Terwijl veruit de meeste ogen gericht waren op Park Transwijk, vond er ergens anders in Utrecht nóg een Bevrijdingsfestival plaats. Ver weg van de grote massa’s, op een plek waar het eigenlijk iedere dag bevrijdingsdag is: de Carwash Gallery. Hier, in de gekraakte autowasserette aan de Cartesiusweg, wordt de vrijheid op blote voeten gevierd. Mensen eten frietjes uit koffiefilters, schilderen op autowrakken of trommelen bij een kampvuur terwijl drie lokale bands spelen over een gammele backline. Een intiem en kleurrijk feestje, één van de laatste ooit in de culturele vrijplaats.

“Look for as much freedom as you can find, and use it any way you want”, spreekt een van de krakers het langzaam volstromende pleintje van de Carwash toe. Gevolgd door een huishoudelijke mededeling over de aspergesoep die gratis wordt uitgedeeld. Die is namelijk “een klein beetje over datum, maar nog prima te eten”. Hier, tussen de rollers en borstels, wordt de vrijheid telkens opnieuw gezocht en gevonden. Zo’n drie jaar geleden werd de voormalige autowasserette door een kleine groep creatievelingen omgetoverd tot galerij/ravebunker/vrijplaats. Een plek zonder regels, waar makers hun gang kunnen gaan, ongehinderd door verwachtingen van buitenaf. Na talloze jamsessies, diy punkavonden en tentoonstellingen komt er dan een onvermijdelijk einde aan het Carwash-tijdperk. Nog maar even extra hard genieten van de vrijheid, dus.

Nadat Utrecht Straatherres de boel heeft opgewarmd met hun feestelijke fanfare-remixes van golden oldies, beklimt Dakhaas het podium. “Start die fucking tijdmachine dan!!”, schreeuwt de bassist in zijn microfoon. Het blijkt het startschot voor een bizarre trip down memory lane. Dit in tuinbroeken en jurken gehulde vijftal maakt namelijk een combinatie van zeroes-poppunk en - hou je vast - kinderliedjes. Een soort dubbel jeugdsentiment dus. ‘Oya Lélé’, Koekeloere en zelfs ‘Kabouterdans’: het hele canon komt voorbij, aangevuld met een enkele original en een handjevol smartlappen. Stuk voor stuk verpunkt volgens vast recept, met vette lagen gitaar, blastbeats, halftimebreaks en een hysterische synth. Een tikkeltje studentikoos? Misschien. Maar wat zou het? Dakhaas is hier met maar één missie: een bizar kinderfeestje bouwen. En dat doen ze met verve, al blijft een eerste moshpit eigenlijk nog verrassend lang uit. Na de zoveelste knaller bezwijkt het publiek dan toch, en barst er een woest speelkwartier los dat pas tot bedaren komt wanneer de laatste noten van ‘Ik ga zwemmen’ (in Bacardi Lemon) al lang zijn weggestorven.  

Door naar (...) Centraal. Het is altijd weer afwachten in welke hoedanigheid deze raadselachtige nederpopact op het podium verschijnt. Tijdens hun eigen PRETPARK! pakten ze uit met schmink, clownspakken en hoge hoeden, en op fijnproeversfestival Grasnapolsky gingen hun gezichten schuil achter lange pinnokio-neuzen. Dit keer houdt de band het casual. Deze plek is praktisch hun woonkamer, daar wil je je vooral comfortabel voelen. Je merkt aan alles dat het vijftal zich thuisvoelt in de vrolijke chaos van de Carwash, waar je af en toe een noot mag missen of een grapje mag uithalen met het publiek. Dat publiek bestaat minstens voor de helft uit vrienden, en zingt de aanstekelijke poppy indierocktunes uit volle borst mee. Precies dit samenspel met het publiek maakt een (...) Centraal-show zo leuk. Je weet nooit echt waar deze band begint of ophoudt. Zo wordt er iemand op het podium gehesen om een refreintje mee te zingen en stort gitarist/toetsenist Fabio zichzelf halverwege de set in de moshende menigte. Meteen staat er iemand anders klaar om de toetsenpartij over te nemen en er een meer dan verdienstelijke solo uit te persen. Als de euforie haar hoogtepunt bereikt, en de hele Carwash in koor zingschreeuwt: “Ik snap niet waarom ik niet naakt over straat mag!!”, voelt het even of we allemaal een beetje (...) Centraal zijn. 

(...) Centraal

En toen was het opeens 6 mei, en zat de laatste Bevrijdingsdag in de Carwash erop. Deze week vinden er nog twee evenementen plaats, en op 13 mei valt dan echt het doek. Enorm jammer natuurlijk, voor het Utrechtse culturele leven, maar natuurlijk vooral voor alle krakers, kunstenaars en muzikanten om de Carwash heen, die nu op zoek moeten naar een nieuwe uitvalsbasis. Toch was er van een droevige sfeer weinig te merken. Over het naderende einde werd met geen woord gerept. Alsof de krakers weten dat zij uiteindelijk wel weer een nieuw thuis zullen vinden, of omdat ze er gewoon nog even niet over willen nadenken. In ieder geval, vandaag was het gewoon feest. Zo’n Carwash-avond als altijd, bezaaid met de absurde momentjes die deze plek zo bijzonder maken. Het enige dat vanavond een bittere bijsmaak had, was de aspergesoep. 

Gezien: Bevrijdingsfestival Carwash Gallery met (...) Centraal, Dakhaas en Utrecht Straatherres, zondag 5 mei 2024, @ Carwash Gallery, Utrecht.