Het is weer zover: Rewire, het Haagse stadsfestival waarin je je dagenlang kunt onderdompelen in de muzikale avant-garde. Het is weer een programma om in te verdwalen. Dit zijn alvast onze 13 tips.

Cole Pulice

Vrijdag 5 april, 18:00 – 18:45, Amare Conservatoriumzaal
 

Jazz-saxofonist Cole Pulice brengt werelden bij elkaar die ogenschijnlijk onverenigbaar zijn: cosmische jazz en gamesoundtracks. Kauw daar maar even op, want het is echt zo. De improvisatie-meester uit Oakland, Californië is voor het eerst in Nederland te zien en staat garant voor verrassingen.

The Necks

Vrijdag 5 april, 20:30 – 21:30, Amare Danstheater

Fanatieke jazzliefhebbers hoef je niet uit te leggen wie pianist Chris Abrahams, bassist Lloyd Swanton en drummer Tony Buck zijn. Of toch op zijn minst hun band The Necks, die al bestaat sinds de late jaren tachtig en geliefd is om zijn virtuoze improvisaties. Ze doken recent op in de omgeving van Sunn O)))’s Stephan O’Malley en waren afgelopen november al een hoogtepunt op Le Guess Who?.

Julia Holter

Vrijdag 5 april, 20:45 – 21:45, PAARD I

De Canadese Julia Holter kwam een decennium geleden op de radar met prachtig vloeiende folksongs die zich niet lieten opsluiten in al te nauwe songstructuren. In de loop der jaren is ze zich alleen maar vrijer en vrijer gaan voelen, wat afgelopen nog resulteerde in het sterke album Something In The Room She Moves, die klinkt alsof The Beatles helemaal opgelost zijn in een bedwelmend bad sixties acid.

Autechre

Vrijdag 5 april, 22:15 – 23:15, Grote Kerk

Het Engelse duo Autechre behoort al dertig jaar tot de absolute voorhoede van de elektronische muziek, ver voorbij de grens van de dansvloer. Hun muziek is soms prachtig en melancholisch, maar vaker nog glashard en vervreemdend (en vaak nog binnen een enkele track), en ook bij hun live-optredens zullen ze alles doen om je oriëntatievermogen te verstoren. Voor het eerst in acht jaar tijd in Nederland, nooit eerder te zien geweest op Rewire. Let op: deze show vindt in het pikdonker plaats.

Maxime Denuc

Vrijdag 5 april, 00:30 – 01:25, Lutherse Kerk

Dit is nog eens een spannend project: de Brusselse componist en organist Maxime Denuc nam een stel ingenieurs in de arm om robots orgel te leren spelen (!). In de Lutherse kerk gaan die orgelrobots voor het eerst los met Denuc’s composities. Kan hij gewoon lekker een boekje lezen.

Deli Girls

Vrijdag 5 april, 00:00 – 00:45, The Grey Space In The Middle

Jaja, geweldig interessant allemaal, al die highbrow piepknorelektronica, de robotorgels en experimentele doedelzakfiguren, maar Rewire kan ook een beetje… zwaar op de maag gaan liggen. Dan is zo’n act als Deli Girls fijn: industriële dansvloerpunk uit New York met een hoge moshpit-factor. Klinkt als: een klap op je bek!

Brìghde Chaimbeul

Zaterdag 6 april, 21:00 – 21:45, Lutherse Kerk

Wat is het eerste waar jij aan denkt bij de doedelzak? Oubollige kilts, jiggende dansers en… kabouters? De Schotse Brìghde Chaimbeul kwam uit dat wereldje, en koerste vervolgens 180 graden de andere kant op. Ze werkte al samen met Caroline Polachek (die doedelzaksolo op ‘Blood & Butter’, da’s háár doedelzaksolo!), en maakte een prachtplaat met saxofoonavant-gardist Colin Stetson. Op Rewire speelt ze maar liefst twee shows.

Keeley Forsyth

Zaterdag 6 april, 22:00 – 22:45, Grote Kerk

Toen de Britse actrice en zangeres Keely Forsyth twee jaar geleden op Le Guess Who? optrad, sloeg haar show in als een fragmentatiebom. Op Rewire debuteert ze de nieuwe show van een nieuw album. Dat is er nog niet, de single hebben we al wel: een hypnotische en duistere monoloog, vol kolkende saxofoonmotiefjes van Colin Stetson. Kippenvelmateriaal!

ML Buch

Zaterdag 6 april, 22:00 – 22:45, Korzo Zaal

Oh oh oh, wat zijn de liedjes van ML Buch (ML staat voor Marie Louise) toch mooi. De Deense maakt weirde, synthetische pop, waarin gesamplede gitaartjes en dromerige zang hand-in-hand gaan. Benieuwd of dat live ook een beetje overeind blijft staan.

Nick León

Zaterdag 6 april, 00:00 – 01:00, Korzo Zaal

Zijn tune ‘Xtasis’ met DJ Babatr was één van de dansvloerkrakers van 2022, sindsdien kennen we Nick León als één van de helden van het vooruitstrevende TraTraTrax-label uit Colombia en oh ja, hij sleutelde ook mee aan de platen van Rosalía en Empress Of. Op Rewire debuteert-ie een live-set met A/V-specialist Ezra Miller, die Objekt ook al eens voorzag van levensgrote gemuteerde wormen. Psyched!

Olof Dreijer

Zaterdag 7 april, 02:00 – 04:00, Korzo Zaal

Olof Dreijer is wakker van een lange, lange winterslaap. Het was een tijdje stil rond die ene van The Knife, maar opeens zien we de broer van Karin weer op allemaal plekken opduiken. Op de dansvloer van Dekmantel bijvoorbeeld, en er verschenen mooie EP’s bij smaakmakerslabels Hessle Audio en AD93, vol weirde, experimentele dansvloerpop. Nu komt-ie de nacht onveilig maken als dj.

Quade

Zaterdag 6 april, 23:00 – 23:45, Koorenhuis en zondag 7 april, 17:45 – 18:30, Koorenhuis

Woei, er raast een avontuurlijke wind door de muziek van Quade, een vierkoppige band uit Bristol. Ze combineren uitwaaierende post-rock met ambient, met folk en hier en post-punk, en hoe dat klinkt hoor je op hun debuut bij AD93: superspannend, cinematisch en een tikkeltje onheilspellend.

Oneohtrix Point Never

Zondag 7 april, 22:00 – 23:00, Amare Concertzaal

Daniel Lopatin is een avant-gardistische elektronicaproducer, maar zeker geen kluizenaar. Zijn naam kwam veelvuldig voor op het laatste album van The Weeknd, hij maakte de soundtrack van Netflix-hit Uncut Gems. Mooie klussen die ruimte scheppen om zijn compromisloze eigen werk te maken. Werk waarin orkestrale schoonheid van Champions League niveau moeiteloos samengaat met knetterende white noise.