogen weer in een vloek en een zucht over de toonbank. 

Milkshake 

Amsterdam, 29-30 juli
Wat: Een festival dat meer om de viering van de homocultuur dan om de line-up draait (het valt ook samen met de Pride), in die hoedanigheid uniek en bijzonder populair. 
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Is Burning, Rapido, Matinee Ibiza, Supertoys, Vieze Poezendek.

Paradigm Festival

Groningen, 11-14 augustus
Wat: Een stelletje eigenwijze lui zijn het daarboven in Groningen. Hun club Paradigm betrekt binnenkort een nieuw pand, waar het hopelijk de vorige festivaleditie kan overtreffen.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. KiNK, Speedy J, Red Axes, Mathew Jonson, Miss Djax.

Appelsap

Amsterdam, 12 augustus
Wat: Nederlands oudste hiphop festival zucht qua line-up onder de druk van Encore en WOO HAH! en vocht tegen klagende buurtbewoners, maar dit jaar toverden ze zomaar ineens Lil Wayne uit de hoge hoed!
Wie: O.a. Lil Wayne, Killer Kamal, Kempi, Dave en Rotjoch United.

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 18-22 oktober
Het is februari, en nog steeds voelen we de spierpijn in onze kuiten van vijf dagen non-stop ADE. Niet een festival groeide zo belachelijk uit zijn voegen als ADE, en als het eenmaal bezig is, is afhaken zo goed als onmogelijk. ADE is niet alleen een goede showcase voor artiesten en labels, maar ook voor het Amsterdamse clubcircuit. Een conferentie-bandje is als een passe-partout voor de hele stad, een machtig gevoel! De druk is hoog, en niet voor iedereen is plek op Amsterdam Dance Event, maar bij DGTL, Awakenings en in nieuwe club De School werden afgelopen jaar goede zaken gedaan. 

Encore Festival

Amsterdam, 19 augustus
Wat: Dat andere Amsterdamse urban event verschuift een weekend en zit nu tegelijk met Lowlands. Dapper, maar ze denken een ander publiek te trekken, dat danst op urban hits.
Wie: O.a. Migos, Jonna Fraser, Stefflon Don, Mula B & LouiVos, Kevin.

Voltt Loves Summer

Amsterdam, 26 augustus
Wat: Vaste waarde in de nazomer, gecureerd door Bart Skils, qua programma variërend van subtiele dub-techno (waar hoor je dat?) tot technoklappers van naam als afsluiter.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. VRIL, Ben Klock, Job Jobse, Monolake en Adam Beyer.

Mysteryland

Hoofddorp, 26-27 augustus
Wat: Een van de grootste en breedste dancefestivals van Nederland, waar je in een kleurrijk decor je oren kunt laten uitspuiten met hardstyle of co2-kanonnen.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Diplo, Angerfist, Dave Clarke, Seth Troxler en Karenn.

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 9-12 november
Met elke nieuwe editie durft Le Guess Who? in Utrecht dieper en dieper te gaan. Zelfs na het fantastische 24 Hour Dronefest (een etmaal lang dronemuziek in alle vormen) bleek het nog spannender en nog experimenteler te kunnen. Met name in de gecureerde programma’s (afgelopen jaar door Suuns, Wilco, Julia Holter EN Savages) worden de meest adembenemende acts naar Utrecht gehaald. Met afgelopen jaar als grootste bijzonderheid de hoogbejaarde avant-garde componist Pauline Oliveros, die amper een maand later overleed. Le Guess Who?, het bewijs dat een festival veel meer kan zijn dan ‘gezellig’. 

Draaimolen

Tilburg, 16 september 2017
Wat: Vorig jaar scoorde het Tilburgse festival met, naast een paar grote sterren, een compleet eigen podium voor Giegling. Dan laat je zien dat je er bovenop zit. 
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Giegling, Marcel Dettmann, Speedy J, Ame en DJ Koze.

Popronde

Heel Nederland, 14 september t/m 25 november
Wat: Al jaren de beste manier voor talent uit eigen land om aan spelen toe te komen, ook buiten de eigen stad. De voedingsbodem voor het volgende popjaar.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Jeangu Macrooy, Avi On Fire, Bartek, Nana Adjoa en Radio Eliza.

Crossing Border

Den Haag, 2-6 november 2017
Wat: Het Haagse muziek- en literatuurfestival heeft een wat ouwelijk imago, maar boekt wel elk jaar een paar hele mooie indie-namen.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. PJ Harvey (poezie), Angel Olsen, Barry Hay, Lisa Hannigan, Amber Arcades.

Zeezout

Amsterdam, datum nog niet bekend
Wat: In Amsterdam barst het werkelijk van de festivals. Buiten Westen, Open Air en Diynamic zijn hier zelfs niet genoemd, maar Zeezout heeft de laatste jaren steevast smaakvolle line-ups.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. DJ Harvey, I-F, Gerd Janson en Move D.

Incubate

Tilburg, datum nog niet bekend
Wat: Het avant-garde popfestival van Brabant verkeert in zwaar weer. Gaten moesten gedicht, mensen stapten op. Gaat het dit jaar eigenlijk wel door?
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Babyfather, Oathbreaker, Bephegor, Grumbling Fur, Boris.

Into The Woods

Amersfoort, 8-9 september
Wat: Elk jaar een meer dan prima line-up, maar het is vooral de frivole aankleding die opvalt op Into The Woods. En dat trekt een verrassend fris publiek.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Mano Le Tough, Jennifer Cardini, Max Cooper, The Black Madonna en Jungle By Night.